#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
sokak hayvanları

HAYDİKO Sokak Hayvanları için Destek Arıyor

Artvin Merkezli Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği HAYDİKO, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nın aktif olmasıyla birlikte sular altında kalacak bölgede, sayısı yaklaşık olarak 1.000’i bulan sahipsiz sokak hayvanlarını yeni ilçe merkezi ve çevresine taşımak üzere çalışmalara başladı.

Artvin’de Çoruh Nehri üzerine yapılan Türkiye’nin en yüksek barajı Yusufeli Barajı su tutmaya hazırlanıyor. Baraj, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde üçüncü en yüksek barajı olacak. Yakında su tutmaya başlayacak baraj ve 558 megavat kurulu güce sahip santral ile 2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Yusufeli Barajı ve HES Projesi dolayısıyla su altında kalacak ilçe merkezi ve çevre köylerin yeni yerleşim yerine taşınma süreci başladı. İlçe merkezi, çevre köyler, işleri biten şantiyelerin içinde ve çevresinde yaşayan sahipsiz sokak hayvanlarının yeni ilçe merkezi ve çevresine taşınmasıyla ilgili Artvin Merkezli Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği HAYDİKO harekete geçti.

Başta Yusufeli Belediyesi, Artvin Valiliği, Artvin DKMP ve DSİ bölge müdürlüğü olmak üzere birçok kamu kurumuyla işbirliği halinde sayıları 1,000 civarı olan sahipsiz sokak hayvanlarının yeni ilçe merkezi ve çevresinde oluşturulacak barınma alanları ile düzenli beslemeleri, kısırlaştırılmaları ve aşılanmaları için çalışmalar yapan HAYDİKO Artvin, aynı zamanda yaklaşık bir buçuk yıldır Sarp Sınır Kapısı yakınlarında Hopa otobanına terk edilen 60 civarı ata bakıyor.

“Sahipsiz Kedi ve Köpeklerimizi Taşımaya Çalışıyoruz”

HAYDİKO Artvin Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Yılmaz konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Yılmaz, “Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nın aktif olmasıyla birlikte sular altında kalacak olan bölgede sayılarının yaklaşık 1,000 civarında olduğunu öngördüğümüz sahipsiz kedi ve köpeklerimizi yeni ilçe merkezi ve çevresinde beslenebilecekleri barınma alanları oluşturarak taşımaya çalışıyoruz” dedi.

Bölgenin konumuna değinen Yılmaz şunları söyledi: “Bölgenin aynı zamanda yaban hayatı koruma sahalarına olan yakınlığından dolayı dikkatli olmamız gerekiyor. Bu noktada popülasyonun daha fazla artmasını engelleyebilmek amacıyla 5199 sayılı kanun gereği Yusufeli ve çevresinde yoğun kısırlaştırma ve aşılama yapmak en büyük arzumuz. Dernek olarak kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığımız işbirliklerinin yanı sıra özel sektör ve bireysel bağışçılardan destek bekliyoruz. Hayvan Hakları hususunda hassasiyet sahibi tüm vatandaşlarımızdan destek talep ediyoruz. Instagram’da @haydikoartvinofficial ve Twitter’da @haydikoa kullanıcı adlarıyla sosyal medya hesaplarımızdan güncel gelişmeleri paylaşarak devamlı ihtiyaç listemizi yayımlıyoruz. Valilik izinli yardım kampanyamıza bağış yaparak destek olabilirsiniz. Hesap adı: Hayvanları Doğayı İnsanları, IBAN: TR 84 0006 4000 0019 1000 6358 46, İş bankası Artvin Şubesi.”

EkoIQ Editör