Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin verileri, Bangladeş’teki iklim göçmenlerinin, insan ticaretine karşı savunmasız olduğunu göstermekle birlikte Bangladeş İçişleri Bakanlığı yetkililerinden Md. Aminul Islam Khan, Covid-19 salgınının ve iklim değişikliğinin insan ticareti üzerindeki etkilerinin korkutucu boyutlarda olduğunu vurguladı.
Bangladeş’in başkenti Dakka’da, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Bangladeşli hükümet yetkililerinin katılımıyla “2022 İnsan Ticareti Küresel Raporu” ele alındı.
UNODC tarafından hazırlanan rapor, Bangladeş’te tayfun ve kasırga gibi doğal afetlerden kaçarak evlerini terk eden milyonlarca iklim göçmeninin, insan kaçakçılarının yürüttükleri insan ticareti karşısında savunmasız olduklarını ortaya koydu. 2017-2021 yılları arasındaki insan kaçakçılığı vakalarının ele alındığı raporda, ülkenin Hindistan sınırındaki Sundarbans Ormanları’nda ve kıyı şeridindeki Khulna bölgesinde sözü edilen faaliyetlerin arttığı saptandı. Buna göre 2020’de 730 insan kaçakçılığı vakası bildirildi.
Dünya genelinde, Covid-19 salgınının patlak verdiği 2020 yılında insan kaçakçılığı suçlarından hüküm giyenlerin sayısı, 2019’a kıyasla %27 düştü. Bangladeş’te ise %56’lık düşüş yaşandığı saptandı. İnsan kaçakçılarının teknolojiyi başarılı şekilde kendi yararlarına kullandıklarını söyleyen UNODC Güney Asya Bölge Ofisi Temsilcisi Marco Teixeira, teknolojinin cezai yargı sisteminde kaçakçıların izlenmesi, soruşturulması ve yargılaması için daha etkili bir araç haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Bangladeş İçişleri Bakanlığı yetkililerinden Md. Aminul Islam Khan ise Covid-19 salgınının ve iklim değişikliğinin insan ticareti üzerindeki etkilerinin korkutucu boyutlarda olduğunu vurguladı.