#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
yok mu karbon ayak izini olcmek isteyen

İşletmelerde Sera Gazı Hesaplamak için Online Kurs

Harvard Üniversitesi, World Resource Institute, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası ile birlikte geliştirdiği on-line eğitimler ile özellikle özel sektörde karbon yönetimi uygulamalarında dünya liderliği yapan bir kuruluş olan GHG Management Institute (GHGMI) İklim Platformu ile işbirliği yaparak, “İşletmelerde Sera Gazı Hesaplamının Temelleri adlı online bir kurs başlatıyor.  25 Şubat’ta başlayacak kursa peki kimler neden katılmalı?

Birçok işletme, iklim değişikliğine olan etkisini en aza indirebilmek, olası düzenlemelere karşı hazırlıklı olmak, karbon salımlarını kamuoyu ile paylaşabilmek, enerji verimliliğini artırmak ve/veya çevre alanında lider bir profil çizmek amacıyla sera gazı salımlarını yönetmenin yollarını arıyor.
Kaynak ve salım (örn; karbon ayak izi) envanterinin oluşturulması, risklerin değerlendirilmesi, salımların azaltılması ve performansın gözlenmesi için önemli bir ilk adım. Bu ders, işletmelerde sera gazı salım hesaplamanın temellerini içeriyor. WRI/WBCSD Sera Gazı Protokolü Kurumsal Standartı’na dayanan ders materyalleri, aynı zamanda, sera gazı envanterlerine için uluslararası bir standart olan ISO 14064 Bölüm 1’i de ele alıyor. Online dersin tüm katılımcıları, ISO 14064 Bölüm 1’in bir kopyasını dersin bir parçası olarak indirebilecek.

Bu derste ele alınan başlıklar, uluslararası alanda kullanılan farklı kurumsal düzeyde sera gazı raporlama programları için de temel bilgileri içeriyor:
– Karbon Saydamlık Projesi – Carbon Disclosure Project
– U.S. DOE/EIA 1605(b) Programı
– İklim Kayıt Sistemi – The Climate Registry
– Meksika Sera Gazı Programı
– Filipinler Sera Gazı Hesaplama ve Raporlama Programı

Ders programı, öğrenilen temel bilgileri ve ilkeleri uygulamanıza yardımcı olacak alıştırmalar ve sınavları da içeriyor. Kursta ele alınan ana kavramlar ise şöyle:
– Sera gazı hesaplamanın ilkeleri
– Sera gazı envanteri uygulamaları
– Sera gazı envanterlerinin tasarlanması ve geliştirilmesi
– Bir işletme için sera gazı sınırlarının oluşturulması
– Salım kaynaklarının belirlenmesi
– Zaman içinde salımların izlenmesi, yeniden hesaplama ve baz yılın belirlenmesi
– Sera gazı azaltım hedeflerinin belirlenmesi
– Envanter kalite yönetimi
– Sera gazı envanter raporunun hazırlanması
– Doğrulama süreci 

DERS PROGRAMI
– Giriş ve Genel Bakış
– İş Dünyası Uygulamaları
– Organizasyonel Sınırlar
– Operasyonel Sınırlar
– İzleme, Hesaplama, Raporlama ve Yönetim
– Veri Toplama ve Hesaplama

Ek Teknik Konular
– Envanter Kalite Yönetimi
– Sera Gazı Envanter Raporlarının Adımları
Kayıt ve daha detaylı bilgi için: İklim Platformu Çalışma Programı Yöneticisi Gülçin Özsoy ile  gulcin.ozsoy@rec.org.tr e-posta adresinden ve 0 312 491 95 30 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

EkoIQ Editör