#ekoIQ Gıda İstanbul’da Yerel Gıda Sistemi: “Yerinde Üret, Yerinde Tüket”
Gıda

İstanbul’da Yerel Gıda Sistemi: “Yerinde Üret, Yerinde Tüket”

gıda

Buğday Derneği’nin Portekiz’den K-Evolution ve Türkiye’den Marmara Belediyeler Birliği ortaklığında yürüttüğü “İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesiyle agroekoloji temelli kısa gıda tedarik zincirlerinin oluşmasına ve gelişmesine katkı sunulması hedefleniyor.

Buğday Derneği, Portekiz’den K-Evolution ve Türkiye’den Marmara Belediyeler Birliği ortaklığında “İstanbul ve Setúbal’da Yerel Yönetimler ile Yerel Gıda Sistemini Dönüştürmek” projesini yürütüyor.

Mercator Vakfı mali desteğiyle Türkiye’den MAD (Mekanda Adalet Derneği) ve Avrupa’dan ALDA (European Association for Local Democracy) yürütücülüğünde uygulanan THE: PLACE – Türkiye Avrupa El Ele: Sivil Toplum ve Yerel Yönetimler İçin Değişim Programı kapsamındaki proje Eylül 2022’de başladı. Bir yıl sürecek projeyle agroekoloji temelli kısa gıda tedarik zincirlerinin oluşmasına ve gelişmesine katkı sunulması hedefleniyor.

Proje kapsamında İstanbul gıda sisteminin mevcut durumunun ortaya konulması adına, İstanbul’da tarımsal üretimin yoğun olduğu ve bu yönde çalışmaların yapıldığı ilçe belediyeleri ziyaret ediliyor.

Belediyeler Yerel Üretim için Ne Yapıyor?

Şile Belediyesi:

  • Yerli üreticilerin geleneksel tarım yöntemleriyle, atalık tohumlar kullanarak ürettikleri mahsuller İstanbul’un tek Slow Food sertifikalı Şile Yeryüzü Pazarı’nda tüketicilerle buluşuyor.
  • Üreticilere fide desteği ve hayvanlara aşı desteği veriliyor.
  • Şifa Tarlada Projesi kapsamında oluşturulan faaliyet alanlarında öncü çiftçiler tarafından tıbbi adaçayı, aromatik adaçayı, kekik ve biberiye yetiştiriliyor.
  • ATAK (Atıl Tarım Alanlarını Kazanıyoruz) Projesi kapsamında oluşturulan faaliyet alanında aronya, ahududu, böğürtlen ve şeker otu yetiştiriciliği yapılıyor.
  • İstanbul’un ilk coğrafi işaretli ürünü olarak tescillenen kestane balı üretimi yapılıyor.

Eyüpsultan Belediyesi

  • Sürdürülebilir tarım hedefleri doğrultusunda İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi hayata geçiriliyor.
  • Tarım alanlarında katma değeri artıracak; teknoloji destekli kalkınmayı ve sürdürülebilirliği hedefleyen pilot çalışmalar yapılıyor.
  • Tarım sektöründe bilgi yoğunluğu yüksek hizmet ve mal üretimini sağlayacak; üniversite, sivil toplum örgütleri, kamu, üreticiler ve gıda girişimcileri bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir araya getiriliyor.
  • Kentsel tarım, girişimcilik vb. konularda eğitimler veriliyor.
  • Kırsal karakteriyle ön plana çıkan; Akpınar, Ağaçlı, Çiftalan, İhsaniye, Işıklar, Odayeri ve Pirinççi Mahalleleri’ne ilişkin Strateji ve Yol Haritası çalışmaları ile hem yerel kalkınma inisiyatifini tetikleyen bir etken hem de katılımcılığı esas alan öncü bir planlama örneği oluşturuluyor.
  • Katma değeri yüksek ürünler (manda sütü son ürünleri, arıcılık, tıbbi aromatik bitkiler, yenilebilir çiçekler vb.) yetiştiriliyor.
  • Arıcılık, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor.

About Post Author