UN Global Compact Türkiye, şirketleri iklim nötr olma yolunda bilime dayalı hedeflerinde ilerleme kaydetmeleri ve net sıfıra geçiş stratejilerini oluşturabilmeleri için İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na davet ediyor. 2025 dönemi başvuruları başlayan program, Mayıs-Kasım aylarında gerçekleşecek.
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi‘nin tamamlanmasına yalnızca altı yıl kaldı. 2024 yılında yayımlanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Raporu’na göre, geçtiğimiz dokuz yılda dünya genelinde 135 hedeften sadece %17’sinde ilerleme kaydedilebildi. Hedeflerin %48’inde ilerleme zayıf ve yetersizken Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın %35’inde ilerleme ya durmuş ya da tersine dönmüş durumda. Özellikle İklim Eylemi (SKA 13) açısından durum endişe verici. 2024 yılı, Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından küresel olarak kaydedilen en sıcak yıl olarak açıklandı ve ortalama sıcaklık, sanayi öncesi seviyelerin ilk kez 1,5°C üzerine çıktı. Küresel sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlamak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çabalarımızın ölçeğini ve hızını artırmalıyız.
Şirketler Somut Hedefler ve Yol Haritaları Belirleyebilir
Şirketler somut hedefler ve bu hedeflere götürecek yol haritalarını belirleyerek, taahhütlerini ve ilerlemelerini kamuoyuna açık bir şekilde raporlayarak bu alandaki çabalara katkı sağlayabilir. Dünya genelinde 20 binden fazla şirket imzacısı ile dünyanın en büyük sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact, iklim değişikliği ile mücadele konusunda somut adımlar atmaları için şirketleri destekleyecek araçlar, programlar ve uzmanlık sağlıyor.
Net Sıfır Emisyona Ulaşma Yolu
UN Global Compact tarafından hayata geçirilen İklim Hedefi Hızlandırma Programı (Climate Ambition Accelerator) farklı büyüklük ve sektördeki şirketlerin emisyon azaltımı için taahhütlerini yerine getirmelerine ve net sıfır hedeflerine ulaşmalarına destek olmayı amaçlıyor. Program 2021’den bu yana, 85 ülkeden 3,728 şirkete, küresel en iyi uygulamalar, yerel ve uluslararası deneyim paylaşım toplantıları, kapasite geliştirme oturumları ve eğitim modülleriyle net sıfır emisyona ulaşma yolunda rehberlik etti. Programa aynı dönemde Türkiye’den 100’den fazla şirket katıldı.
“Sürdürülebilir Ekonomiyi İnşa Etmek için Kritik Bir Adım”
Programa ilişkin konuşan UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “İklim bilimi sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece daha sıcak olan ilk takvim yılını geride bıraktığımızı ve geçtiğimiz Ocak ayının kayıtlara geçen en sıcak ay olduğunu gösteriyor. UN Global Compact’ın İklim Hedefi Hızlandırma Programı bugüne kadar Türkiye’de 100’den fazla şirkete bilim temelli hedefler belirleme ve emisyon azaltma konusunda destek sağladı. İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na daha fazla şirketin katılarak iklim kriziyle mücadelede kararlılığını artırması, sürdürülebilir ekonomiyi inşa etmek için kritik bir adım olacak. Birlikte daha büyük bir değişim yaratabiliriz” dedi.
2025 dönemi Mayıs ayında başlayacak programın başvuruları 19 Şubat’tan 30 Nisan 2025 tarihine kadar devam edecek. İklim Hedefi Hızlandırma Programı hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşılabilir.