Dünya Sağlık Örgütü, COP28 öncesinde sağlığın, iklim değişikliğiyle mücadele etmeye yönelik ulusal planların önceliğinde ve merkezinde yer alması gerektiğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COP28 öncesinde insan sağlığına tamamen öncelik verilmesini ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeye yönelik ulusal planlara entegre edilmesini sağlamak için gerekli eylemleri içeren 2023 yıl değerlendirmesi başlıklı bir açıklama yayımladı.
İklim değişikliğinin insan sağlığına ve refahına zarar verdiğinin vurgulandığı açıklamada, “Aşırı iklim olaylarının neden olduğu hastalıkların yanı sıra aşırı sıcaklık ve hava kirliliği kaynaklı kalp damar ve solunum yolu hastalıklarındaki artış neticesinde, iklimin değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri kaçınılmaz” ifadeleri kullanıldı.
Sağlık Alanındaki Finansmanlar Yetersiz
Sürdürülebilir iklim finansmanının, sağlık politikalarına uyum, iklim değişikliğinin azaltılması ve buna dirençli kalkınma için gerekli olduğunun belirtildiği açıklamada, iklim değişikliğiyle mücadeledeki ulusal planlarda sağlık alanındaki finansmanların yetersiz olmaya devam ettiği dile getirildi.
Açıklamada şu değerlendirmeler yer aldı: “Ülkelerin iklim değişikliğine uyum ve bununla mücadelede azaltım eylemlerine katılma yeteneği, büyük ölçüde mali kapasitelerine bağlı. İklim değişikliyle ilgili eylemleri finanse edecek kaynaklara sahip olmayan ülkeler, çoğunlukla bunun etkilerine karşı en savunmasız ülkeler oluyor.”
Açıklamada; DSÖ’nün, iklim değişikliğine dayanıklı sağlık sistemleri kurarak sağlık hizmetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azalttığı ve küresel ilerlemeleri takip ederek sağlığın korunması konusunda ülkeleri desteklemeyi sürdüreceği aktarıldı.
“İnsanların ve Dünyanın Sağlığı Birbirine Bağlı”
Açıklamada görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, insanların ve dünyanın sağlığının birbirine bağlı olduğuna dikkat çekerek yıllardır verilen vaatlerin ardından her ikisini de korumak için acilen harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Ghebreyesus, “Yalnızca sağlıkla ilgili sonuçlara dayalı iklim politikaları, hayat kurtarmak, hastalıkları önlemek, daha sağlıklı ve adil toplumlar inşa etmek için gereken eylemlerle sonuçlanacaktır” dedi.