#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

İfade Özgürlüğü için Dayanışma Çağrısı: Açık Radyo Açık Kalsın!

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal etmesi ile ilgili olarak yapılan dayanışma çağrısında, Açık Radyo’nun, RTÜK kararıyla karasal yayın lisansının iptal edilmesinin yalnızca bir medya organının kapatılması değil; iklim krizi, ekoloji, doğa ve biyolojik çeşitlilik gibi kritik konulara dikkat çeken seslerin susturulması anlamına geldiği vurgulandı.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), Açık Radyo’nun karasal yayın lisansını iptal etmesi ile ilgili olarak bir dayanışma çağrısı yapıldı. Yapılan açıklamada, Açık Radyo’nun, RTÜK kararıyla karasal yayın lisansının iptal edilmesinin yalnızca bir medya organının kapatılması değil; iklim krizi, ekoloji, doğa ve biyolojik çeşitlilik gibi kritik konulara dikkat çeken seslerin susturulması anlamına geldiği belirtildi. Açıklamada, Açık Radyo’nun 30 yıldır, Türkiye’de çevre ve iklim farkındalığı kazandırmaya öncülük eden, dinleyicileriyle dayanışma ruhunun en güzel örneklerinden biri olduğu vurgulandı.

Açık Radyo’nun yayın hayatı boyunca tarafsızlık, kapsayıcılık ve bağımsızlık ilkelerini temel aldığının belirtildiği açıklama, “Türkiye’de ekoloji ve iklim mücadelesinden bahsedilecekse Açık Radyo’nun bu mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve yer almaya devam etmesi gerektiği tartışma götürmez bir gerçektir” denildi.

“Açık Radyo, Türkiye’de Çevre Mücadelesinin Mihenk Taşlarından Biridir”

Açıklama şu şekilde devam etti: “Toplumsal adalet, çevre ve iklim adaleti adına savunuculuk yapan bir medya organının kapatılması, ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu karar, sadece radyo yayınlarını değil, Türkiye’de iklim kriziyle mücadele eden ve doğayı koruma çalışmaları yürüten sivil toplumun geleceğini de tehlikeye atmaktadır.

Açık Radyo, Türkiye’de çevre mücadelesinin mihenk taşlarından biridir. O’nun sesinin kısılması, toplumsal cinsiyet eşitliği, çevre, halk sağlığı ve insan hakları gibi pek çok konuda yıllardır süregelen tüm çabaları zayıflatmak anlamına gelir.”

“Açık Radyo Açık Kalsın!” denilen açıklamada; iklimin, doğanın, tehlike altındaki canlıların, dezavantajlı grupların ve yaşam hakkının savunucusu olan bu sesi savunmanın önemine dikkat çekilerek RTÜK’ün aldığı karardan bir an önce dönülmesi ve Açık Radyo’nun bağımsız yayın hayatına kaldığı yerden devam etmesi talep edildi.

Açıklamada, 17 Ekim 2024 Perşembe günü saat 11.30’dan itibaren imzası yer alan kuruluşlar olarak 24 saat süreyle kendi mecralarında taleplerinin dile getirileceği aktarıldı. #AÇIKRADYOAÇIKKALSIN

Açıklamada imzası yer alan kuruluşlar ise şöyle:

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Çevre Hukuku Ağı, Greenpeace Türkiye,

Ekosfer, Hukuk, Doğa ve Toplum Vakfı – HUDOTO, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD), Mekanda Adalet Derneği, Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), TEMA Vakfı, Türetim Ekonomisi Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, YUVA, Yuvam Dünya Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 350 Türkiye.