#ekoIQ İklim “Gençler İklim Değişikliği Politikasına Dahil Edilmeli”
İklim

“Gençler İklim Değişikliği Politikasına Dahil Edilmeli”

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamında British Council’ın gerçekleştirdiği araştırma sonucunda ortaya çıkan “Küresel Gençlik Mektubu”nun, 23 ülkeden 8 bin gencin iklim tartışmasında sesinin duyulmasını, beklenti ve isteklerinin ortaya konulmasını sağladığı belirtiliyor.

1-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamında British Council, 23 ülkeden 8 bin gencin görüş, beklenti ve isteklerini ortaya koyan bir araştırma sonucunda Küresel Gençlik Mektubu’nu yayımladı.

İklim müzakerelerinde kendilerini ifade etme imkanı bulamayan gençlerin sesinin daha iyi duyulmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirildiği belirtilen araştırma, gençlerin iklim değişikliğini gezegenin karşı karşıya olduğu en büyük tehdit olarak gördüğünü ancak birçoğunun aktif eylemlerde bulunmak veya sesini duyurmak için zorlandığını ortaya koyuyor.

Küresel Gençlik Mektubu’nun, aralarında Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Hindistan ve Kenya’nın da bulunduğu 23 ülkeden 18-25 yaşları arasındaki 8 bin gencin iklim değişikliğine dair bakış açılarını, görüşlerini, deneyimlerini ve isteklerini toplamak üzere gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Mektup aynı zamanda, liderlerin ve politika yapıcıların iklim hareketini hayata geçirirken gençlerin potansiyelinden nasıl faydalanabileceğini anlamalarına da ışık tutmayı amaçladığı aktarılıyor. Ocak-Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya katılan gençlerin %25’inin ulaşılması daha zor olabilecek kırsal alanlardan, %75’inin kentsel alanlardan seçildiği ve katılımcıların %55’inin kadın olduğu dile getiriliyor.

Dünyanın dört bir yanındaki gençlerin %75’inin kendi topluluklarında iklim değişikliğiyle başa çıkma becerilerine sahip olduklarını ve anlamlı bir katkıda bulunmaya istekli ve hevesli olduklarını ancak bunu yapma fırsatlarından yoksun oldukları belirtildi.

Türkiye’deki Gençlerin %85’i İklim için Adım Atmaya Hazır

Türkiye özelinde 529 gençle gerçekleştirilen araştırmanın bulgularında, gençlerin %95’inin iklim değişikliğinin ülkelerinin karşı karşıya bulunduğu en önemli tehlikelerden biri olduğuna inandığı görülüyor. İklim değişikliğinin en önemli etkileri arasında ise su kaynaklarındaki azalma, kuraklık/sıcak hava dalgaları, yağış oranındaki ciddi düşüş ve gıda güvenliği konuları dikkat çekiyor. Rapora göre, iklim değişikliğinin herkesin hayatını etkileyen bir sorun olduğu göz önüne alındığında, karar alıcıların toplumun tüm kesimlerini sürece dahil etmeden bu sorunla başa çıkmasının mümkün olmadığı ortaya çıkıyor. Bu nedenle de Türkiye’deki gençlerin %85’inin iklim hareketi alanında kilit bir rol oynayabileceğine inandığı belirtiliyor. Buna rağmen %71’i bu alanda yürütülen herhangi bir farkındalık etkinliğine veya faaliyetine katılmadığını belirttiği ancak bunun değişmesini istediği de dile getiriliyor.

Gençler Sürece Dahil Olmak İstiyor

Türkiye’den araştırmaya katılan gençlerin, liderlerin ve politika yapıcıların iklim değişikliği ile mücadele süreçlerine kendilerini dahil etmelerini arzuladıkları ve bu alanda sürdürülebilir çözümleri hep birlikte geliştirebilmeyi umut ettikleri ortaya çıktı. Bu küresel soruna çözüm bulmak için devletlerin, halkla işbirliği içerisinde çalışmasını öneren katılımcılar, aynı zamanda iklim değişikliğinin Türkiye’de ne gibi etkiler yarattığını daha iyi anlayabilmek için eğitimin de önemini vurguluyor.

British Council Türkiye Ülke Direktörü Cherry Gough konuyla ilgili şunları söyledi: “İklim acil durumu gezegenimizin karşı karşıya olduğu en büyük kriz. Dolayısıyla British Council araştırmasının bunun tüm dünyadaki gençler için bir numaralı öncelik olduğunu bulması şaşırtıcı değil. Küresel Gençlik Mektubu’muza şimdiye kadar imza atan ve dünya liderlerini acil eyleme çağıran gençlerle gurur duyuyorum. Umarım bu, gençlerin seslerini iklim değişikliği görüşmelerine dahil etmenin önemi hakkında güçlü bir mesaj verir.”

British Council İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Kate Ewart-Biggs ise “Raporumuz, dünyanın dört bir yanındaki gençlerin iklim değişikliğine karşı eyleme katkıda bulunma potansiyelini ortaya koyuyor. Gençler yarının liderleri ve etkileyicileridir ve seslerinin hükümet liderlerine ulaşması ve geleceklerini etkileyecek politika kararlarına dahil edilmesi için fırsatlar sağlamamız çok önemlidir. British Council’ın Climate Connection programı aracılığıyla, gençlerin karşılaştığımız en büyük küresel acil duruma yenilikçi çözümler bulmasına yardımcı olmak için eğitim, sanat, kültür ve İngilizce dilindeki uzmanlığımızdan yararlanıyoruz” dedi.

İklim hareketine ilişkin Küresel Gençlik Mektubu’nun Türkiye versiyonu ile araştırma raporunu buradan okuyabilir ve kampanyaya katılabilirsiniz.

About Post Author