Dr. Erol Kesici, İzmir Körfezi’nde farklı noktalarda suyun kırmızı ya da turuncu renklere boyanması hakkında “Şu anda görünen durum müsilajın belirtileri” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Kurulu Üyesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, İzmir Körfezi’nde Bostanlı, Karşıyaka, Bayraklı, Konak, Narlıdere gibi birçok noktada suyun kırmızı ya da turuncu renklere boyanmasına ilişkin konuştu.
Son bir haftada görülen renk değişiminin mikroskobik alg türü (su yosunu) nedeniyle yaşandığını belirten Kesici, “İzmir’de başlı başına sorun olan deniz marulu da söz konusu. Bu da yine kirlilik nedeniyle oluşur. Deniz marulu ve bu algler birleştiğinde körfezde müsilaja sebep olabilir. Şu anda görünen durum zaten müsilajın belirtileri” dedi.
İzmir Körfezi gibi biyolojik çeşitliliği giderek azalan, su kalitesi bakımından kirlilik yükü fazla ortamlarda bu tür alglerin aşırı çoğalıp kirliliğe neden olduğunu ve bunun doğal, biyolojik bir olay olmadığını söyleyen Kesici, “İzmir Körfezi atık yüklü derelerin, çevresindeki yerleşimlerin, tarım ve sanayinin yoğun baskısı altında. Körfezin kirlilik sorunu yarım asırdır sürüyor. İzmir Körfezi’nin suyunda atıklar nedeniyle azot ve fosfor yükü oldukça fazla” dedi.
Kesici, alg patlaması gelip geçici olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.