#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

İklimce Sel Kılavuzu Yayımlandı

UNDP Türkiye’nin UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat ile birlikte gerçekleştirdiği İklimce Sohbetler kapsamında, İklimce Sel Kılavuzu yayımlandı. Sellere yönelik hazırlık, dayanıklılık ve korunma yöntemlerinin anlatıldığı kılavuzda, sel tehlikesinin yıkıcı etkilerine dikkat çekiliyor.

İklimce Sohbetler, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat ile birlikte devam ediyor. İklim krizi bağlamındaki sorun ve çözümlere dair deneyimlerin paylaşıldığı sohbet etkinliklerinde, bu konuda çalışan farklı uzmanlık alanlarına sahip taraflar ile ortak bir dil ve bütüncül anlayış geliştirme hedefleniyor. Son olarak İklimce Sohbetler tarafından İklimce Sel Kılavuzu yayımlandı. Kılavuzda sellere yönelik hazırlık, dayanıklılık ve korunma yöntemlerinin yanı sıra sel risklerini azaltma konusunda bilgiler veriliyor. Yanı sıra sel öncesinde, sel sırasında ve sonrasında yapılacaklar aktarılıyor.

İklimce Sel Kılavuzu’ndan bazı önemli hatırlatmalar şu şekilde:
Sellere Karşı Hazırlık, Dayanıklılık, Korunma

Kısa süreli yoğun yağışlar ani sele, uzun süreli yağışlar ise akarsuların taşmasına neden olur. Olası sellere karşı atılacak ilk adım, bulunulan bölgenin sel riskinin öğrenilmesidir.

Selden Korunmak için

Akarsu/taşkın yataklarına bina inşa edilmemeli. Akarsu yataklarına ve çevresine inşa edilmiş binalardan ev/işyeri alınmamalı veya kiralanmamalı. Sel riski yüksek yerde yaşamaktan kaçılamıyorsa ilk katlar tercih edilmemeli, su basman kotu yüksek tutulmalı.

Sele Hazırlıklı Olmak için

Yaşanılan bölgenin sel politikası öğrenilmeli. Sel ile ilgili kurumlar takip edilmeli. Sellere müdahale ve ilkyardım eğitimi alınmalı. Aileyle birlikte sel planı oluşturulmalı. Güvenli tahliye için güzergahlar belirlenmeli.

Sel Sırasında

Mevcut durumla ilgili bilgiler alınmalı. Sel riski yüksek yerlerden uzak durulmalı. Mümkünse suyun binaya girmesi engellenmeli. Şebeke suyu kullanılmamalı. Elektrik ve doğalgaz bağlantıları kapatılmalı. Sel sular binaya girerse elektrik kaynaklarından uzak durulmalı. Sel suyu ile temas kaçınılmazsa koruyucu ekipman kullanılmalı. Araçtan uzaklaşılamıyorsa üzerine çıkılmalı ancak aracın da sürüklenebileceği unutulmamalı.

EkoIQ Editör