#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

İkizköylüler: “YK Enerji Zeytinlikleri Kesmek için Alana Girdi”

Maden Yönetmeliği’ne eklenen bir maddenin 1 Mart’taki Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte zeytin ağaçlarının kömür madenciliği için yok edilmesinin önü açılmıştı. İkizköylülerin Avukatı İsmail Hakkı Atal, şu ana dek Işıkdere’deki yaklaşık 30 zeytin ağacının söküldüğünü bildirdi.

Maden Yönetmeliği’ne eklenen bir maddenin 1 Mart’taki Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte zeytin ağaçlarının kömür madenciliği için yok edilmesinin önü açılmıştı. Maddeye göre “ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere” zeytinliklerde madencilik faaliyeti yürütülebilecek ve bu faaliyetlere ilişkin tesisler inşa edilebilecek. Birçok Sivil Toplum Kuruluşu (STK) yönetmeliğin iptali için dava açmıştı. Davalar sonuçlanmadan YK Enerji çalışanları, İkizköy Işıkdere mevkisindeki zeytin ağaçlarının sökülerek taşınması için alana geldi.

“Zeytinlik Taşınmaz, Yönetmeliğiniz Yok Hükmündedir!”

Gelişmeler üzerine köy sakinleri ve İkizköy Çevre Komitesi zeytinliklerin sökülmemesi için toplanma çağrısı yaptı. Çağrıda şu şekilde seslenildi:
“İkizköy Işıkdere’de kamulaştırılmış alandaki zeytinliklerden birini ‘taşımaya’ gelmiş şirket. Zeytinlik taşınmaz, yönetmeliğiniz yok hükmündedir! Zeytin ağacını söküp atacaklar, öldürecekler. Alana geçiyoruz, Milas, Bodrum destek lütfen.”
Ayrıca, “Yasa çok açık ‘Zeytincilik sahaları daraltılamaz.’ Gerekçesi ne olursa olsun zeytinler ‘izinsiz kesilemez, sökülemez.’ Yetkilileri yasaları uygulamaya, zeytinlikleri korumaya ve bu kıyımı durdurmaya davet ediyoruz” paylaşımında bulunan İkizköy Çevre Komitesi, toplumdan destek isterken yetkili kurumları görevlerini yapmaya davet etti.

“Şikayetimizi Sunduk”

Avukat İsmail Hakkı Atal, İklim Haber’e konuştu ve şirketin daha önceden Işıkdere mevkisinde yıktığı caminin ve evlerin yanı başındaki sahada kalan yaklaşık 30 zeytin ağacını kökünden söktüğünü söyledi. Atal, “Biz de bölgeye gelerek duruma müdahale ettik. Jandarmaya ihbarda bulunduk. Şikayetimizi sunduk. Burada bir suç işleniyor çünkü son çıkartılan yönetmelik değişikliği uydurma bir yönetmeliktir. Kanuna aykırı yönetmelik hükmünün hukuken uygulanması mümkün değil. Jandarmaya da kanunsuz emre itaatin suç olduğunu söyledik. Şirketin zeytin ağaçlarını kesmesini ve taşımasını engellemeleri gerektiğini hatırlattık. Kendilerine eğer kanunsuz bir emir verilirse de o kişiden yazılı emir almanız gerekiyor ki gelecekte o yargılansın dedik. Şu anda beklemedeyiz” dedi.

EkoIQ Editör