Gökçeada Belediyesi’nin Beyond Plastik Med Derneği’nin fon desteğiyle başlattığı Plastik Farkındalığı ve Dönüşüm Hareketi – GÖKÇEADA IMPACT projesi ile adanın özgün koşulları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, atık yönetiminin güçlendirilmesi, sürdürülebilir uygulamaların teşviki ve farkındalık artırma çalışmaları gerçekleştirilecek. Adanın üç yıl sonra plastiksiz ada olması hedefleniyor.
Gökçeada Belediyesi’nin adanın doğal güzelliklerini ve ekosistemini koruma hedefiyle başlattığı Plastik Farkındalığı ve Dönüşüm Hareketi – GÖKÇEADA IMPACT (Island Movement For Plastic Awareness, Change & Transformation) adanın özel ihtiyaçlarına göre kapsamlı bir “tek kullanımlık plastik eylem planı” geliştirilmesini ve uygulanmasını içeriyor. Projeye, Akdeniz’deki plastik kirliliğini azaltmayı amaçlayan Beyond Plastik Med (BeMed) Derneği tarafından fon desteği sağlanıyor.
Projenin resmi tanıtımının ve yapılacak faaliyetlerin kamuoyu ile paylaşıldığı açılış toplantısı, 9 Nisan’da, Gökçeada Kadın Emeği Kooperatifi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Gökçeada’daki tüm paydaş kurumların temsilcilerinin yanı sıra Çanakkale’den ilgili kurum ve kuruluşlardan yetkililer katıldı.
Tek Kullanımlık Plastik Atık Sorununa Kalıcı Çözümler
Proje, adanın özgün koşulları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tek kullanımlık plastiklerin azaltılması, atık yönetiminin güçlendirilmesi, sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilmesi ve farkındalık artırma çalışmaları gibi çeşitli faaliyetleri kapsayacak. Proje süresince, ada halkı, işletmeler, kamu kurumları ve ziyaretçilerle işbirliği içinde çalışılarak Gökçeada’nın tek kullanımlık plastik atık sorununa kalıcı çözümler üretilmesi hedefleniyor.
Gökçeada Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay, projenin vizyonunu ve adanın plastiksizleşme hedeflerini aktarırken BeMed Koordinatörü Claire Richard ise paylaştığı video mesajda projeyi desteklemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
“Adamızın Bir Rol Model Olacağını Düşünüyorum”
Gökçeada Belediye Başkanı Atalay “Halkımız ile birlikte hareket ederek plastik kirliliğiyle mücadelede başarıya ulaşacağımızı ve üç yıl sonra adamızın plastiksiz ada olarak bir rol model olacağını düşünüyorum. Yalnızca plastik tüketimini azaltmayı değil, sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarını teşvik eden ve doğal kaynakların korunmasını esas alan projeler ortaya koyarak topraklarımızı en temiz hali ile gelecek nesillere devretmek üzere çocuklarımızın geleceği için önemli adımlar atmayı hedefliyoruz” dedi.
Atalay, kamu yararına olan projenin bir halk hareketine dönüşeceğine ve buradaki sesin Akdeniz ve Ege’de de hissedileceğine inandığını ifade etti.
“Tüm Paydaşları Bu Projeye Katılmaya Davet Ediyoruz”
BeMed Koordinatörü Richard ise mesajında, “Başlatılan bu proje ile Gökçeada’da tek kullanımlık plastikleri azaltmaya yönelik bir eylem planının hazırlanması bizler için de çok ilham verici olacak. Tek kullanımlık plastik eylem planını ada halkının, işletmelerin ve kurumların görüş ve ihtiyaçları çerçevesinde ortaklaşa oluşturmak, sonrasında da bu planı birlikte uygulamak için tüm paydaşları bu projeye katılmaya davet ediyoruz” dedi.
“Akdeniz’e Her Gün Yüzlerce Kamyon Plastik Atığı Karışıyor”
Projenin sadece plastikle mücadeleyi değil, adanın geleceğini korumayı hedeflediğini belirten Gökçeada Belediyesi Strateji Geliştirme ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Dr. Neslihan Özman şunları söyledi: “Her gün Akdeniz’e karışan yüzlerce kamyon plastik atığın bir kısmı ne yazık ki adamıza da ulaşıyor. Bu eşsiz doğayı gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakmak hepimizin sorumluluğu. Proje kapsamında içme suyu noktalarını yenileyecek, okullara filtreli sebiller kuracak, çocuklara ve işletmelere sürdürülebilirlik eğitimleri vereceğiz. Hayalimiz, Gökçeada’yı üç yıl içinde plastiksiz ve örnek bir ada haline getirmek.”
Konuk konuşmacı VEOLIA Çanakkale Operasyon Direktörü Dr. İlker Sel ise Gökçeada gibi özel ekosistemlere sahip bölgelerde plastik atıkları azaltmanın bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu vurguladı.
Gökçeada Tek Kullanımlık Plastik Eylem Planı Geliştirilecek
Proje kapsamında tek kullanımlık plastiklerin satın alınması, tüketimi ve alternatifleri hakkında bilgi toplamak için kapsamlı bir araştırma yapılmasının ardından kamuoyuna açık çalıştaylar düzenlenerek toplanan bilgiler analiz edilecek. Elde edilen veriler ulusal ve uluslararası iyi uygulama örnekleri ile karşılaştırmalı olarak incelenerek, Gökçeada Tek Kullanımlık Plastik Eylem Planı geliştirilecek.
Proje kapsamında ayrıca ada halkı, çocuklar, işletmeler ve turistler gibi farklı hedef gruplarda tek kullanımlık plastiklerin azaltılmasının önemi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi; içilebilir su noktalarının rehabilite edilmesi, okullara su filtreleme sistemlerinin kurulması ve ekolojik festivallere katılım ile kıyı temizleme kampanyalarının düzenlenmesi gibi uygulamalar da yer alacak.