#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Gölge Topları, Plastik Kaldırımlar, Dünya Atlası’ndaki Değişim ve Kirlilik Şampiyonları…

Baraj Gölünde Buharlaşmayı Gölge Topları Önleyecek

Son dört yıldır ciddi bir kuraklık yaşanan ve su kıtlığına kalıcı çözüm aranan Los Angeles’ta, şehrin en önemli su rezervine buharlaşmayı önlemek üzere 96 milyon “gölge topu” bırakıldı. Proje LA Su ve Enerji Dairesi’nde çalışan bir biyoloğun fikri üzerine geliştirildi. Her biri 10 santimetre çapında, siyah renkli, polietilen bazlı lastik toplar bir yandan da suyu güneşin UV ışınlarından koruyarak alg ve zehirli kimyasal reaksiyonların oluşumunu engelleyecek, dolayısıyla temiz kalmasını sağlayacak. Üzerindeki özel kimyasal kaplama sayesinde toplara 25 yıl ömür biçiliyor. Topların içi, rüzgardan uçmalarını engellemek amacıyla içilebilir suyla dolu. Yani herhangi bir sebeple patlamaları halinde su kalitesine bir zarar vermiyorlar. Toplar su yüzeyinde yekpare bir kütle oluşturmadığından yağ- mur yağdığında da rezervin dolması için bir engel teşkil etmiyor. Maliyeti ise 36 sent. En önemli dezavantajı ise kuşların sudan faydalanmasını engelleyecek olması.

Craig Jones @EcoCraigJones https://t.co/GTfLLVOFxL
Kaldırımlarda Asfalt Yerine Geri Dönüştürülmüş Plastik
Geçtiğimiz sene geliştirilen güneş enerjili bisiklet yolu projesine ev sahipliği yapan, teknoloji ve iklim konusunda tüm dünyaya örnek projelerin hayata geçirildiği Hollanda’da, kaldırımlarda asfalt yerine geri dönüştürülmüş plastik kullanılması projesi üzerinde çalışılıyor. Projedeki ana amaç kullanılacak plastiklerle okyanusların plastiklerden temizlenmesi. Ülkenin çeşitliği yerlerinde yaşanan asfalt kaynaklı problemlerden sonra başlatılan proje ile karbon salımını da düşürmek hedefleniyor. Asfaltın yıllık karbon ayakizinin 1,6 milyon tona denk geldiğini belirten yetkililer, geri dönüştürülebilir yollar ile iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hareket etmeyi planlıyor. Projenin test aşaması büyük olasılıkla “yenilikçi ve deneysel projelere her zaman açık olan” Rotterdam şehrinde yapılacak. Rotterdam’da bu tarz projelerin test edilmesi için “sokak laboratuvarları”nın bile bulunduğu vurgulanıyor.
Enerji Gazetesi @EnerjiGazetesi https://t.co/eOQ0BiiIhJ
Milli Gelir’in %11’i “Doğal Sermaye”den
Konumuz Kolombiya. Güney Amerika’nın en büyük üçüncü ekonomisine sahip olan ülke zengin doğal sermayesi ile de tanınıyor. Bu özelliğini 2011’den beri oluşturduğu ülke vizyonuyla da birleştiren Kolombiya’da doğal sermaye milli gelirin %11’i gibi önemli bir kısmını kapsıyor ve ekonominin lokomotifleri olan madencilik, turizm ve tarım için temel oluşturuyor. Doğal sermaye muhasebe yaklaşımını ilk uygulamaya başlayan ülkelerden biri olan Kolombiya’da çevresel ve ekonomik araçlar arasında kurulan güçlü bağ ile yeşil büyüme stratejisi destekleniyor. 2014-18 Ulusal Kalkınma Planı’nda yer alan bu stratejinin ana unsurları tarım, ulaşım ve enerji olarak belirlenmiş. Üstelik Kolombiya tarihinde ilk kez bir kalkınma planında “çevre” kilit unsur olarak alınmış. Darısı başımıza diyelim…
WBG Environment @WBG_ Environment https://t.co/7CCNUYfqOV
İklim Değişikliği Dünya Atlasını Değiştirdi!
National Geographic Dünya Atlası 10. baskısında, birinci baskıdan bu yana en büyük değişikliğe uğradı. Sebebiyse iklim değişikliğinin en tipik göstergelerinden olan Antarktika’daki buzul kütlesinin erimesi. Yaklaşık bir yıl önce yayımlanan baskıdan bugüne kadar erimenin devam ediyor olması da başka bir trajedi. Yani, bugün yeni basım yapılsa bir öncekinden yine farklı bir atlas ortaya çıkacak! Son 20 yıldaki erimenin boyutu dehşet verici. Buzul tabakası inceldikçe daha fazla güneş ışığı okyanusa nüfuz ediyor, böylece ısınma daha fazla oluyor ve sonuçta buzulun erimesi hızlanıyor. Dergi tarafından Antarktika’nın en detaylı haritalaması ilk kez 1989’da yayımlanan beşinci baskı için yapılmıştı.
UN Climate Action @UNFCCC https://t.co/0S5B2TGFqI
Dünya’nın En Kirli Şehirlerinden Biri Iğdır mı?
“Dünya’nın en kirli şehri hangisidir?” sorusuna muhtemelen çoğumuz Pekin cevabını veririz. Ama gerçekte Çin’in başkenti, dünyanın en kirli noktası olan Yeni Delhi’nin sadece ve sadece yarısı kadar kirli! Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre kirli şehir listesinin ilk 20’sinde tam 13 Hindistan kenti var. Hava kirliliği parametrelerinden PM10 ve PM2,5 konsant- rasyonu verilerinin baz alındığı 91 ülkeden 1600 şehrin incelendiği araştırmada Yeni Delhi, yıllık ortalamada 153 μg/m3 ile WHO’nun belirlediği azami değerin tam altı katına ulaşıyor. Üstelik yıl içinde kimi zaman bu değer çok daha yukarılara çıkıyor. Bu arada listenin 16. sırasında Idgir (Turkey) göreceksiniz, şehrin ismi yanlış yazılmış, Iğdır olacak. Bu kara listeye ülkemizden bir şehir girmeseydi hakikaten şaşırırdım!
World Economic Forum @wef

EkoIQ Editör