GÖZÜMÜZDEN KAÇMAYANLAR Eylül-Ekim 2016

WWF-Türkiye ve Orman Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü, Akyatan Ya­ban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yuva yapan bir yeşil deniz kaplum­bağasına uydu vericisi taktı. Artık kaplumbağanın göç rotası takip edilebilecek.

Bursa Valiliği, Türkiye’de %90’ı Bursa’da üretilen siyah incire er­ken olgunlaşması için Ethephon ilacı kullanan kişilere, 10 bin lira para cezası kesileceğini açıkladı.

İstanbul Haliç’te yapılması plan­lanan yat limanları ve kompleksi projesi için hazırlanan ÇED raporu kabul edildi.

İstanbul’da Avrasya Tüneli Projesi kapsamında Yenikapı Meydanı’nda devam eden çalışmalarda Theodosi­us Limanı’nın devamı olan ve dün­yada daha önce keşfedilmemiş ah­şap örme mendirekler ortaya çıktı. Uzmanlar, denizin yaklaşık beş metre derinliğindeki mendireklerin günümüze kadar sağlam kalması­nı Yenikapı’daki toprak yapısının balçık ve oksijensiz alan olmasına bağlıyor.

Balıkesir’in Edremit ilçesi sınırla­rındaki Kaz Dağları eteklerinde piknik ateşi nedeniyle çıktığı belir­lenen orman yangınında yaklaşık 40 hektar alan kül oldu.

İngiltere’de hükümet, plastik alış­veriş torbalarından 20 sentlik ücret alınması uygulanmasının büyük bir başarıyla sonuçlandığını açıkladı. Açıklamaya göre uygulamanın ge­çen Ekim ayında başlamasından bu yana, İngiltere’nin en büyük yedi süpermarketinde toplam 640 mil­yon plastik poşet kullanıldı. Atıkla­rın azaltılması için çalışmalar yürü­ten WRAP kuruluşunun verilerine göre, aynı yedi markette 2014 yılı boyunca toplam 7,64 milyar poşet kullanılmıştı.

Tekirdağ’daki Kartaltepe Tabiat Parkı’na, doğal yaşamı destekle­mek amacıyla 200 kınalı keklik salındı.

Alanında Türkiye’nin ilk örneği olan Konya Gıda ve Tarım Üniver­sitesi bu yıl ilk öğrencilerini kabul etmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin tarım özelinde eğitim verecek ilk yükseköğretim kurumu olan üniversitede, ilk eğitim yılında toplam 70 öğrenci öğrenim görecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yalo­va Şube Müdürlüğü tarafından Ar­mutlu bölgesine yerleştirilen foto­kapanlar, bölgede bir yaban kedisi tespit etti. Bianet’e konuşan Milli Parklar Şube Müdürü Serkan Erol, yaban kedisinin bölgede bundan önce sadece bir kez görüldüğünü söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir mimar olarak ön yargılı duruşu kabul edemediğini söyleyerek Topçu Kışlası’nı yapacaklarını ifade etti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Silifke ilçesinde kurduğu Göksu Entegre Atık Değerlendirme De­polama Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisi’nde çöpten elektrik üretimine başlandı.

Kuşadası’nda, Mal Müdürlüğü, Be­lediye, Emniyet, Jandarma, Vergi Dairesi ve Liman Başkanlığı temsil­cilerinin yer aldığı Kıyı Komisyonu, sahil ve plajların halk tarafından hiçbir kısıtlama olmaksızın kullanıl­ması için çalışma başlattı. Plajlarda şemsiye, şezlong satan, büfe ve tez­gah açarak satış yapan ve kıyıları tel örgü, barikat ve tabelalarla çeviren kişi ve işletmelere bir yıl geriye dönük kira ödeme tebligatı yapıldı. Aynı ceza, yurttaşların kumsala girmesine izin vermeyen yazlık sitelerine de kesildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2016 yı­lının ilk altı ayında dünya genelinde sıcaklık rekoru kırıldığını açıkladı. Açıklamayı yapan DMÖ Dünya İklim Araştırmaları Programı Direktörü David Carlson, “Kutup denizindeki buzullar erken ve hız­lı eriyor, küresel sıcaklığı artıran karbondioksit seviyesi en yüksek seviyesine ulaştı. 2016 yılının ilk altı ayında küresel sıcaklık rekoru kırıldı” dedi.

Yeni bir çalışmaya göre keçiler, kö­pekler ve atlar göz kontağı kurarak insanlarla iletişime geçiyor. Biology Letters dergisinde Temmuz ayında yayınlanan çalışmanın sonuçları tarımsal üretimde primer olarak ev­cilleştirilen türlerin insanlarla doğ­rudan kompleks bir iletişim kurduk­larına dair güçlü bir kanıt olarak değerlendiriliyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin göz­de turizm merkezleri arasında yer alan ancak yapılaşma nedeniyle doğal yapısı iyice bozulan Ayder Yaylası’nda, son yıllarda inşa edilen yapılardan 158’i için yıkım kararı alındı. Ancak yıkım ihalesine katılım olmayınca işlem başlatılamadı.

ABD’de doğup bir süre Amerikan hayvanat bahçelerinde ömrünü harcadıktan sonra Arjantin’in Men­doza “Hayvanat Bahçesi”nde 23 yıl geçiren kutup ayısı Arturo, hayvan hakları aktivistlerinin topladığı yüz binlerce imzaya rağmen ömrünü beton yaşam alanında tamamladı ve öldü. Arturo, yaşadığı koşullar ne­deniyle “Dünyanın en mutsuz hay­vanı” olarak anılıyordu.

Cenevre merkezli Dünya Doğa ve Doğa kaynakları Koruma Birliği (IUCN) Borneo orangutanları, bali­na köpekbalığı ve çekiç başlı köpek­balığı türlerinin yok olma tehlikesi altında olduğunu açıkladı.

Urfa’da nesli tükenmekle karşı kar­şıya olan ve koruma altına alınan çöl varanı öldürülerek çöpe atıldı. Sürüngenler sınıfının içinde dev kertenkeleler ailesinden olan çöl varanları, Şanlıurfa’ya özel türler arasında yer alıyor.

Elektrik Mühendisleri Odası Sam­sun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, “Alışveriş merkezleri birer enerji canavarıdır. Orta ölçekli bir alışve­riş merkezinin aylık elektrik gideri 15 bin hanenin tükettiği elektriğe eşittir” dedi.

Türkiye’nin ilk “sakin şehri” olan İzmir’in Seferihisar ilçesinde, güneş enerjisinden elektrik üretimi amacıyla belediye öncülüğünde enerji üretim kooperatifi kurulması için girişim başlatıldı. Güneş tarla­sı oluşturma ve binaların çatıları­na yerleştirilecek panellerle enerji üretimini öngören çalışmayla ilk etapta 1 MW elektrik üretilmesi planlanıyor.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Piyalepaşa, Piripaşa, Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri ve Kulak­sız mahalleleri Bakanlar Kurulu tarafından “riskli alan” edildi. Altı mahalleye yönelik karar Resmi Gazete’de yayınlandı.

Türkiye, 2015 yılı Satın Alma Gücü Paritesi sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde Avrupa’nın en ucuz 15. ülkesi oldu. En pahalı ülke İsviçre ile en ucuz ülke Ma­kedonya arasında yaklaşık üç kat fark bulunuyor. Alkollü içeceklerde ise Türkiye, AB ortalamasının üs­tünde yer alarak en pahalı 3. ülke konumunda. Ekmek ve tahıl ürün­leri Türkiye’de AB ortalamasından %29 daha ucuza alınabiliyor. Et ise Türkiye’de 78 endeks değeriyle AB ortalamasından %22 daha ucuza sa­tılıyor.

Kars KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen Doğu Anadolu’nun Yaban Hayatını Araş­tırma ve Koruma Projesi’nde önemli bir sonuca ulaşıldı. Doç. Dr. Şekerci­oğlu ve ekibi, uydu vericilerle Sarıka­mış yöresinde yaşayan boz ayıların dünyada göç eden ilk ayılar olduğu­nu tespit etti. Göçün 250 kilometreyi bulduğu belirtiliyor.

İsveç’teki Lund Üniversitesi’nden araştırmacılar, şehir hayatının kuşla­rın daha çabuk yaşlanmasına neden olduğunu ortaya çıkardı. Araştır­maya göre, nerede doğduklarından bağımsız olarak kentlerde yaşayan kuşların telomerleri (hücrenin ve organizmaların yaşlanmasını tetikle­yen, kromozomun en uç kısmı) kırsal bölgelerde yaşayan kuşlarınkinden %11 daha kısa.

Birleşmiş Milletler, her yıl 17 Haziran’da kutlanan Dünya Çölleş­me ve Kuraklıkla Mücadele Günü çerçevesinde dünya genelinde bir milyardan fazla insanın temiz suya erişemediği uyarısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütü de suyun güve­nilir olmayan kaynaklardan elde edil­mesi sonucu baş gösteren salgın has­talıkların her yıl iki milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığını bildirdi.

Yalova merkezli deprem, İstanbul’da­ki tehlikeyi bir kez daha gözler önü­ne serdi. 17 Ağustos 1999’da binler­ ce kişinin yaşamını yitirdiği Gölcük depremi sonrası İstanbul’da Afet Acil Eylem Planı çerçevesinde be­lirlenen 493 boş alan toplanma yeri­nin tamamına yakınının AVM’ler ve gökdelenlerle doldurulduğu ortaya çıktı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe ise top­lanma ve çadır kurma alanlarının üçte ikisinin yapılaştığına dikkat çekti.

İzmir’in Urla ilçesinde bulunan ve bölgenin birinci derece doğal sit alanı ilan edilmesinden sonra kapa­tılan ancak sonrasında alınan özel izinlerle faaliyetlerini sürdüren taş ocağına karşı köylülerin verdiği 14 yıllık mücadele, Danıştay kararıy­la zaferle bitti. Köylülerin talebini reddeden idare mahkemesinin bu kararını bozan Danıştay 14. Dairesi, istisna görülen bir şekilde davanın esasına girerek, “ÇED olumlu” ka­rarını iptal etti.

Çanakkale’nin Karabiga ilçesi kıyı­larında amatör dalış yapan bir dalgıç grubu Priapos ve Parion antik kent­lerine yakın, denizden 20-25 metre açıkta bir antik kent görüntüledi. Bölge son yıllarda termik santral projeleri ile sıkça gündeme geliyor. Yeni batıkların bulunduğu alan ise liman yapılma tehlikesi ile karşı karşıya. Kalıntıların incelenmeden üzerinin doldurulması endişesi üzerine batıklarını koordinatları Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne görüntülerle birlik­te gönderildi. Buluntular üzerinde araştırma yapılması ve bölgenin ko­ruma altına alınması isteniyor.

İSKİ’nin açıkladığı verilere göre 2 Haziran 2016’da İstanbul, su tüke­timinde tarihi bir rekora imza attı. 2007 yılında İstanbul’da günde or­talama 2 milyon 209 metreküp su harcanırken, 2 Haziran’da harcanan su miktarı 3 milyon 45 metreküp oldu.

Buenos Aires Hayvanat Bahçesi, vahşi hayvanları esaret altında tut­manın onur kırıcı olduğunu söyleye­rek merkezlerini kapatmayı planla­dıklarını duyurdu. Belediye Başkanı Horacio Rodríguez Larreta, 140 yıl­lık hayvanat bahçesinde bulunan yaklaşık 2500 hayvanın doğaya sa­lınacağını, Arjantin’in buna elverişli bir coğrafyaya sahip olduğunu söy­ledi. Palermo’da bulunan 44 dönüm­lük hayvanat bahçesi ise bir ekopark olarak değerlendirilecek.

Hollanda’da bulunan Leiden Üni­versitesi araştırmacıları, yaptıkları deneyler sonucunda en az iki kuş türünün soyut dil bilgisel yapıları tanımlayan kuralları öğrenebildiği­ni keşfetti. PNAS dergisinde yayın­ladıkları makalelerinde, araştırmacı­lar Michelle Spierings ve Carel ten Cate, zebra ispinoz ve muhabbet kuşları üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmanın ayrıntılarını paylaştı.

Siyanür havuzlarındaki suyu Kü­tahya Dulkadir Köyü şebeke hat­tına yönlendirerek hayvanları ve insanları zehirlediği iddia edilen Eti Gümüş şirketinin dört yetkilisi­ne bir yıl 10 ay hapis cezası verildi, cezalar ertelendi.

Bilim insanları “mozaik kuyruk­lu sıçan” isimli bir türün iklim değişikliğinin yeryüzünden yok ettiği ilk memeli türü olabileceğini açıkladı. Bu tür en son 2009 yılında bir balıkçı tarafından görülmüştü.

Daha sıcak havalarla başa çıkabile­cek yeni tohum çeşitlerinin bulun­ması çalışmalarının hızlandırılması için önlem alınmaması durumunda, iklim değişikliği nedeniyle dünya genelindeki tahıl rekoltesinin 10 yıl içinde düşebileceği belirtildi.

Hatay’da yurtdışına saka kuşlarını kaçırmak isteyen şahsa 460 bin lira para cezası uyguladı.

Niğde’de, Bern Sözleşmesi ile de korunan Toros kurbağalarına za­rar verdiği belirlenen dokuz kişiye para ceza verildi.

Norveç, ormansızlaşmamak için ağaç kesimini kaldıran ilk ülke oldu. Norveç hükümeti, artık halkın ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyaç duyulan ürünlerin, ormanların azal­masına sebep olmayacak ürünler­den tedarik edileceğini açıkladı.
Kaynaklar: 140journos, sosyalmedya.co, Akşam, Magma, Sözcü, sendika10.org, zete, Yeşilist, Hürriyet, Cumhuriyet, Sol, yapi.com.tr, T24, Dünya, DHA, Star, Evrensel, BirGün, AA, Gaia Dergi, www.nolm.us, Diken, Tarlasera, BBC Türkçe, Bianet

Önerilen makaleler