12 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilen İklim Zirvesi’nde (Climate Ambition Summit 2020) dünya liderleri Paris Anlaşması’nın beşinci yılında çevrimiçi olarak bir araya geldi.
12 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilen İklim Zirvesi’nde (Climate Ambition Summit 2020) dünya liderleri Paris Anlaşması’nın beşinci yılında çevrimiçi olarak bir araya geldi. Çin ve AB’nin yeni iklim hedeflerini açıkladığı, Biden’ın başkan seçilmesiyle ABD’nin yeniden iklim masasına dönme hazırlıkları yaptığı bir dönemde gerçekleştirilen Liderler Zirvesi’nde BM Genel Sekreteri António Guterres ülkelerin tümünü “iklim için olağanüstü hal” ilan etmeye davet etti.
Ancak tüm olumlu şartlara karşın, konuşma yapan dünya liderlerinin çoğu, 2021’in Kasım ayında Glasgow’da gerçekleşecek olan Taraflar Toplantısından (COP26) önce fosil yakıtları sonlandırmaya yönelik cesur adımlar atmak yerine daha önce verdikleri taahhütleri tekrarlamakla yetindiler.
Toplantının düzenleyicilerinden biri olan İngiltere, yeni ve daha yüksek taahhütlerde bulunduğunu ve bundan sonra hükümetin deniz aşırı fosil yakıt projelerini desteklemeyeceğini açıkladı. Eylül ayında Çin’in 2060 yılında karbon nötr hedefi olmayı hedeflediğini açıklayarak herkesi şaşırtan Çin Başkanı Xi Jinping, “Çin, her zaman sözünde durur” dedi ancak Çin’den, Guterres’in çağrısını destekleyen herhangi bir işaret gelmedi.
2050 yılına radar karbon nötr olma taahhüdü veren Japonya ve Güney Kore de kömür finansmanını durdurma konusunda herhangi bir yeni açıklama yapmadı.
Pakistan Başbakanı İmran Khan ise ülkesinin artık kömürden enerji sağlamayacağını dile getirdi ancak Pakistan’ın Çin’e ihale ettiği kömür santralları kurma planları konusunda ise herhangi bir açıklamada bulunmadı. Arjantin, Barbados, Kanada, Kolombiya, İzlanda ve Peru gibi 15 ülkenin ise “kademeli” azaltımdan daha büyük hedefli azaltımlara geçecekleri bildirildi.
Avustralya ve Brezilya gibi iki büyük karbon üreticisinden yine beklenilen düzeyde bir hedef gelmedi. COVID-19 pandemisinin etkilerini azaltmak için hazırlanan iyileştirme paketleriyle iklim eylemi konusunda önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Guterres, G20 ülkelerinin fosil yakıta bağlı sektörler yerine daha temiz enerji sektörlerine %50 daha fazla harcama yapması gerektiğini belirtti. Guterres, “COVID paketlerinden alınan trilyonlarca dolar gelecek kuşaklardan ödünç aldığımız paradır ve bu kabul edilemez” dedi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson dünyayı, gezegeni ısıtan seragazları ile mücadele etmek için işbirliği yapmaya çağırırken, yatırımcıların ve işletmelerin eyleme destek verdiklerinin altını çizdi. Apple Inc. İcra Kurulu Başkanı Tim Cook ise, “Dünyanın dört bir yanındaki şirketleri ve hükümetleri, 2021’i daha iyi bir yıla çevirmek için elinden geleni yapmaya çağırıyoruz” dedi.
Webinar kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.