Avustralyalı bilim insanlarının yaptıkları yeni bir çalışmada, en popüler ekonomik modellerden biri ele alındı ve aşırı hava olaylarının küresel tedarik zincirlerindeki etkilerini görmek için iklim değişikliği tahminleri kullanıldı. Araştırmanın sonuçları 4 derecelik bir ısınmanın ortalama bir insanı %40 daha yoksullaştıracağını gösterdi.
Avustralyalı bilim insanlarının yaptıkları araştırma, küresel sıcaklık artışı sanayi öncesi seviyelere göre 2 derecede sınırlandırılsa dahi kişi başına düşen ortalama GSYİH’nın %16 azalacağını gösteriyor. Bilim insanları, ülkeler kısa ve uzun vadeli iklim hedeflerine ulaşsalar da küresel sıcaklıkların 2,1 derece artacağını tahmin ediyor.
Son yıllarda, hükümetlerin seragazı emisyonlarını azaltma kapsamında ne kadar yatırım yapmaları gerektiğine rehberlik etmek için kullanılan entegre değerlendirme modelleri (IAM) olarak bilinen bir dizi ekonomik aracın, özellikle aşırı hava olayları olmak üzere iklim değişikliğinden kaynaklanan büyük riskleri ortaya koymada başarısız olduğu yönünde eleştiriler arttı.
Environmental Research Letters dergisinde yayımlanan yeni çalışmada, en popüler ekonomik modellerden biri ele alındı ve aşırı hava olaylarının küresel tedarik zincirlerindeki etkilerini görmek için iklim değişikliği tahminleriyle güçlendirildi.
Isınmanın Küresel Etkileri
New South Wales Üniversitesi İklim Riski ve Müdahale Enstitüsü’nden ve çalışmanın başyazarı olan Dr. Timothy Neal, yeni araştırmanın, birçok iklim uzmanı tarafından gezegen için felaket olarak görülen 4 derecelik küresel ısınmanın olası etkisine baktığını açıkladı.
Araştırma sonuçlarının, bu durumun, ortalama bir insanı %40 daha yoksul hale getireceğini bulduğunu söyleyen Neal, ekonomik modelin güçlendirilmediği durumda %11’lik bir yoksullaşma oranı yakalandığını da sözlerine ekledi.
“Ekonomik Modeller Yerel Düzeyde Değişen Hava Koşullarını Dikkate Alma Eğiliminde”
Neal, küresel ısınmanın yüksek seviyelerinin dahi küresel ekonomi üzerinde yalnızca mütevazı etkilere sahip olacağı sonucuna varan önceki ekonomik modellerin “iklim politikası açısından derin sonuçlar” doğurduğunu aktardı.
Ekonomik modellerin, kuraklık veya sel gibi aşırı hava olaylarının küresel tedarik zincirlerini nasıl etkileyebileceğini dikkate almak yerine yalnızca yerel düzeyde değişen hava koşullarını dikkate alma eğiliminde olduğunu ifade etti. Neal, “Daha sıcak bir gelecekte, dünya çapında aşırı hava olaylarının tetiklediği tedarik zinciri kesintilerinin artmasını bekleyebiliriz” şeklinde konuştu.