Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişimi Servisi’nin bildirdiğine göre, 2022 dünya genelinde bugüne dek ölçülen en sıcak beşinci, Avrupa’da ise en sıcak ikinci yıl oldu. Uzun süren sıcak hava dalgaları Pakistan, Hindistan ve Çin’i yaz boyunca etkisi altına aldı. Şubat’ta Antarktika Denizi’ndeki (Weddell) buzul miktarı ise 44 yıllık uydu görüntü kayıtlarına göre en düşük düzeye indi.
Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişimi Servisi, 2022’de çok sayıda sıcaklık rekoru kaydedildiğini, seragazı yoğunlaşmalarının arttığını bildirdi. AA’nın haberine göre, AB verileri, 2022 yılının sıcaklık kayıtlarının tutulmasından bu yana ölçülen en sıcak beşinci yıl olduğunu gösterdi. Son sekiz yıl ise en sıcak sekiz yıllık dönem olarak kaydedildi.
Sıcaklık 1,2 Derece Arttı
Geçen yıl, yıllık ortalama sıcaklık 1991-2020 referans döneminden 0,3 derece daha yüksek ölçüldü. Sıcaklık 1850-1900 dönemine göre ise 1,2 derece arttı. Atmosferdeki karbondioksit yoğunlaşmaları da son yıllardaki gibi yaklaşık 2,1 ppm yükseldi.
Pakistan’da Büyük Sel Felaketi Yaşandı
Avrupa kıtası kayıtlardaki ikinci en sıcak yılını 2022’de yaşadı. En sıcak yıl 2020 olmuştu. Mevsimsel ölçümlere göre, Avrupa kıtası en sıcak yazını ve üçüncü en sıcak sonbaharını 2022’de geçirdi.
Dünyanın diğer bölgelerine bakıldığında ise uzun süren sıcak hava dalgaları Pakistan, Hindistan ve Çin’i yaz boyunca etkisi altına aldı, Pakistan’da son yılların en büyük sel felaketi yaşandı. Avustralya kıtasında da La Nina koşullarının etkisiyle hava sıcaklığı düşük seyretti, aşırı yağışlar görüldü. Şubatta da Antarktika Denizi’ndeki (Weddell) buzul miktarı 44 yıllık uydu görüntü kayıtlarına göre en düşük düzeye indi.