#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

İklim Eylem Notu ve Bilmeniz Gerekenler

UNEP’in hazırladığı İklim Eylem Notu’na göre Türkiye en çok seragazı salan ülkelerden biri. Küresel emisyonların %1,17’sini ülkemiz oluşturuyor ve 579,19 milyon ton seragazı salarak tercih edilen yönde azalan değil, artan bir grafik sergiliyor.

BM Genel Sekreteri’ne göre dünya bir iklim acil durumunda ve “insanlık için kırmızı kod” veriyor. Atmosferdeki seragazı (GHG) emisyonlarının yoğunluğu dünya çapında hasara yol açarken yaşamları, ekonomileri, sağlığı ve gıdayı tehdit etmeye devam ediyor.

Dünya, Paris Anlaşması’nda vaat edildiği gibi küresel sıcaklık artışını 2°C’nin altına indirmekten çok uzak 1990 yılı baz alındığında bazı ülkeler daha fazla, bazıları aynı ve diğerleri daha az salım yapıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), iklim acil durumunun küresel durumunu ve gelişimini anlaşılabilir hale getiren bir İklim Eylem Notu çalışması hazırladı.

(UNEP – Ülkelere Göre seragazı emisyonları)

GHG emisyonları dünyamızı boğuyor, azaltma fırsatları var ancak GHG emisyonları artmaya devam ediyor. Paris Anlaşması’nda söz verildiği gibi, küresel sıcaklık artışını 1,5°C hedefiyle 2°C’nin altında sınırlamak için, ülkelerin seragazı emisyonunu 2030 yılına kadar yıllık 30 gigaton azaltması gerekiyor. Gerekli çözümler mevcut ancak hala atmosfere daha fazla emisyon giriyor ve bu durum gezegeni güvende tutmak işini zorlaştırıyor. Bu çözümler yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen ve modern biyoenerjiyi içeriyor ve hükümet sübvansiyonları ve desteği düşük karbonlu ve yeşil politikalara yönlendirilebilirler. Yeşil geçiş çabalarını büyütmek ve sera gazı emisyonlarını beş kat azaltmak çok önemli.

Dünyanın en zengin kesiminin oluşturduğu %1’lik nüfus, en yoksul kısmın toplam emisyonunun iki katından fazlasını salıyor. Bu nedenle gelişmiş ülkeler hızlı ve büyük ölçekli emisyon azaltımı yapmak için bir adım atmalı ve gelişmekte olan ülkeleri düşük karbonlu ekonomiler kurarken ve iklim adaptasyonu için desteklemeli.

(UNEP – Kişi başı karbon ayakizi değişken olmakla beraber servet çizgileriyle kesişim gösteriyor)

İklim Eylem Notu haberinin devamını buradan okuyabilirsiniz.

EkoIQ Editör