#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

İklim Krizinin Maliyeti Tahminlerden Altı Kat Yüksek

Environmental Research Letters dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, devam eden iklim krizinden kaynaklanan ekonomik hasarlar bu yüzyılın sonunda daha önce tahmin edilenden altı kat daha yüksek olabilir.

Araştırmacılar, iklim krizinin ekonomik maliyetini incelediler ve bu yüzyılda küresel GSYH’den yaklaşık %37’lik bir kesinti olacağını ve Büyük Buhran’da yaşanan düşüşün iki katından fazla olacağını buldular.

Yayılan her bir ton karbondioksitin, küresel ekonomiye yüzyılın sonunda 3000 dolar daha maliyet getireceğini tahmin ediliyor.

Araştırma, Cambridge Üniversitesi, University College London ve Imperial College London’dan uzmanların yanı sıra İsviçre, Almanya, ABD ve Avusturya’dan uluslararası ortaklar tarafından yürütüldü.

Yazarlar, çoğu tahminin yangınların, sellerin, kuraklıkların ve iklim krizinin diğer etkilerinin ekonomik büyümeyi etkilemediğini varsaydığını, ancak “aksi yönde kanıtlar bulunduğunu” söyledi.

University College London’dan Dr Chris Brierley, “İklim değişikliği, Kuzey Amerika’daki son sıcak hava dalgası ve Avrupa’daki seller gibi zararlı olayları çok daha olası kılıyor. Ekonomilerin aylar içinde bu tür olaylardan kurtulacağını varsaymayı bırakırsak, ısınmanın maliyeti genellikle belirtilenden çok daha yüksek görünüyor. İklimin ekonomik büyümeyi nasıl değiştirdiğini daha iyi anlamamız gerekiyor, ancak uzun vadeli küçük etkilerin varlığında bile emisyonları azaltmak çok daha acil hale geliyor” dedi.

Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü ve Imperial College London’dan Jarmo Kikstra, ekonomik etkinin, emisyonları azaltarak iklim kriziyle mücadele etmek için ülkelerin ne kadar hazır olduğuna bağlı olacağını söyledi.

Delaware Üniversitesi ve Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu’ndan Dr James Rising ise, “İklim değişikliğinin riskleri hakkında ne kadar çok şey bilirsek, o kadar acil eylem gerçekleşir. Her yıl iklim değişikliğiyle bağlantılı daha fazla doğal afet gördük ve küresel net sıfır emisyon elde edene kadar durum daha da kötüleşmeye devam edecek” dedi.

EkoIQ Editör