#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

İkinci El Kullanıcıları Karbondioksit Üretiminden Tasarruf Ediyor

sahibinden.com’un İsveç Çevre Araştırmaları Enstitüsü IVL’in desteğiyle hazırladığı “İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı” raporunun ikincisine göre, 2021 yılında yayımlanan 3,7 milyon ilan üzerinden yapılan çalışma sonucunda; site kullanıcıları ikinci el ürünleri tercih ederek sıfır ürün üretiminin önüne geçti. Bu şekilde 1 yılda 10,9 milyon ton karbondioksit tasarruf edilmesi sağlandı.

sahibinden.com, İsveç Çevre Araştırmaları Enstitüsü IVL (Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning) desteğiyle hazırladığı “İkinci Elin Sürdürülebilirliğe Katkısı” raporunun ikincisini yayımladı. Sitede yer alan 24 ayrı kategori ve 226 alt kategori değerlendirilerek hazırlanan rapor, sürdürülebilir bir gelecek için karbon ayakizinin azaltılmasına, sorumlu tüketim bilincinin kazanılmasına ve ikinci el olarak yeniden kullanımın sürdürülebilirliğe katkısına dikkat çekiyor.

 Sıfır Ürün Üretiminin Önüne Geçildi

Raporun ortaya koyduğu verilere göre; 2021 yılında yayımlanan 3,7 milyon ilan üzerinden yapılan çalışma sonucunda; sahibinden.com kullanıcıları ikinci el ürünleri tercih ederek sıfır ürün üretiminin önüne geçti. Bu şekilde bir yılda 10,9 milyon ton karbondioksit tasarruf edilmesi sağlandı. 10,9 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon, yaklaşık olarak 1,4 milyar kot pantolonun üretiminin yol açacağı emisyona veya yaklaşık 4,8 milyar tişört üretiminin yol açacağı emisyona karşılık geliyor.

Yanı sıra kullanıcılar farklı kategorilerden ikinci el ürünleri tercih ederek; 640 bin ton çelik, 120 bin ton alüminyum ve 180 bin ton plastik tasarrufu sağladı. Bu verilere göre; 640 bin ton çelik 650,000 arabanın üretiminde kullanılan çelik miktarına; 120 bin ton alüminyum 12,6 milyon teneke içecek kutusunun üretiminde kullanılan alüminyum miktarına, 180 bin ton plastik ise 7,5 milyar plastik şişeye karşılık geliyor.

EkoIQ Editör