Güneş’ten Gelen

Güneş enerjisi, iklim değişikliğine neden olan devasa karbon emisyonlarımızın azaltılmasına yönelik en hızlı gelişen teknolojilerden biri. Bu teknolojilerin seyrini 20 yıldır en yakından takip eden SolarBaba platformu, Türkiye ve dünyadan gelişmeleri EKOIQ sayfalarına taşıyor.

Talas Belediyesi Elektriğini Güneşten Üretecek

Kayseri’nin Talas Belediyesi, kendi elektriğini güneşten üreterek yılda 400 bin liradan fazla tasarruf etmeyi hedefliyor. Belediye, tükettiği elektrik enerjisini karşılamak için Süleymanlı Mahallesinde 1 MW gücünde güneş enerjisi santralı (GES) kurulumunu gerçekleştirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından projenin resmi kabulü Mart ayında yapıldı. 20 dönüm alana kurulan 1 MW gücündeki güneş enerjisi tesisi, yaklaşık 6 milyon liraya mal oldu. Yatırımın, 673 bin lirası Kalkınma Ajansı’na sunulan proje ile karşılandı. Proje hakkında bilgi veren Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Belediyemizin yıllık elektrik tüketimini bu projeden karşılayacağız. Kendi enerjimizi, kendimiz üretmeye başladık. Enerjiye ayırdığımız bütçe kasamızda kalacak” dedi. Talas Belediyesi’nde doktoralı ve mühendis bir ekipten oluşan bir proje ofisi bulunduğunu söyleyen Palancıoğlu, Türkye’nin en çok proje yazan belediyelerinden birisi olduklarını belirtiyor.

Elektriğinin Dörtte Birini Güneşten Üreten Hastane

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kepez Devlet Hastanesi kazan dairesinin çatısına 17,16 kW kurulu gücünde 66 güneş paneli yerleştirildi. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı durumda olduğunu söyledi. Ancak bu potansiyelin yeterince kullanılmadığının altını çizen Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Burada üretilen elektrik enerjisi ile Genel Sekreterlik binasının tükettiği elektriğin %25’ini karşılamayı planlıyoruz. Bu da yıllık yaklaşık 8.600 liralık bir tasarruf anlamına geliyor. Tasarruftan öte, bu projedeki amacımız kamu kurumlarının böyle projeler gerçekleştirebileceğini ortaya koymak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak enerji tasarrufu sağlamak ve çevreye duyarlılığımızı bir kez daha göstermektir. Kurulan bu sistem ile yılda yaklaşık 15 tonluk karbondioksit salımı engellenmiş ve dolayısıyla 86 ağaç kurtarılmış olacaktır.” Yaklaşık 55 bin lira maliyet ile gerçekleştirilen tesisin şu anki elektrik fiyatlarıyla yaklaşık yedi yılda kendini amorti edeceğini belirten Yılmaz, “Panellerin 30 yıl ömrü olduğunu düşündüğümüzde 23 yıl boyunca bedava elektrik üretecek bir tesis kurmuş olduk” dedi.

ESHOT 1,38 MW Kapasiteli Solar Park İnşa Ediyor

İzmir Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs ve Troleybüs (ESHOT) Genel Müdürlüğü filosundaki 20 elektrikli otobüs için yeşil enerji üretme amaçlı planının bir parçası olarak, 1,38 MW kapasiteli bir solar park inşa ediyor. 3.680 fotovoltaik panel içeren güneş enerji santralı, ESHOT’un Buca ilçesindeki fabrikasının çatısına kuruluyor ve çevre dostu otobüslerin şarj edilmesi hedefleniyor. Bu sayede, yılda yaklaşık 5.000 ton karbondioksit salımının önüne geçilmesi planlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi filosundaki 20 elektrikli otobüse ek olarak belediye son yıllarda çevre dostu vapur, tramvay ve metrolara da yatırım yaptı. Belediye, bir AB kuruluşu olan ve karbondioksit salımını azaltmayı amaçlayan Covenant of Mayors’a 2015 yılında üye olmuş; enerji verimliliğini artırma ve kendi bölgesinde yenilenebilir enerji kullanımı konularında kararlılığını belirtmişti.

Vietnam’daki “Gökyüzü Ormanı” 50 bin Ağaç İle Kaplanıyor

Hanoi’deki yemyeşil yerleşim kompleksi, yeşil yaşamı en uç noktasına taşıyor. Gökyüzü Ormanı’nı kaplamak için 50 binden fazla ağaç, çalı ve renkli çiçek açan sarmaşıklar kullanıldı ve onu çevreleyen orman ile iç içe geçti. Yeşil alanın yanı sıra bina gelişmiş yeşil teknolojilerle donatıldı ve geleneksel olarak inşa edilmiş bir binadan %20 oranında daha az enerji ve su kullanıyor. Bu yeşil “orman” yapısı, yeşil yaşamın başlıca örneği olarak Vietnam’daki bina uygulamaları için yeni bir sürdürülebilirlik standardı oluşturacak. Bina aynı zamanda yüksek verimli sıcak su kazanları, düşük akışlı tesisat armatürleri ve enerji kullanımını azaltmak için enerji tasarruflu aydınlatma kullanıyor. Müstakbel site sakinleri, bu muhteşem yeşilliklerin ve çarpıcı manzaranın keyfini sürmekle kalmayacak aynı zamanda düşük faturalar gibi yeşil hayatın avantajlarından da yararlanacaklar.

Almanya’dan Yeni Rekor

Almanya, temiz enerji söz konusu olduğunda kendini bir kez daha aştı. 30 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde ülke rüzgar, güneş, biyokütle ve hidroelektrik enerjisini kullanarak tüm enerji ihtiyaçlarının %85’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlayarak ulusal bir rekora imza attı. Ve uzmanlar bunun 2030’da Almanya için olağan bir durum olacağına inanıyor. Almanya, yenilenebilir enerjinin destekçisi olan Angela Merkel’in desteğiyle temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmak ciddi çaba sarf ediyor ve bunun karşılığını da alıyor. 30 Nisan’daki gibi hafta sonu böyle bir rekora imza atan ülkede, enerji giderek daha fazla yenilenebilir kaynaklardan elde ediliyor. Mart ayında, ülke enerjisinin ortalama %40’ı yeşil kaynaklardan sağlandı.

Tesla’dan Güneş Toplayan Kiremitler

Elon Musk, Tesla’nın Solar Çatı sipariş sayfasından Solar Çatı kiremitlerinin siparişe açıldığını duyurdu. Yenilikçi kiremitler, Toskana veya padavra çatı gibi geleneksel görünümlü olsa da evinize enerji sağlamak için güneş enerjisi topluyor. Musk, site üzerinden siyah ve dokulu kiremitlerin de sipariş edilebildiğini, gelecek sene yeni versiyonlarının siparişe açılacağını duyurdu. Solar Çatı, bir eve tamamen sürdürülebilir enerji sağlamak için Tesla’nın Powerwall piliyle birlikte kullanılabiliyor. Musk’a göre her kiremit benzersiz bir görünüme sahip, dışarıdan bakıldığında da ise geleneksel bir kiremit gibi görünüyor.

Fransız PV Tarifeleri 2017’nin İkinci Çeyreğinde Düşüşe Geçti

Fransa, 1 Nisan’dan 30 Haziran 2017’ye kadar şebekeye bağlanan küçük fotovoltaik (PV) tesislerden elektrik alımı için tarifeleri düşürdü. Enerji düzenleyici kurumu Commission de Regulation de l’Energie’den (CRE) yapılan açıklamaya göre, 2017’nin ilk çeyreğinde 9 kWp’ye eşit veya daha düşük bina entegre güneş sistemlerinin şebeke bağlantısına ilişkin talep toplamının 26 MWp olduğunu belirtildi. 100 kWp’ye eşit veya daha düşük kapasiteye sahip basitleştirilmiş bina entegre veya çatı sistemleri için talepler ise 69 MWp olarak gerçekleşti. CRE, çatı sistemlerinin satın alma fiyatında %2, binaya entegre edilenlerde ise %1,5 oranında indirim imkanı sundu.

Önerilen makaleler