#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
İklim

İklim STK’ları: “Çatılar Hâlâ Boş”

Türkiye’nin artan enerji maliyetleri, iklim krizinin neden olduğu aşırı hava olayları, doğal afetler ve derinleşen yoksulluk gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten iklim STK’ları, “Dirençli ve kendi kendine yeten bir enerji sistemine duyulan ihtiyaç hiç bu kadar acil olmamıştı” diyerek hizmet binalarında güneş enerjisinin zorunlu olmasına yönelik change.org’da başlattıkları imza kampanyasına destek istedi.

Ekosfer, Fosil Yakıtların Ötesi, Greenpeace Türkiye, Mekanda Adalet Derneği, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Yeşil Düşünce Derneği, YUVA ve 350 Türkiye’nin aralarında bulunduğu iklim STK’larının, halka hizmet amaçlı binalarda güneş enerjisinin zorunlu olması talebiyle Change.org üzerinden başlattıkları imza kampanyası devam ediyor.

Güneş Panelleri Görüyoruz ama Yetersiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yönelik oluşturulan kampanyada, ülkemizde halka hizmet veren yerlerde güneş panelleri görmeye başlansa da bunun, Türkiye’nin yüksek güneş potansiyeline bakıldığında hâlâ yetersiz olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin artan enerji maliyetleri, iklim krizinin neden olduğu aşırı hava olayları, doğal afetler ve derinleşen yoksulluk gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunun belirtildiği kampanyada, “Dirençli ve kendi kendine yeten bir enerji sistemine duyulan ihtiyaç hiç bu kadar acil olmamıştı” denildi. Ve bu nedenle halka hizmet amaçlı binaların enerjisini güneşten alarak tüm Türkiye’ye öncü olması gerektiğinin önemi vurgulandı.

Enerji Bağımsızlığı Sağlanacak

Hastanelerden okullara, ibadethanelerden belediye binalarına, stadyumlardan semt pazarlarına ve otoparklardan spor merkezlerine kadar hizmet amaçlı binalarda güneş enerjisinin zorunlu olması ile faturaların düşeceği, tasarrufun artacağı belirtildi. Bununla birlikte kamu hizmetlerine daha fazla bütçe ayrılacağı, fosil yakıtlara bağımlılığın azalarak enerji bağımsızlığının sağlanacağı aktarıldı. Yanı sıra yerel istihdamın artacağı, hem çevrenin hem de iklimin korunacağı, ayrıca afet dönemlerinde enerji güvenliğinin sağlanacağı da ifade edildi.

Kampanya metninde yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

“Bugünden itibaren tüm yeni binaların çatıları güneş enerjisi sistemlerine uygun şekilde inşa edilmeli. 31 Aralık 2026 tarihine kadar, taban alanı 250m2’den büyük olan tüm yeni yapılan veya önemli tadilat geçiren hizmet amaçlı binaların çatılarına güneş enerjisi zorunluluğu getirilmeli.

Mevcut hizmet binalarının taban alanı:

(i) 2000 m2’den büyük olanlar için 31 Aralık 2027’ye,

(ii) 750 m2’den büyük olanlar için  31 Aralık 2028’e,

(iii) 250 m2’den büyük olanlar için 31 Aralık 2030’a kadar teknik olarak uygun olması ve işlevsel olarak uygulanabilir olması durumunda çatılarına uygun güneş enerjisi tesisatlarının kurulması sağlanmalı. Kurulum izni, şebeke bağlantıları ve finansmana erişim konularında kolaylaştırıcı önlemler de aynı zamanda yönetmelik ile güvence altına alınmalı.”

Açıklamada ayrıca bu taleplerin Avrupa Birliği’ndeki (AB) Binaların Enerji Performansı Direktifi’nde (EPBD) yer aldığı, Türkiye’deki Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin de AB’nin bu direktifinin yönetmeliğe yansıtılması doğrultusunda gerekli değişikliklerin yapılmasını esas koştuğu bilgisi paylaşıldı.