#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

“Herkesin kazanması için herkes taviz vermeye hazır olmalıdır.”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres dokuz ay sonra gerçekleşecek olan COP26 başkanlığı hakkında bir açıklama yaptı.

COP26’ya dokuz ay kaldığını belirten Guterres, dünya ekonomisinin %70’ini ve küresel karbondioksit emisyonlarının %65’ini temsil eden ülkelerin net sıfır taahhütlerinden övgüyle bahsederken, bunun yeterli olmadığını bildirdi. Net sıfır emisyon için küresel koalisyonun katlanarak büyümesi gerektiğini, 2021’in iklim eylemi açısından önemli bir yıl olduğunu belirtti ve ekledi: “Net sıfır emisyon hedefi, herkes için her yerde-her ülke, şirket, şehir ve finans kurumu ile havacılık, denizcilik, sanayi ve tarım gibi kilit sektörler için yeni normal haline gelmelidir. Aynı zamanda, net sıfıra yönelik tüm taahhütler, bunları başarmak için açık ve güvenilir planlarla desteklenmelidir. Kelimeler yeterli değildir. En geç COP26’da tüm ülkelerin önemli ölçüde daha iddialı ulusal olarak belirlenmiş katkılarla ve 2030 hedefleriyle uyumlu yol haritalarıyla öne çıkması gerekiyor.”

G20 ülkelerini de öncülük etmeye çağıran Guterres, bu ülkelerin küçük ada ülkeleri ve en az gelişmiş ülkelere iklim uyumu ve etki azaltma konusunda ihtiyaç duyduğu desteği vermesi konusunu vurguladı. “Her bölgede ve her kıtada iklim etkileri kötüleşiyor. Birkaç hafta içinde, Fiji ve diğer Pasifik adaları iki yıkıcı siklon tarafından vuruldu,” diyen Guterres, uyum ve etki azaltmanın BM için öncelik olduğunu ekledi. İklim finansmanı tartışmasına da değinen Guterres, gelişmiş ülkelerin her yıl 100 milyar doları bu ülkelere sağlamayı on yıl önce taahhüt ettiğini ancak küçük ada ülkeleri ve en az gelişmiş ülkelere yapılan iklim finansmanının %14 ve %2’de kaldığının altını çizdi ve COP26’ya kadar bu taahhüdün tam olarak sağlanması gerektiğini söyledi.

Kömüre yapılan yatırımların fırsat kaybı olduğunu vurgulayan Guterres, bir an önce kömür ve fosil yakıtların finansmanının durdurulmasının ve temiz enerji geçişine odaklanılmasının gerektiğini söyledi. “OECD ülkelerinde kömür, 2030’a kadar, diğer tüm ülkelerde de 2040’a kadar adil bir geçişle aşamalı olarak kaldırılmalıdır.”

COP26’nın erteleneceği söylentilerine dair ise Guterres, şu şekilde açıklama yaptı: “Glasgow’daki müzakerelerin önemi ortadadır. COVID-19 nedeniyle, toplantıların olağan programının yüz yüze yapılması olası değildir. Salgının, Glasgow’a giden önemli yolda birlikte çalışmamızı engellemesine izin veremeyiz. Zorluklar olsa da uyum sağlamalıyız. Aksi takdirde risk çok yüksek. Dünyanın dört bir yanındaki BM yetkililerini, tüm ülkelerin sanal müzakerelere katılabilmesi için ofisler ve mekanlar açmaya yönlendirdim. Küresel piyasalar uzun zamandır hükümetlerden çevresel bütünlüğü koruyan ve karbona küresel bir fiyat koyan bir emisyon ticaret sistemi için bir politika temeli oluşturma konusunda netlik talep ediyor. Bu sorun, COP’den sonra ertelenmeye devam edemez. Politik bir karara ihtiyacımız var.”

Son olarak Guterres, aşağıdaki mesajları verdi:

“Son olarak, başarılı bir COP26; gençler, kadınlar ve yerli halklar dahil olmak üzere kilit STK seçmenleri dahil olmak üzere gözlemcilerin ve diğer taraf olmayan paydaşların olumlu katılımı anlamına gelir. Masadaki her sese ihtiyacımız var. İklim acil durumumuzu toplu olarak ele alırken, hiçbir ses ve hiçbir çözüm geride bırakılmamalıdır. Taraflara net bir mesaj göndermeliyiz: Müzakereleri tamamlamanın ve tam olarak uygulanmasına doğru ilerlemenin zamanı geldi.”

 

EkoIQ Editör