#ekoIQ Özel Sektör Güneş Enerjisinde Dünya Beşincisi: EZİNÇ METAL
Özel Sektör

Güneş Enerjisinde Dünya Beşincisi: EZİNÇ METAL

Elimizdeki dokümana dönüp dönüp bir daha bakıyoruz. Kayseri’den bir Türk firması, güneş enerjisi sektöründe, dünyanın en büyük 20 şirketi arasına girmiş; dahası beşinci olmayı başarmış. Gözlerimizi ovuşturup tekrar bakıyoruz: Evet doğru. Listede güneş enerjisi alanında dünya liderliklerini ispatlamış Danimarka, Yunanistan, Brezilya, Avustralya, Çin ve İsrail’den firmalar var. Ve hepsi de Ezinç Metal yazısının altında.
İnsanın inanası gelmiyor ama doğru. Hayır, Türk firmalarının rekabet güçlerine, ülkemizin insanının yeteneklerine inanmamaktan değil şaşkınlığımız. Evet, bir güneş ülkesiyiz;
evet hızlı, dinamik bir ekonomiye sahibiz. Anadolu’dan çıkan “kaplanlara” da aşinayız ama güneş enerjisi alanında bu tür bir başarı bizi yine de şaşırtıyor. Çünkü bu ligde başa oynayan hemen tüm ülkelerde devlet desteği ve sübvansiyonu bulunuyor. Yenilenebilir enerji alanı olarak görülen güneşle ilgili çalışmalar özel bir ilgiyle destekleniyor. Bizde ise, yasa uzun zamandır Meclisteki bir dosyanın içinde yatıyor. Firmalar, yatırımcılar daha ne kadar süre bekleyebileceklerinin hesabını yapıyor. Ama Kayserili bir firma kalkıyor, toplam kolektör üretimini üç milyonuncu metrekaresine taşıyor. Gerçekten biraz şaşırtıcı, biraz da cesaret verici bir haber.

2009’da 10 Yeni Ülke
Ezinç A.Ş. yeni bir firma değil. 1978 yılında Nurullah Ezinç tarafından temelleri atılmış ama asıl kuruluş tarihi olarak 1983 yılı geçiyor. Ve adam olacak çocuk misali hızla büyümüş; ilk güneş kolektörü ihracatını da çok geçmeden, 1994 yılında gerçekleştirmiş. Bu sadece Ezinç’in ilk ihracatı olarak değil, Türkiye’nin de ilk güneş kolektörü ihracatı olarak tarihe geçmiş.
O günden bu yana Ezinç Metal istikrarlı büyümesini sürdürmüş. Yurtiçi pazarda lider konumdaki şirketin yetkilileri, yıllara göre değişmekle birlikte, yıllık üretimin yüzde 60’mm yurtiçi pazara gittiğini belirtiyorlar.
Şu anda ulusal pazarı büyük oranda ihracat yaptığı ülkelerin sayısını da durmadan artırıyor. 2009 yılında 10 yeni ülkenin eklenmesiyle bu sayının 80’i bulduğunu söylesek, şaşırır mısınız? İhracat kalemleri içinde ise sadece güneş kolektörleri değil, boyler, güneş pili ve panel radyatör de bulunuyor.
Peki, nerelere ihraç ediyor Ezinç Metal bu ürünleri? Şirketin Genel Müdürü Hakan Alaş, bu sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Ağırlıklı olarak AB üyesi ülkelere ihraç etmekle birlikte, ABD, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine de her yıl artan bir ihracatı hacmimiz var.” Alaş, “Güneş ışınımı bizim ülkemizde azaldığında başka ülkelerde artıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinin çevresel ve ekonomik açıdan önemi de artıyor. ‘Güneşi Batmayan’ bu sektörde Ezinç olarak etkinliğimizi korumak adına Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapmaya devam ediyoruz” diyor.
2010 ilk çeyreğinde yüzde 12 oranında büyüyerek bu alandaki pazarını daha da genişleten ve 350 çalışana sahip olan Ezinç Metal bu yıl güneş kolektörlerinin tam 3 milyonuncu metrekaresini üretmiş. Bu inanılmaz rakam da şirketin, saygın uluslararası sektörel yayınlardan Sun&Wind Energy Dergisi’nin 56 ülkeyi kapsayan araştırmasında dünyanın 5. büyük güneş enerjisi şirketi olmasını sağlamış.
Ama Ezinç’in başarılan bunlarla da sınırlı değil. Şirket, geçtiğimiz aylarda dünya Iiteratüründe büyük öneme sahip olan ABD Enerji Bakanlığının Energy Star programı çerçevesinde sertifikalandınlmaya da hak kazanmış. Çevre korumaya ve enerji tasarrufuna önem veren ürünIere veriIen Energy Star sertifikasını doğal sirkülasyonlu ürünIer kategorisinde dünyada ilk alan şirket olmuş. Ezinç, Türkiye’de de bu sertifikayı alan ilk güneş enerjili su ısıtma sistemleri üreticisi olmuş.

Başarının Sırrı: Doğru Pazar Konumlandırması
Peki, bu başarının arkasında ne var? Kayseri’den çıkan bir şirket nasıl dünya liginde başa güreşebiliyor? Şirketin Genel Müdürü Hakan Alaş, öncelikle ürünlerinin dünya pazarında başarılı konumlandırılmasına vurgu yapıyor. “Her ülkede farklı iklim şartlan vardır ve bu nedenle aynı ürün farklı ülkelerde başarılı olamıyor. Öncelikle ülkenin şartlarına en uygun olan ürünü belirlemek veya böyle bir ürünü daha önce üretmediysek tasarlayıp üretmek gerekiyor.”
Peki, teknoloji kendilerinin mi? Yoksa transfer mi ediyorlar? Hakan Alaş, “Teknoloji transferi yapma ihtiyacını hissetmiyoruz” diyor, “çünkü yeterli know-how firmamızda mevcut. Bununla birlikte sahip olduğumuz tecrübelerimizi de yeni pazarlara uyguluyoruz.”
Bildiği yolda gerçekten istikrarlı şekilde yürüyen ve düzenli bir büyüme ivmesi yakalayan şirketin bundan sonraki hedefleri ne? Alaş, bu sorumuza da vizyoner bir yanıt veriyor: “Azalan enerji kaynakları ve artan çevre problemleri gezegenimizin en büyük iki derdi. Her ikisinin de çözümü tek kelime ile ‘alternatif enerji.’ Biz dünyanın geleceğine çözüm olan alternatif enerjinin her dalında büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz. Kısa ve orta vadeli hedeflerde ise yeni üretim yatırımları ile kapasite artırımı var.”
Eskiden güneş batmayan imparatorluklardan bahsedilirdi. Şimdi ise “Güneşi Hiç Batmayan” sektörlerden ve şirketlerden konuşmaya başlamış durumdayız. Dünya için temiz enerji, insanlık için barış ve refah üreteceğini düşündüğümüz yenilenebilir enerji alanında böylesine önemli başarılara imza atan bir firmamız olmasından gurur hissetmemek olanaksız. Son söz: Her zaman para kazanılıyordu ama belki insanlık ilk defa, ürettiklerinin para, atık ve çevresel kirlilik dışında, dünya dostu bir şey ürettiğini hissedecek. Kimileri farkında, kimileri değil ama yeni bir tarihsel döneme giriyoruz; sakın şaşırmayın!

Ezinç, 31 Bin Ton CO2’ya Karşı
Ezinç’in ürettiği yıllık 400 bin metrekare kolektörün, bir yılda sağladığı çevresel fayda ve tasarruf çok çarpıcı rakamlar ortaya koyuyor.

  • 400.000 m2 güneş enerjis panelinin ürettiği enerji 49 bin ton odun tasarrufuna eşit. Bu da 38 bin yetişkin çam ağacının kesilmekten kurtarılması demektir.
  • 400.000 m2 güneş enerjis panelinin ürettiği enerji ile 27.500 ton linyit kömürü kullanım engellenmiş oluyor.
  • 400.000 m2 güneş enerjis paneli kullanımı ile 10.000 ton fuel-oil ya da 10.400.000 m3 doğalgaz ya da 7.800.000 m3 LPG (bu da 665.000 adet 12 kilogramlık mutfak tüpü demektir) tasarrufu yapılabiliyor.
  • 400.000 m2güneş enerjis paneli ile 9.300 ton motorin tasarrufuna denk geliyor.
  • En önemlisi 400.000 m2 güneş enerjisi paneli 31 bin ton karbondioksit salımını önleyerek küresel ısınma konusunda ciddi bir pozitif etki yaratıyor.

About Post Author