#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
İklim İçin Ses Vermeye Hazır mısınız?

İklim İçin Ses Vermeye Hazır mısınız?

“İklim hareketinin sesi yerelden yükselir” sloganıyla yola çıkan “İklim için Ses Ver” hareketi, 12-14 Eylül tarihleri arasında ABD’nin Kaliforniya Valisi Jerry Brown’ın çağrısıyla Kaliforniya’da düzenlenecek Global Climate Action Summit (Küresel İklim Eylemi Zirvesi) öncesi 8 Eylül’de hayat bulacak. Bu tarihte 350.org’un koordinasyonuyla dünyada 500’den fazla, Türkiye’de ise sekiz etkinlik düzenlenecek.

8 Eylül tarihinde tüm dünya “Rise for Climate” adlı küresel eylem/etkinliklere şahit olacak. 12-14 Eylül tarihlerinde Kaliforniya Valisi Jerry Brown’un çağrısıyla San Fransicso’da gerçekleştirilecek Global Climate Action Summit (Küresel İklim Eylemi Zirvesi) öncesinde 73 ayrı ülkede 500’ün üzerinde etkinlik hayat bulacak. Bu eylemlerin sekizi ise Türkiye’nin farklı illerinde yerel tepkilere odaklanacak.

Eylül ayında düzenlenecek Küresel İklim Eylemi Zirvesi kapsamında dünyanın dört bir tarafındaki kentler, belediyeler, işletmeler ve demokratik kitle örgütleri ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir araya gelecek. Zirve, dünyadaki tüm belediye başkanlarını, valileri ve yerel liderleri, dünyanın Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmasında yardımcı olacak kararlı iklim taahhütlerinde bulunmaya davet ediyor. 8 Eylül tarihinde tüm dünyada yapılması planlanan etkinlikler de verilecek taahhütlerin %100 yenilenebilir enerjiye hızlı ve adil bir geçiş ile yeni fosil yakıt projelerine derhal son verilmesi şartlarını kapsamasını talep edecek.

Bu eylem gününde aynı zamanda, küresel bir krize dönüşen iklim değişikliğine karşı yerel yönetimler bir an önce harekete geçmeye çağırılacak, yerel yönetimlerden fosil yakıtlara dayanmayan/fosilsiz bir gelecek inşa etme sözü vermesi talep edilecek.

“Küresel İklim Eylemi Zirvesi’nde Net Taahhütler İstiyoruz”

350.org Türkiye’den Efe Baysal, 8 Eylül’ün iklim krizine karşı yerel yönetimlerin yapabilecekleri olduğunu ve bir an önce harekete geçmelerini söylemeye yönelik bir etkinlik olduğunu belirterek, “Küresel İklim Eylemi Zirvesi’nde, zirveye katılan yerel yönetimlerin iklim krizine karşı belli başlı taahhütler vermesi bekleniyor. 8 Eylül aslında bugüne yönelik bir küresel eylem günü. Şunu talep ediyor: ‘Gözümüz üzerinizde, 12-14 Eylül’de net taahhütler verin ve bir an önce harekete geçin’” diyor. 73 ülkede 500’ün üzerinde etkinliğin gerçekleştirileceğini hatırlatan Baysal, bu etkinliklerin ölçeklerinin değiştiğini, her yerde büyük kitlelerle yapılmayacağını ifade ediyor. Türkiye’de, şu ana kadar sekiz etkinliğin planlandığı bilgisini paylaşan Baysal “Merkezi olmayan her yerelin kendi sorununu ön plana çıkartacağı bir alan yaratmayı amaçlıyor bu gün. Küresel adı ‘Rise for Climate’. Bizler de o küresel etkinlik gününe Türkiye’den iklim için ses ver diyerek katılacağız” diyor.

350.org’un bu etkinlikte koordinasyon rolünü üstlendiğini ifade eden Baysal, “350.org küresel ölçekte iklim adaleti için özellikle iklim krizine karşı giderek kırılganlaşan yerel topluluklarla çalışan bir örgütlenme. Bu yüzden bu etkinlik gününe önem atfediyor. Hem Türkiye’de hem küresel ölçekte işin koordinasyonunu sağlamaya çalışıyor. Bu ne demek? Etkinlik gününde kullanılacak ortak sembolü, ortak dili aslında biraz ortaya çıkarmaya çalışıyor. Her yerelin kendi sorunları kapsamında ele alacağı farklı etkinlikleri olsa da bu 500’ün üzerindeki etkinliği bir araya getirecek ortak sembolümüz bir güneş ve neyi istemediğimizi simgeleyen bir çarpı işareti. Bu iki sembol de Türkiye’deki etkinliklerde kullanılacak” diyor.

8 Eylül tarihinde Kırklareli’nde etkinlikler düzenleyecek olan Doğaya Dönüş Derneği Başkanı Selçuk Aslan ise etkinliklerinin sabah saat 10.00’da bisiklet turuyla başlayacağını, turu düzenleyecekleri bölgede yeşil alan kazanmak istediklerini anlatıyor. Bölgelerine kömürlü termik santral kurulmak istendiğini hatırlatan Aslan, etkinlikler kapsamında santral ile ilgili çalışmalar yapacaklarını belirterek şunları söylüyor: “Biz aynı zamanda bir gençlik örgütüyüz. Gençleri de termik santral ile ilgili bilgilendirmek istiyoruz. Bu çerçevede bir takım masal anlatımları gerçekleştireceğiz. Plastiğin ve kimyasalların temizlik aracı olarak kullanılmasının azaltılmasına yönelik bazı atölyeler yapacağız. Akşam da termik santrallarla ilgili “Kara Atlas” belgeselini göstermeyi planlıyoruz. Belgesel sonrasında ufak bir söyleşi yapıp bölgemizde yapılması planlanan termik santralın güncel durumunu paylaşmayı planlıyoruz”. Etkinliğin Yayla meydanında gerçekleştirileceğini belirten Aslan, aynı gün Bağbozumu etkinliklerinin de aynı meydanda yapılacağını, böylece büyük bir kitleye ulaşabileceklerine inandıklarını da paylaşıyor.

“İklim için ses ver” hareketi için detaylı bilgiye buradan, Türkiye’de yapılacak etkinliklerle ilgili detaylı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör