İklim

İklim Değişikliği Zirvesi Gerçekleşti

Sürdürülebilirlik Akademisi ve Dünya Gazetesi işbirliğinde düzenlenen “İklim Değişikliği Zirvesi – COP26 ardından”, “Net Sıfıra Doğru” temasıyla iklim değişikliğinin etkilerini ele almak, yeşil dönüşüm eksenindeki hedefleri, engelleri, olası riskleri ve fırsatları ortaya koymak ve bu krize karşı alınması gereken acil eylemleri tartıştı.

Sürdürülebilirlik Akademisi ve Dünya Gazetesi tarafından ilk kez düzenlenen “İklim Değişikliği Zirvesi”nde 14 oturumda, iş dünyası, kamu, sivil toplum ve akademi dünyasından 45 konuşmacı, iklim değişikliği ile mücadelede çok önemli bir karar anı olan COP26’nın sonuçlarını ve Türkiye’ye yansımalarını “Net Sıfıra Doğru” teması ile ele aldı.

Zirve “Sektörlerin İklim Değişikliği ile Uyumlu Yeni İş Modelleri”, “Net Sıfır Geleceğinin Finansmanı”, “Enerji Verimliliği Potansiyelini Artırmak”, “İklim Değişikliği ile Mücadelede Çözümler”, “Düşük Karbona Geçiş için Eylemler ve Teknolojiler”, “Gıdanın Geleceği için İklim Riskleri”, “1,5 Derece Hedefi için İklim Senaryoları”, “Yeşil OSB’lere Doğru” ve “Yerel Yönetimlerin İklim Krizinin Etkileri ile Mücadelede Rol” başlıklı oturumlarda liderler, uzmanlar ve akademisyenlerin katkılarıyla tamamlandı.

Bakan Murat Kurum: “İklim Değişikliğiyle Mücadele Dünyanın En Önemli Gündem Maddelerinden Biridir”

Zirvenin açılış konuşmasını yapan T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,yeşil kalkınma hamlesiyle, yatırım ve ekonomik faaliyetlerinin sürdürülebilir ve iklim değişikliğine uyumlu olmasını hedeflediklerini söyleyerek şöyle devam etti: “32 hedef, 81 eylemden oluşan yeşil mutabakat eylem planımız yayınlandı. AB tarafından ihracatta karbon yoğun ürünlere getirilecek karbon vergisi uygulamaları, emisyonun ticari boyutları gibi konular için hukuki düzenlemeler yapıyoruz. Meclisimiz iklim değişikliğine yönelik politika, hedef ve düzenlemelerin yer aldığı İklim Kanunu üzerinde çalışmalar yürütüyor. Ocak ayında İklim Şurası düzenleyeceğiz.”

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut: “COP26, Paris Anlaşması’na Resmen Taraf Olan Türkiye İçin Önem Taşıyor” 

Zirvenin açılışında konuşan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut,tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye’nin de iklim çalışmaları eyleminin kolay olmayacağını ancak şu an her zamankinden daha yakın bir şekilde birlikte düşünme ve çalışma olanağının olduğunun altını çizdi.  

Murat Sungur Bursa: “İklim Değişikliği Yanlış Bir Söz, Biz İklim Felaketi Yaşıyoruz.”

Zirve açılışında konuşan Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, sürecin tarihsel yönüne ilişkin bilgiler vererek 1992’deki Rio Zirvesi’nde Türkiye’nin kalkınmakta olan bir ülke olması, kendi koşulları ve gelişmişlik düzeyi nedeniyle İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne imza atmadığını belirtti ve “İklim değişikliği yanlış bir söz, biz iklim felaketi yaşıyoruz” diyerek durumun ciddiyetini vurguladı. 

About Post Author