#ekoIQ Sağlık İklim Değişikliği İşçiler için Bir “Güvenlik Sorunu”
Sağlık

İklim Değişikliği İşçiler için Bir “Güvenlik Sorunu”

İş kazaları can kayıplarına ve sağlık sorunlarına yol açmaya devam ederken bu güvenlik sorununun en büyük kaynaklarından biri de iklim değişikliği olmaya başladı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nde iklim değişikliğine odaklandı ve 2024 yılının teması “İklim Değişikliğinin İş Sağlığı ve İş Güvenliği Üzerine Etkisi” olarak belirlendi.

Her yıl dünyada milyonlarca çalışan, işle ilgili kazalar ve hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor ve bu durum, çalışanların hem sağlığı hem de güvenliği açısından ciddi sorun teşkil ediyor. İşle ilgili nedenlerden ölen, hastalanan veya yaralanan insanların sayısı ise genellikle fark edilmiyor…

İş kaynaklı kazaları ve hastalıkları önlemenin gerekliliğine dikkat çeken Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), farkındalık yaratmak amacıyla 2003’ten bu yana her yıl 28 Nisan’ı Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü olarak kabul ediyor. Dünya sendikalarının da “İş Kazalarında Hayatlarını Kaybeden İşçileri Anma Günü” olarak kabul ettiği gün kapsamında ILO, iş kazaları ve hastalıkları üzerine raporlar yayımlıyor. Yanı sıra dünya genelinde başta sendikalar olmak üzere resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları da farklı etkinlikler düzenliyor.

Odakta “İklim Değişikliği”

İş kazaları can kayıplarına ve sağlık sorunlarına yol açmaya devam ederken bu güvenlik sorununun en büyük kaynaklarından biri de iklim değişikliği olmaya başladı. İklim değişikliğinin gezegen ve insan sağlığı üzerindeki ciddi etkileri giderek artıyor. Dünya genelinde işçiler yüksek sıcaklıklar, ultraviyole ışınları, aşırı hava olayları, hava kirliliği, bulaşıcı hastalıklar ve tarım ilaçları gibi tehlikelere daha fazla maruz kalıyor. Söz konusu tehlikelere maruz kalan işçilerde kanser, kalp rahatsızlıkları, solunum hastalıkları ve ruh hastalıklarında ciddi artış gözlemleniyor.

Durumun vahametini gözler önüne sermek amacıyla harekete geçen ILO, Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü’nün 2024 temasında odağına iklim değişikliğini aldı. “İklim Değişikliğinin İş Sağlığı ve İş Güvenliği Üzerine Etkisi”ni tema olarak belirleyen ILO, gün kapsamında iklim değişikliğinin çalışma ortamlarına nasıl etki ettiğine yönelik çağrılar yapacak. Yanı sıra iklim değişikliğinin işçilerin güvenlikleri ve sağlıkları üzerindeki etkilerinin artışına dikkat çekmek amacıyla bir rapor da yayımlayacak.

İklim kaynaklı tehlikeler arttıkça mevcut mevzuatların buna uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi de gerekiyor. İklim etkilerini azaltmak ve uyum politikalarını hayata geçirmek için hükümetlerle sosyal ortaklar arasındaki iş birliğinin güçlenmesi giderek daha da hayati bir rol kazanıyor.

2024’ün İlk Üç Ayında 425 İşçi Yaşamını Yitirdi

Dünya geneline baktığımızda her yıl yaklaşık 2 milyon insanın işle ilgili kazalar ve hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği görülüyor. Ayrıca her yıl, dört günden fazla işe gelememeyle sonuçlanan yaklaşık 360 milyon ölümcül olmayan iş kazası meydana geliyor.

En son 12 Temmuz 2023 tarihinde güncellenen ILO verilerine göre, Türkiye ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından 11. sırada; ölümlü iş kazası sayısı bakımından ise 15. sırada yer alıyor. Türkiye iş kazaları sayısında da Avrupa’da birinciliği elinde bulunduruyor. İş kazaları üzerine veriler toplayan ve paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre 2024 yılının ilk üç ayında, 425 işçi hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinde ilk sırada inşaat iş kolu geldi. Yılbaşıyla birlikte Kahramanmaraş Depremleri’nden etkilen 11 şehrimizde inşaat faaliyetleri hızlanırken, bölgede en az 32 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Daha ürkütücü olan ise Türkiye’de 2024’ün ilk üç ayında her 100 çalışan ölümünün 17’si genç ve çocuklardan oluştu.

About Post Author