Türkiye’de engel fırsattan daha çok, “sen çok iyi iş yapıyorsun” diye bırakın yatırım yapmayı alkışlamayı bile bilmiyoruz ama bir taraftan da o kadar çok sorun ve konu var ki üzerinde çalışılabilecek.
YAZI: Aysun SAYIN, Boyner Grup Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Direktörü
BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bağlamında sosyal inovasyon, tüm hedeflere ulaşabilmek için çok önemli zira mevcut yöntemler ile 13,5 yılda bu hedeflere ulaşmak çok zor. Yenilikçi, etkili çözümlere ihtiyacımız var bunu da sosyal inovasyon bize verecek. Bence aynı zamanda hayatı dönüştürmenin umudu inovasyon ve Türkiye’de de sayıları giderek artan bu yenilikçi fikirler.
Yaratıcılığa Elverişli Ekosistem
Bu fikirleri hayata geçiren kişilere baktığımızda ise bu topraklardan daha çok dışarda eğitim almış, gelişmelere tanıklık etmiş ve bunu ülkesine taşıyan bir topluluğu görüyoruz. Yani bizim ekosistemimiz buna uygun değil ama bu girişimciler de zaten bu ekosistemde gelişmediler, üretmediler. Hâlâ yaratıcılıklarını kullanabilecekleri bir ekosistemden ülkemize bunu taşıma gayretindeler.
Destek Verdiklerimiz Büyüyor ve Etkiliyor
BULUŞUM, Boyner Vakfı’nın sosyal girişimleri desteklediği bir platform. Aynı zamanda bir kitlesel fonlama platformu da olan BULUŞUM, sosyal girişimlere ihtiyaç duydukları kaynağı yaratmayı hedefliyor. Projelerin web sitesine yüklenebildiği platformda bugüne kadar sekiz proje hayata geçti. 1,5 yıllık bir hikayemiz var yani biz görece yeniyiz sosyal girişimcilik alanına yatırımda. Dolayısıyla programımız henüz başarı veya başarısızlığı teslim edecek kadar uzun bir geçmişe dayanmıyor. Şu anda baktığımızda, destek verdik- lerimizin tamamı hayatta, üretiyor, büyüyor ve etkiliyor.
Sorunlar Motive Ediyor, Dayanışma Sağlıyor
Artan farkındalık aslında hayata bu insanların kendi odaklarından ve güncel dertlerinin ötesinden baktıklarını gösteriyor; dert ediniyorlar nasıl bir çevrede yaşamak istediklerini ve bir dünya hayalleri var. Henüz gündelik pratiklerin rutinleri veya dertlerinde kaybolmadılar ve umarım kaybolmazlar. Türkiye’de engel fırsattan daha çok, “sen çok iyi iş yapıyorsun” diye bırakın yatırım yapmayı alkışlamayı bile bilmiyoruz ama bir taraftan da o kadar çok sorun ve konu var ki üzerinde çalışılabilecek. Bence konu çokluğu motive ederken, kendi yarattıkları ekosistemde birbirleri ile dayanışıyor olmaya devam etmelerini sağlıyor.