Avusturya Alpleri’nde, Sonnblick’teki zirvenin karları daha önce rekor sürede bir hızla erimişti. Yeni verilere göre zirvedeki kar önceki rekor süreden bir ay daha erken eridi.
Dünyanın en yüksek gözlemevi olan Sonnblick Gözlemevi’nde karların birkaç günlük zaman dilimi içerisinde tamamen erimesi beklenirken belirtilen durum, daha önce rastlanmamış bir doğa olayına işaret ediyor.
Bilim İnsanları Dehşete Kapıldı
The Guardian’da yayımlanan habere göre, Avusturya Alpleri’nde, denizden 3,106 metre yükseklikte bulunan Sonnblick Gözlemevi’ndeki bilim insanları karın bu derece erken erimesine şaşırmakla birlikte adeta dehşete kapıldı.
Bazı yıllarda zirvenin tüm yaz ayları boyunca karla kaplı kalırken bu yıl karların 1963 ve 2003’teki rekor sürelerden bir ay daha erken eridiği kayda geçti.
“Bazen Tüm Yıl Karla Kaplı Oluyordu”
Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik’te iklim bilimci olan Alexander Orlik, “Bugün kar kalınlığı 3 cm civarındaydı. Birkaç gün içinde mevcut karın da erimesini bekliyoruz. Burada karın tamamen erimesi pek yaygın değil, hatta bazen tüm yıl karla kaplı oluyordu. Bundan önceki yakın erime tarihi ise ağustos ayında olmuştu” dedi.
Bu yılın haziran ayı boyunca kar, kayıtların başladığı 1938 yılından bu yana en düşük seviyelerdeydi.
Alexander Orlik şunları söyledi: “Bu yılın 30 Haziran’ında Sonnblick’te kar kalınlığı 39 cm’di. Daha önce haziran aylarında kaydedilen en düşük kar kalınlığı ise 120 cm (1942 yılında). Genel larak haziran aylarında ortalama 307 cm kar yağıyor ve geçen yıl ise kar kalınlığı 362 cm’di.”
İstikrarlı Düşüş Eğilimi Açıkça Görülüyor
Gözlemevi, her 10 dakikada bir bölgedeki kar seviyesini yayımlıyor. Yağışlar ölümleri etkilese de istikrarlı düşüş eğilimi açıkça görülüyor. Salı gününden itibaren kar, birkaç cm kalınlığa düştü.
Sonnblick, 1886 yılında bilim insanlarının atmosferin yüksek bölgelerini incelemeleri için kuruldu. O zamandan itibaren meteorologlar, hava tahminleri için burayı kullanıyor. Gözlemevi, en uzun süreli ve güvenilir iklim verilerini sağlıyor.
Buzlardaki Zayıflama İklim Krizi ile İlgili
Isınan iklim, kavurucu sıcak hava dalgalarının yaşandığı Avrupa’da karların ve dağlardaki buzların hiç görülmemiş biçimde hızlı erimesine yol açtı.
Erimeler nedeniyle İtalya’daki Marmolada Dağı’nda bir buzul çöktü. Buzulun çökmesi sonucu oluşan çığda en az yedi kişinin hayatını kaybetmesi gibi trajik bir olay yaşandı. Bilim insanları, kesintisiz ısı yüzünden buzlarda gerçekleşen zayıflamanın iklim krizi ile ilgili olduğunu vurguluyor.