Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de hava kirliliği ile ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre; Dünya Sağlık Örgütü hava kalitesi limiti dikkate alındığında, Türkiye’de 81 ilin 41’inde bu limitin aşıldığı saptandı. Türkiye’de havası en kirli iller Aksaray, Ağrı ve Muş. Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerine uygun 81 il içinde tek il ise Çankırı.
İzmir’in Aliağa İlçesi Horozgediği Mahallesi’nde, İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan termik santralın ikinci ünitesiyle ilgili verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptali için, 14 kişi ve oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı.
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, bir tarlaya atıldığı öne sürülen zirai ilacın bulaştığı otlardan yiyen 31 keçi zehirlenerek öldü.
İstanbul’un Kuzey Ormanları bölgesinde yapımı devam eden ve 2018 yılında ilk etabı açılması planlanan 3. havalimanıyla ilgili bilirkişi raporu çıktı. Raporda imzası bulunan çevre yüksek mühendisi Prof. Dr. Neşe Tüfekçi, inşaatın su havzaları ve nüfusa etkisine dair kaygılarını dile getirirken, karşı oy sunan orman yüksek mühendisi Doç. Dr. Orhan Sevgi, ÇED raporunun çevreyi tahrip etmenin bir aracı haline geldiğini savundu.
Dünya Su Günü vesilesiyle Türkiye’nin su politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan, Türkiye’nin önemli göl ve sulak alan uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, giderek artan kuraklık ve buna bağlı açlık tehlikesine dikkat çekerek, Türkiye’yi çık yakın bir zamanda su krizi beklediğini vurguladı.
l
“Hayvan merkezci’ yaklaşımıyla yola çıkan ve Türkiye’de bir ilk olacak olan Hayvanlara Özgürlük Partisi (HÖP) kuruluyor. Dünyada sayılı örnekleri bulunan parti, hayvan hakları ve özgürlüğü meselesini mücadelesinin merkezine alırken, ulusal ve uluslararası birçok meselede politika yapmaya hazırlanıyor.
Ocak ayı, Türkiye’de en çok doğalgaz tüketilen ve ithal edilen ay olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin doğalgaz tüketimi Ocak’ta bir önceki yılın aynı ayına göre %5,7 artışla 5,8 milyar metreküpe ulaştı. Bu rakam, aylık doğalgaz tüketiminde tüm zamanların rekoru olarak hesaplandı.
Türkiye’de geçen yıl 152 bin ton ambalaj atığı geridönüşüme kazandırılarak, ekonomiye 422 milyon liralık katkı sağlandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, genç çiftçiye verilecek 30 bin lira hibeye ek olarak Ziraat Bankası’ndan 90-100 bin lira sıfır faizli kredi vermek için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Trafiğe kayıtlı araç sayısı, şubatta bir önceki aya göre %0,3 artarak 20.159.183’e yükseldi.
Termik santraldan kaçmak için zeytin ağaçlarını kaybeden Yırca’dan bu kez otoyol ve hızlı tren geçecek. Ağaç kesimlerinin başladığı ilçelerden Kırkağaç’ta ise Tütün-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem’e göre şimdiden 600 bin zeytin ağacı kesildi.
İzmir Konak Meydanı’nda dört güvercini ezerek öldüren bir bankanın para nakil aracının şoförüne, her kuş için 526 lira olmak üzere toplam 2104 lira para cezası kesildi.
Danıştay, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun iki yıldır gündeme almayarak askıda bıraktığı Alakır havzasına ilişkin “1. Derece Doğal SİT” kararına atıfta bulunarak, bölgedeki sekiz HES projesinden Dereköy’ü iptal etti.
TBMM Genel Kurulu’nda güzergahı hâlâ belli olmayan Kanal İstanbul’u da içeren tartışmalı torba yasa kabul edildi. Projeye ilişkin CHP’li Meclis üyesi Erhan Aslaner “İstanbul’un ölüm fermanı olabilir” diyor.
Danıştay, Üsküdar Altunizade’de 16 yıldır otel yapılmak istenen ve büyük kısmı park olan arazi için onay vermedi. Mahkeme, projenin bölgedeki trafik yoğunluğunu artırıp yeşil alanı azalttığına dikkat çekti.
Edirne’nin İpsala İlçesi’nde çevre ve peyzaj düzenlemesi yapan belediye ekipleri, kaldırım kenarında aralarında 40 yaşını geçmiş çınarların da bulunduğu 100’e yakın ağacı kesti. TEMA Vakfı’nın şikayeti üzerine Keşan Orman İşletme Müdürlüğü İpsala Belediyesi’ne ağaç kestiği için değil, önceden kesimi bildirmediği için 160 lira idari para cezası kesti.
Antalya Kaş’ta yapılması istenen Kaş Havaalanı ile ilgili çevre platformları bir rapor hazırladı. Rapora göre havaalanı yapılırsa Kaş büyük bir felaketle karşı karşıya kalacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon’un %38,7’si madenlere ayrılmış durumda. Bakanlık, bir soru önergesine verdiği yanıtta, maden ruhsatlarının verildiği 303 şirketin isimlerini “ticari gizlilik kapsamında” olduğu gerekçesiyle açıklamadı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen Taksim Meydanı çevre düzenlemesi çalışmalarında ikinci etaba girildi. Çalışmaların ikinci etabında, Mete Caddesi’nin alt ve üstyapı imalatlarına başlandı. Çalışmalar 31 Temmuz 2016 tarihine kadar devam edecek.
İstanbul’da Kadıköy Belediyesi, cumartesi günleri ilçede hafriyat çalışması yapılmasını yasakladı. Kadıköy Belediyesi Encümeni tarafından alınan karar, ilçede inşaat yapan firmalara tebliğ edildi.
Mersin’in Anamur ilçesindeki Sultan Çayı’nda kaçak kurbağa topladığı tespit edilen iki kişiye, doğal yaşamdaki biyoçeşitliliği tahrip etme eylemi nedeniyle, kaçakçılık suçu işlediklerine karar verilerek 81.826 lira para cezası verildi.
Türkiye’nin 11. “Sakin Şehri” Erzurum’un Uzundere ilçesi oldu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ağaç sökme ve dikme makinesi alarak ağaç kesimini engellemek ve gerektiğinde ağaçları taşımak için bu araçları kullanacağını duyurdu.
Koyun ve keçilerin elektronik kimliğe sahip olması ve kayıtların AB standartlarında tutulması için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda ilk olarak Adıyaman’da 214 bin elektronik künye (çip), hayvanlara takılmaya başlandı.
Türkiye’de toplam seragazı emisyonu 2014 yılında 467,6 milyon ton karbondioksit eşdeğerine yükseldi. 2014 yılı toplam seragazı emisyonu 1990 yılına göre %125 artış gösterdi.
Kaynaklar: BirGün, Sözcü, Hürriyet, Diken.com.tr, Dünya, Açık Radyo, Zete, Cumhuriyet