%100 yerli bir çalışmayla taşınabilir solar&hibrid jeneratör üretimine başlayan İstanbul Energy, ürünün özellikle elektrik şebekesinden çok uzakta bulunan kırsal bölgelerde kullanılmasını hedefliyor.
Güneş enerjisi alanında çalışmalar yürüten İstanbul Energy, endüstriyel çatı ve ticari saha kurulumlarının yanı sıra taşınabilir solar&hibrid jeneratör üretimi de yapmaya başladı. %100 yerli jeneratörlerin konsept itibariyle dünyada bir ilk olduğunu belirten İstanbul Energy CEO’su Serdar Yerdelen “Sistemi oluşturan tüm ekipmanların ayrı ayrı taşınarak, yerinde montajının yapılması ile benzer sistemler daha önce de kuruldu. Ancak kompakt olarak, tüm ekipmanların üzerine montajının yapılarak, testleri tamamlandıktan sonra kullanıma hazır olarak sevk edilecek ürün haline getirilmesi şimdilik sadece bizim tarafımızdan yapılıyor” bilgisini verdi.
Solar&hibrid jeneratörlerin özellikle elektrik şebekesinden çok uzakta, kırsal bölgelerde bulunan evler, sağlık ocakları, su pompaları, güvenlik istasyonları, sınır karakolları gibi alanlarda çözüm sunduğunu dile getiren Serdar Yerdelen, ürünün öne çıkan özellikleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Özellikle herhangi bir yakıt tüketimi olmadığı için lojistik destek ihtiyacı ve sürekli sarf gideri yok. Sık bakım gerektirmediği için servis ihtiyacı da bulunmuyor. Solar&hibrid jeneratörler, kullanıma hazır üretildiği için sevk edilen noktada herhangi bir mühendislik çalışmasına ihtiyaç duymuyor. Sadece güneş panellerinin pencere açar gibi açılarak sabitlenmesi sonrasında elektrik fişini ünitemize takarak kullanmaya başlayabilirsiniz.”
40 Yıllık Ömür Beklentisi Var
Peki, bu ürünün mevcut dizel jeneratörlerden farkı nedir? Serdar Yerdelen, bu soruyu da şöyle cevaplandırdı: “Öncelikle bizim ürünümüz çevre dostudur. Çalışırken herhangi bir ses çıkarmaz, koku çıkarmaz, yakıt tüketmediği için çevreye mazot-benzin akıntısı yapmaz. Periyodik bakım ve yedek parça gerektirmez. Uzun ömürlüdür; sadece 5-10 yıl arasında akülerin değişmesi sonrası 40 yıllık bir ömür beklentisi vardır.” Ürünün Türkiye’de henüz bir kullanıcı ile buluşmadığını da söyleyen Yerdelen; Silahlı Kuvvetler, AFAD gibi kurumlarla kırsal bölgede bulunan ve elektrik ihtiyacı olan ev, çiftlik gibi tüketim noktalarında güvenle kullanılabileceğini kaydetti.
Hedef pazarlarının, önemli ölçüde elektrik üretim ve dağıtım açığı olan ülkeler olduğunu ifade eden Serdar Yerdelen, son olarak şunları söyledi: “Şu anda Mısır, Tunus, Fas, Nijerya, Demokratik Kongo, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Malezya’ya ilk ihracatlarımızı yaptık. Ürünlerimiz halen sorunsuz bir şekilde çalışıyor ve giderek yükselen müşteri memnuniyeti haberlerini alıyoruz. Halen kullanılan ve beğeni ile çalışan ürünlerimizin çok yakın zamanda katlanarak bize yeni sipariş olacağı konusunda hiç şüphemiz yok. Bunu yanı sıra, sürekli olarak yeni pazar arayışlarımız ve ürün tanıtım kampanyalarımız dünyanın dört bir yerinde sürüyor.”