#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Hava Kirliliği Nedir?

Hava Kirliliği Nedir?

Hava kirliliği; atmosferde toz, duman, gaz, su buharı şeklindeki kirleticilerin, insan ve diğer canlılara zarar verecek düzeye erişmesidir. Başlıca kaynakları, trafik, sanayi ve ısınma sistemleri olarak kabul edilir.

 

Atmosferde toz, duman, gaz, su buharı şeklindeki kirleticilerin, insan ve diğer canlılara zarar verecek düzeye erişmesi Hava kirliliği olarak tanımlanır. Başlıca kaynakları, trafik, sanayi ve ısınma sistemleri olan hava kirliliğinin, yapılan klinik çalışma ve araştırmalarda başta solunum yolu olmak üzere çeşitli hastalıklarını artırdığı tespit edilmiştir.

 

 

 

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) hazırladığı “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” çalışmasına göre, Türkiye’nin bazı illerinde yıllardır çözülemeyen ciddi hava kirliliği sorunları yaşandığı ortaya konuldu. Kara Rapor 2021’e göre, 2020 yılında Türkiye’deki illerin yarısında, yani 42 şehirde kanserojen olan ince partikül (PM2.5) seviyesi yeterli düzeyde ölçülmedi.

 

Yine apora göre, 2020 yılında Türkiye’de sadece iki ilde (Bitlis ve Hakkari) Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiği kılavuz değerlerin altında temiz hava solundu. 2020 yılında yeterli veri alınabilen 72 ilin partikül madde değerleri (PM10) incelendiğinde 45 ilde hava kirliliğinin ulusal sınır değerleri dahi aştığı açıklandı.