İklim

İnegöl’de bir EKO-OKUL İSHAKPAŞA İLKÖĞRETİM OKULU

Yazı: Bilge DİCLELİ

Eko-okullardan biriyle, İshakpaşa İlköğretim Okulu’yla tanıştım; bu okulu tanıtmak istiyorum:
Tanışma
İnegöl İshakpaşa İlköğretim Okulu öğrencilerinden biri, Kimse Bana Ne Diye-mez kitabımı okula götürmüş. Bu yıl eko-okullar projesine katılmış olan I okulun Müdürü Orhan I Erdoğan, Müdür Yardımcısı Süleyman Demir, Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri Esra Elvan Anay ile Ayşe Dalgıç beni davet etmeye karar vermişler. Ben de kabul ettim. Gündüz öğrencilerle sohbet edecek, akşam da velilere, sivil toplum kuruluşlarının önde gelenlerine ve muhtarlara bir konferans verecektim. 2 Nisan günü İnegöl’e gittim.

Okul Binası
Alışageldiğimiz üzere, taş bir binayla karşılaşmayı beklerken, geleneksel Bursa mimarisiyle inşa edilmiş bir binaya, yere çizilmiş satranç tahtasının yanından geçerek girdim. İshakpaşa İlköğretim Okulu 100. yılında bu çehreye bürünmüş, hatta okulun bahçesine son dönem Osmanlı mimarisi tarzında bir de çeşme yapılmış. Öğretmenler bu konuda okul müdürü Orhan Erdoğan’ın büyük çaba sarf ettiğini söylediler.

Öğrencilerle Sohbet
Müdür Bey ve öğretmenIerle tanışıp yorgunluk çayımı içtikten sonra Esra ElI van Anay ve Ayşe Dalgıç I öğretmenlerle birlikte I okulun konferans salonuna I geçtim. Yedinci ve sekizinci I sınıf öğrencileri beni bekliyordu. Flash diskimi okulun bilgisayarına taktım. Sunumum perdeye yansıdı; çocuklarla sohbet başladı. (Teknik donanımları hazırlayan ve arızasız işlemesini sağlayan okulun müdür yardımcılarından Süleyman Demir idi.)
Pırıl pırıl kızlar ve oğlanlar küresel ısınma konusunu ilgiyle izlediler. Okulun eko-timi de toplantıya gözcü önlüklerini giyerek gelmişti. Sorularıma cevap verdiler ve kendi bez torba kampanyalarını anlattılar. Hazırladıkları bez torbaların üzerine sloganlar yazmışlardı, bunları pazar yerinde büyüklere dağıtacaklar ve neden naylon poşet değil de bez torba kullanmaları gerektiğini anlatacaklardı.
Sıra çevreyle ilgili ilginç mesleklere geldiğinde, eller gene havadaydı. Hepsi ne istediğini biliyor, mesleklerini doğayı tahrip etmeden icra etmeyi amaçladıklarını söylüyorlardı. Sevgili çocuklar, sizlerle sohbet etmek çok güzeldi!

Okulun Kervansaray Projesi
İshakpaşa İlköğretim Okulunun önemli bir etkinliği de kuruluşunun 100. yılında İnegöl’de bulunan Ortaköy Kervansarayının restorasyonuna öncülük etmek olmuş. Kampanyayı İnegöl’de başlatan okul, Vakıflar Genel Müdürlüğüne de başvurmuş. 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet’in dayısı Karacabey tarafından yaptırılan bu kervansaray Batı Ticaret Yolu üzerinde ticaret kervanlarına hizmet vermekteymiş. Kervansarayın harap haliyle şimdiki halini karşılaştırınca, sevinmemek elde değil.

Kâğıttan Kâğıt Yapma Projesi
İnegöl’de bulunan geri dönüşüm kutularının yanlış kullanımına son vermek amacıyla İshakpaşa İlköğretim Okulu öğrencileri Teknoloji ve Tasarım Öğretmenleri Esra Elvan Anay ve Ayşe Dalgıç’m önderliğinde “Ağaçtan kâğıt değil, kâğıttan kâğıt” projesi gerçekleştirmiş. Okulun 100. Yıl etkinlikleri arasındaki bu projede öğrenciler hedeflerinin üzerinde, 5 ton kâğıt toplayıp ilçe belediyesine teslim etmişler.

100. Yıl Hatıra Ormanı Projesi
İshakpaşa İlköğretim Okulu öğrencileri, okullarının kuruluşunun 100. yılında bir de hatıra ormanı oluşturmuş. Hamzabey Köyü’nün üst tarafında okula tahsis edilen 30 hektar alan üzerine 1000 fidanı İnegöl Orman İşletmesi Mühendisleri gözetiminde dikmişler.

Okulun Eko-Okul Faaliyetleri:

  • Okulun Eko-Timi su arıtma tesisinde incelemeler yapmış. Suyun nasıl daha bilinçli kullanılabileceğini öğrenip bu bilgileri arkadaşlarına ve anne babalarına aktarmışlar. © Eko-Okullar projesi kapsamında 26 öğrenciden oluşturulan Eko-Tim her hafta geri dönüştürülebilir atıkları geri dönüşüm tesisi yetkililerine teslim ediyor.
  • Eko-Tim öğrencileri İnegöl Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü çalışanlarıyla beraber Oylat yolu üzerindeki Hilmiye Köyü mevkiindeki piknik alanlarmda çevre temizliği yapmışlar. Gerçekleştirilen temizlik çalışmalarında okulun Eko-Timi ve Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğünde görevli temizlik çalışanları piknik yapan ailelerin geride bıraktığı pet şişe, naylon poşet, cam şişe ve kâğıt gibi çeşitli atıkları toplamışlar. Tam 20 POŞET ATIK toplanmış.
  • Okulun Eko-Tim öğrencileri İnegöl’deki basın yayın kuruluşlarını ziyaret etmiş. Basının gösterdiği ilgiye teşekkür eden öğrenciler, çevreyle ilgili faaliyetlerine verilen desteklerinin devammı dilemişler.

Okulun Düzenlediği Konferans
Akşam saat 20:00’de Eko-Tim’in organizasyonuyla, Konukoğlu Konferans Salonundaydık. Bu kez anne babalara, sivil toplum kuruluşları ve mahalle muhtarlarına küresel ısınma konulu bir konuşma yaptım. Buzulların erimesinin İnegöllüleri neden yakından ilgilendirdiğini, karbon ayak izinin ne olduğunu, günlük yaşamlarında, örneğin çamaşır yıkayıp yemek pişirirken ve araba sürerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve sivil toplum örgütleriyle işbirliğinin önemini anlattım. Sağ olsunlar pür dikkat dinlediler. Beni dinleyen herkese dünyamız adına teşekkür ederim.
Bu arada Eko-Tim de bez torbalarını konferans salonunun girişinde sergiledi.
Bu özel ve güzel günün sonunda bana çiçek verildi. Ben de Eko-Tim öğrencilerine OPTİMİST yayınlarının çocuklar için hazırlamış olduğu çevre kitabını, Dikkat Eriyorum’u hediye ettim.
Teşekkürler İshakpaşa İlköğretim Okulu. Dilerim, en kısa zamanda EKO-OKULLAR projesinin Yeşil Bayrak ödülünü kazanırsınız.

Kısaca EKO-OKULLAR PROJESİ
Eko-Okullar Programı ilköğretim okullarında çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan uluslararası bir programdır. 23 ülkede 7040 okulda yürütülmektedir. 1995’ten bu yana ülkemizde TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) tarafından koordine edilmektedir. 2009 – 2010 öğrenim yılında Türkiye’de 298 okul bu proje kapsamında faaliyet göstermektedir. Projenin katılımcı yaklaşım sayesinde okullardaki öğrenciler nem çevresel konularda bilg edinirler, hem de ailelerini, yere yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını ekolojik konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar.
Projenin öğrenciye faydaları:

  • Bir grup üyesidir ve yeni bir kimlik geliştirir,
  • grup çalışmasına alışır ve katılımc bir yapı oluşturur,
  • sorunları tanıma, çözüm üretme ve tartışma becerisi geliştirir,
  • inisiyatif kullanma, karar verme yeteneği gelişir,
  • plan yapma, rapor yazma beceris gelişir,
  • tüketim alışkanlıkları değişir, savurganlık önlenir,
  • doğal kaynakları koruma bilinci gelişir.

Projenin okula faydaları:

  • Temizlik ve düzen sürekli kılınır,
  • su ve elektrik tasarrufu öğrenc eliyle sağlanır,
  • okul öğrencilerce sahiplenilir,
  • okul, bulunduğu bölgenin merkez haline gelir,
  • okul yerel, ulusal, hatta uluslararası boyutta tanınır,
  • okul isterse iletişim Türçev iletişim ağı kanalıyla ulusal ve uluslararası düzeyde etkileşir.

Daha ayrıntılı bilgi için: www.turcev.org.tr

About Post Author