Sivil Toplum

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı İşbirliği Kategorisi Birincisi BlindLook Kurucuları: “Sorundan Değil, Çözümden Besleniyoruz”

Bu yıl dördüncü kez düzenlenen ve sonuçları 4 Aralık’ta açıklanan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı’nın İşbirliği Kategorisi birinciliği BlindLook isimli projeye verildi. Projenin kurucuları Sadriye Görece ve Cihat Ersin Aydın, BlindLook’un görme engellilerin hayata katılımında önemli bir katkı sağladığını söylüyor ve ekliyorlar: “Yanımızda olup hayalimizi büyüttüğünüz için teşekkürler Ashoka Türkiye, teşekkürler Kale Grubu”.

Sadriye Görece, kendini görme engellileri özgürleştirmeye adamış bir görme engelli. Lisede Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın Kennedy Lugar YES bursunu kazanıp Amerika’da yaşamaya başlamasıyla hayatı değişiyor.

Bağımsızlığını orada keşfediyor. Türkiye’ye döndükten sonra Amerika’da edindiği bilinci ülkemizdeki görme engellilere aktarabilmek için erişilebilir oy sisteminin tasarlayıcıları arasında yer almaktan, tandem bisikletle görme engellileri spora teşvik etmeye kadar birçok proje yürüttü.

Cihat Ersin Aydın ise, gerçek bir girişimcilik tutkunu. Safranbolu’da doğdu. Çocukluğu turistler ve hediyelik eşya dükkanlarının arasında geçti.

Büyüyünce ne olacaksın sorusuna cevabı “Esnaf Olacağım” oldu. Lise yıllarında geldiği Eminönü ve Karaköy’den adeta büyülendi. Hemen sosyal medya üzerinden ayakkabı e-ticaretine başladı. Oldukça başarılı ilerliyordu ancak dijitalin daha çok içinde olmak istedi. 18 yaşında ilk şirketini kurdu. En büyük etkinlik biletleme platformlarına rakip oldu. Elbette bu rekabet çok kısa sürdü. Bu batış onu daha da güçlendirdi.

Kutu atıştırmalık aboneliğinden organik köpek mamasına kadar birçok farklı girişim denedi. Girişim kurma deneyimlerini girişimde çalışma tecrübesiyle birleştirerek kendini daha da geliştirdi. Kendini dinleyerek tutkuyla çalışmak istediği alanı keşfetmek amacıyla gönüllü olarak bir kurumda çalışmaya başladı. Sadriye Görece ile yolları bu kurumda kesişti.

“Hedefimiz Herkes için Erişilebilir Bir Dünya”

Sadriye Görece ve Cihat Ersin Aydın, ödül alan girişimleri “BlindLook”u, “Bizim erişilebilirlik ve girişimcilik tutkularımızın birleşiminin ürünü” şeklinde tanımlıyorlar. Söz şimdi onlarda:

“İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri kuruluşumuzdan beri hayalini kurduğumuz bir ödüldü. Ekosisteme dahil olmak, yarattığımız etkiyi kanıtlamak ve yaratacağımız daha büyük etki için güçlü bir aileyle birlikte ilerlemek çok değerliydi bizim için. Ödülü hak ettiğimize inanıyorduk elbette ancak ödülü kazanacağımızı tabii ki öngöremiyorduk.

Özel kurumların desteği sosyal girişimlerin geleceğe olan ümitlerini yeşertiyor. Özel kurum ve girişim işbirlikleri inovatif iklimi güçlendiriyor. İyi örnekler sayesinde sosyal girişimler ve özel sektör arasında umuyoruz ki daha güçlü bağlar kurulacak.

Kale Grubu ve Ashoka Türkiye’nin harika işbirliğiyle hayata geçen bu ödül, doğduğu günden itibaren harika bir işbirliğinin ürünü. Etkimizi büyütmek amacıyla kurduğumuz işbirliğiyle bu ödüle layık bulunmak bizim için büyük gurur. Ödülü aldığımız andan itibaren ne denli büyük ve ne denli destekleyici bir aileye dahil olduğumuzu her an hissediyoruz.

Umuyoruz ki bu ödül BlindLook’un ilerleme yolculuğunda güçlü bir yapıtaşı olacak.

BlindLook, görme engellileri sosyal hayat ve dijital dünyada özgürleştirmek amacıyla erişilebilirlik teknolojileri geliştiriyor.

EyeMenu ürünümüz görme engellinin dilediği restorana özgürce ulaşıp sesli dijital menüyü kullanarak kimseye bağlı olmadan sipariş vermesini sağlıyor. EyeLearn ürünümüz ise, görme engelli kitlemiz ve toplumdaki engelsiz dönüşümü eğitimin gücüyle başlatıyor. Hedefimiz herkes için erişilebilir bir dünya var etmek.

BlindLook, bir yıl gibi kısa sürede 20 kurumsal marka işbirliğine ve 1100 görme engelsiz mekana ulaştı. Doğrudan ve dolaylı olarak 20.000’i aşkın görme engelliye dokunma fırsatı bulduk. BlindLook, 2021 yılını globalleşme yolundaki ilk adımları atmak için değerlendirecek. Türkiye’den dünyaya açılan bir erişilebilirlik kapısı olmak için çalışıyoruz. Hedefimiz, eşit ve engelsiz bir hayat yaratmak”.

“Sorundan Değil, Çözümden Besleniyoruz”

Kendisi de bir görme engelli olan Sadriye Görece’nin yaşadığı sorunlara çözüm bulma gayreti BlindLook’un doğmasına ortam hazırlamış. BlindLook’un, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 10. 12. ve 17. maddeleriyle direkt uyumlu bir çözüm sunduğunu söyleyen BlindLook kurucuları, “Biz sorundan değil, çözümden besleniyoruz” diyorlar.

Son söz yine onların:

“Biliyoruz ki bir tane dünya var ve hepimiz bu dünyada yaşıyoruz. Yine biliyoruz ki, ülkelerin gelişmişlik düzeyleri birbirinden çok farklı.

Ama engelli sorunları, Amerika’da, Türkiye’de, Gana’da… her yerde aynı. İşte biz bu sorunları değiştirmek, çözümlere dönüştürmek için çalışıyoruz. Bize güvenenler sayesinde hayalimize daha hızlı ulaşıyoruz. Yanımızda olup hayalimizi büyüttüğünüz için teşekkürler Ashoka Türkiye, teşekkürler Kale Grubu”.

About Post Author