#ekoIQ Teknoloji İzmir’de Ormanlarımız “Akıllı İhbar Sistemi” ile Korunacak
Teknoloji

İzmir’de Ormanlarımız “Akıllı İhbar Sistemi” ile Korunacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilk ve tek yapay zeka uygulaması Akıllı İhbar Sistemi’ni hayata geçirdi. Yalnızca uzak coğrafyaların değil, bizim coğrafyamızın da iklim krizi ile yüzleştiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Akıllı İhbar Sistemi, Türkiye’de ilk uygulanan bir sistem. Yapay zeka kullanılarak şu anda İzmir’in orman alanlarının %46’sında 1 dakika içinde yangınla mücadele edip başa çıkacak duruma geldik” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, orman yangınları ile başa çıkmak ve erken müdahalede bulunabilmek amacıyla Akıllı İhbar Sistemi’ni (AİS) basına tanıttı. Tüm şehri 12 telsiz kulesinde ormanlık alanların %46’sını gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi “yapay zeka” ile 24 saat izleyen kameralar sayesinde en ufak bir dumanı dahi anında tespit edecek Akıllı İhbar Sistemi’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Ayrıca olası bir yangın felaketi ihtimaline karşın ilk müdahale yapılması için Muhtarlara 56 su tankeri dağıtıldı.

 “Bizim Coğrafyamız da Artık İklim Krizi ile Yüzleşiyor”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Son üç yıl içinde çok büyük felaketler yaşadık. Pandemiden depreme, büyük su taşkınlarından hortuma, hatta tsunamiye kadar hepsini yaşadık. İnsanlığın yüz yüze olduğu iklim krizi, yalnızca uzak coğrafyalarda yaşanan etkiler bırakmıyor. Bizim coğrafyamız da artık iklim krizi ile yüzleşiyor. Büyük afetlerle karşılaşmaya başladık. Her an bunlarla yüzleşeceğimiz tehdidini fark ettik. Onun için uzunca bir süredir en öncelikli hedefimiz olarak dirençli bir kent olmayı hedefimize koyduk” dedi.

“Doğamızla, Birbirimizle, Geçmişimizle ve Değişimle Uyum”

Eylül 2021’de Kültür Zirvesi’ne İzmir’in ev sahipliği yaptığını belirten Soyer, “Zirvede döngüsel kültür kavramını ortaya attık. İçinde bulunduğumuz iklim krizi ve demokrasinin krizi olarak tarif edilen zafiyetlerle başa çıkmak için kültürü bir araç olarak kullanmamız gerektiğini ifade ettik. Döngüsel kültürün dört sütuna oturduğunu anlattık: Doğamızla uyum, birbirimizle uyum, geçmişimizle uyum ve değişimle uyum…” dedi.

“Türkiye’de İlk Uygulanan Bir Sistem”

“Geçmişte yaşadığımız büyük felaketlerden nasıl dersler çıkartırız?” sorusundan hareketle Akıllı İhbar Sistemi’ni hayata geçirdiklerini söyleyen Soyer şu şekilde konuştu: “Türkiye’de ilk uygulanan bir sistem. Yapay zeka kullanılarak şu anda İzmir’in orman alanlarının %46’sında 1 dakika içinde yangınla mücadele edip başa çıkacak duruma geldik. Geçmişten çıkardığımız dersler ışığında kıyı köylerimizde acil müdahale sağlayacak İtfaiye Daire Başkanlığı nezdinde şube müdürlüğü kurduk.”

“Doğamıza Sahip Çıkmak Zorundayız”

Yangınla mücadele konusunda yapılanları aktaran Soyer şunları söyledi: “Yangına erken müdahale edilmesi için ilk olarak 2020’de 60 yangın söndürme tankeri verdik. 2021’de alınan 65 tankerin 56’sını bugün veriyoruz. Daha sarp noktalarda bulunan köylere de teslim edeceğiz ve bunu sürdüreceğiz. Köylerde anında müdahale imkanı sağlayacak düzenlemeleri yaptık. Birbirimizle uyum derken bu salonda bulunan Ege Orman Vakfı’ndan TEMA’ya, AKUT’tan ESİAD’a birlikte çalışıyoruz. El ele veriyoruz. Bütün bunları sizlerle yapıyoruz. Başka çaremiz yok. Dirençli bir kent olmak için ve felaketlerle başa çıkmak için hem geçmişimiz hem birbirimizle uyumu gerçekleştiriyoruz. Doğamızla uyum… Doğamıza sahip çıkmak zorundayız. Bizim gelecek kuşaklara bırakacağımız en kıymetli şey atalarımızdan devraldıklarımız. Doğamıza sahip çıkmak bir belediye olarak birinci önceliğimiz. Değişimle uyum da yapay zekayı bu kentin, kurumsal kapasitenin içine yerleştirmek olacak.”

Akıllı İhbar Sistemi (AİS)

Orman yangınları ile başa çıkmak ve erken müdahalede bulunabilmek için geliştirilen AİS, tüm şehri 12 telsiz kulesinde ormanlık alanlarının %46’sını gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi (yapay zeka) ile 24 saat izleyen kameraların sayesinde ufak bir dumanı dahi anında tespit ediyor. Tespit ettiği görüntüyü AKOM, 112 Çağrı, İtfaiye Merkez 2 ve Belediye Merkez 1 İhbar hatlarında bulunan yetkililere gönderiyor.

Çağrı merkezindeki yetkililer, görüntüye ulaşıp alanı canlı olarak izlemeye başlıyor. İnceleme sonucunda riskli bir durum olduğu belirlenirse ALARM VER düğmesine basılıyor. Şüpheli bir durum olan yangın duman renginden konum belirleniyor. Koordinat ve adres bilgileri bölgeye en yakın itfaiye istasyonuna iletiliyor. Sonrasında itfaiye yetkilileri telsiz aracılığıyla ilgili merkezlere, akıllı ihbar sistemi ise kısa mesaj aracılığıyla bölgedeki Muhtarlara bilgi veriyor. Böylelikle itfaiye yetkilileri, muhtarlar ve özel eğitim almış gönüllüler elbirliği ile yangına müdahale etmek için harekete geçiyor. Muhtarlıklar, kendilerine itfaiye tarafından verilen tankerlerle bölgeye ulaşarak itfaiye ekipleri gelene kadar ilk müdahalede bulunuluyor.

About Post Author