#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

İklim Değişikliği, Yaşam için En Büyük Tehdit

ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu’nun EGD Küresel Isınma Kurultayı Komitesi işbirliğinde gerçekleştirdiği ÇEVKO Vakfı 30. Yıl Söyleşileri’ne, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Levent Kurnaz’ı konuk ettiği duyuruldu.

ÇEVKO Vakfı’nın yaptığı açıklamada, “30. Yıl Söyleşileri”, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) işbirliğinde, EGD Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’in de katılımıyla düzenlendiği duyuruldu. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Levent Kurnaz’ın konuk olduğu belirtilen söyleşide, iklim değişikliği ile mücadelede dünyada ve ülkemizdeki durum ile sürdürülebilirlik çözümlerinin ele alındığı ifade ediliyor.

Çevrimiçi toplantının açılışını yapan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, iklim krizinin her geçen gün kendini tüm dünyada ve ülkemizde daha fazla hissettirdiğini, bu krize karşı bireylerin, sivil toplumun, sanayinin, ulusun temsilcilerinin ve özellikle kamu otoritelerinin planlı eylemlerinin artık hızlanması gerektiğini ifade ettiği belirtildi. ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu’nun, Paris Anlaşması’nın BM’de imzalanmasının ardından 2016 yılında kurulduğunu, görevinin toplumda bu konuda farkındalık yaratmak ve eyleme geçmeyi hızlandırmak olduğunu ve EGD Küresel Isınma Kurultayı Komitesi işbirliğiyle hazırlanan iklim krizi ve sürdürülebilirlik söyleşilerinin 2021 yılı boyunca süreceğini bildirdiği aktarıldı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak da, EGD Küresel Isınma Kurultayı Komitesi’nin bu konuda uzun yıllardır çalışmakta olduğunu ifade ederken açıklamada iklim değişikliği hakkında toplumda farkındalığın yaratılması için ÇEVKO Vakfı başta olmak üzere tüm ilgili kurumlarla işbirliği yaptıklarını belirttiği ifade edildi.

Prof. Dr. M. Levent Kurnaz’ın konuşmasında dünyadaki insan yaşamının sürdürülebilirliği açısından içinde bulunduğumuz ekosistemin dirençliliğinin önemine dikkat çektiği ve 1900 yılından bu yana artış gösteren küresel ortalama sıcaklık değerlerinin, 2020 yılında en yüksek düzeye ulaştığını söylediği aktarıldı. Prof. Kurnaz, iklim değişikliğinin son zamanlarda yaşanan doğal afetlerle ilişkisi üzerine de bilgiler vererek, iklim değişikliği ve bundan kaynaklanan olumsuzlukların, küresel toplumun tehditler gündeminde ilk sırada yer aldığını da ifade ettiği belirtilirken 2020 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nun öncelikli 5 gündem maddesinin, hava durumundaki aşırılıklar, iklim değişikliği ile mücadele eylem yetersizliği, doğal afetler, biyolojik çeşitlilikte kayıplar, insan kaynaklı çevre felaketleri olarak tamamen çevre konularından oluştuğunu bildirdiği dile getirildi. Prof. Dr. M. Levent Kurnaz, iklim değişikliği tehdidini önlemede bireylere de önemli görev ve sorumluluk düştüğünü; giyim, kuşam, tüketim alışkanlıklarından seyahat tercihlerine, gıda maddesi tüketim ve saklama tercihlerine birçok alanda yapılabilecekleri ve yapılması gerekenleri anlattığı ifade ediliyor.

EkoIQ Editör