#ekoIQ Ekonomi İkinci El Satış Çevresel Etkiyi Azaltıyor
Ekonomi

İkinci El Satış Çevresel Etkiyi Azaltıyor

İkinci el satış sayesinde Türkiye’de her yıl 15 milyondan fazla ürün yeniden hayat buluyor. Böylelikle yılda 50 milyon metreküp su; toplam 10 bin tonun üzerinde metal, plastik ve tekstil tasarrufu sağlanıyor. Önlenen seragazı emisyonu ise 204 bin ton karbondioksit eşdeğerinde.

İkinci el platformu Dolap, yayımladığı Sürdürülebilirlik Etki Raporu ile döngüsel tüketim alışkanlığının çevresel ve sosyal etkilerini inceledi. Rapor, platformun alıcı ve satıcı arasında kurduğu köprüyle seragazı emisyonu, su tasarrufu ve ekonomik faydalar gibi çeşitli alanlarda yarattığı değerleri ortaya koyuyor.

İkinci el ürün alışverişi ile sürdürülebilirlik arasında güçlü bir ilişki olduğuna inandıklarını dile getiren Dolap kurucularından Hande İzmirlioğlu, “İkinci el ürün kullanımının yaygınlaşmasıyla, çevresel etkiyi azaltırken bir yandan da özellikle kadınlar için hayati değer taşıyan ekonomik fırsatlar da yaratıyoruz. İlk kez yayınladığımız Sürdürülebilir Etki Raporu, bir başka kullanıcıda yeniden hayat kazanan ürünlerle dünya ve insan için pozitif etki yaratma hedefimizde geldiğimiz noktayı ortaya koyuyor” dedi.

Karbon Ayakizinde 28 bin Dünya Turu Kadar Tasarruf

Platform, her yıl 15 milyondan fazla ürünü yeniden kullanıma kazandırıyor. Ürünlerin bir başka tüketicide yeniden hayat bulması, 204 bin ton karbondioksit eşdeğerindeki seragazı emisyonunun engellenmesine yardımcı oluyor. Bu miktar, Edirne’den Kars’a yapılacak 3 milyon uçak seferine ya da dünyanın etrafını otomobille 28 bin kez dolaşmaya karşılık geliyor.

20 bin Olimpik Havuzu Dolduracak Kadar Su Tasarrufu

Yeni ürün üretiminin önüne geçmek, karbon ayakizini küçültmenin yanı sıra su gibi sınırlı kaynakların daha az tüketilmesine de katkı sağlıyor. Platform üzerinden yapılan satışlar, yeni ürün yerine mevcut ürünün döngüsel ekonomiye dahil olması sayesinde yılda 50 milyon metreküp su tasarrufu oluşmasını sağlıyor. Bu rakam, 20 bin olimpik havuzu dolduracak kadar suya denk geliyor.

Her Yıl 10 bin tonluk Ham Madde Kazanımı

Metal, plastik ve tekstil ham maddeleri, satışı yapılan ürünlerin temel bileşenlerini oluşturuyor. Ev ve yaşam, elektronik, kadın, erkek, bebek ve çocuk kategorilerinde milyonlarca ürüne ev sahipliği yapan platform, bu ham maddelerin kullanımında kayda değer bir azalma yaratıyor. İkinci el tüketimin tercih edilmesi sayesinde 1010 ton metal, 2716 ton plastik ve 7 bin ton tekstil olmak üzere her yıl toplamda 10 bin tonluk ham madde, ülkemizin diğer ihtiyaçlarında kullanılabilir kaynaklar haline geliyor.

İkinci El Ürünler Kadınlara Gelir Kaynağı Oluşturuyor

Ürünlerin ekonomik ömrünün uzatılmasına katkıda bulunarak yeniden kullanım için fırsatlar yaratan platformda yapılan satışlar, 254 bini aşkın kadının ana gelir kaynağını oluşturuyor. Ev ekonomisini güçlendiren ikinci el ürün satışı sayesinde aynı zamanda tüketiciler de istedikleri bütçeye göre alışveriş yapma imkanı buluyor.

About Post Author