Ekonomi

Jeopolitik Kriz: Ülkeler COP29 Başkanlığında Anlaşamadı

Bir sonraki yıl gerçekleşecek BM İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapması gereken Doğu Avrupa ülkeleri bir aday üzerinde anlaşamadı. Bunun üzerine çıkan jeopolitik krizi çözmek için Moldova ve Sırbistan, COP29 için ev sahipliği yapmayı gündemine aldı.

COP29 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapması gereken Doğu Avrupa ülkelerinin bir aday üzerinde anlaşamaması jeopolitik krize neden oldu. Moldova’nın gelecek yılki iklim zirvesi başkanlığı için Doğu Avrupa ülkelerine bir mektup gönderdiği konuşulurken Sırbistan’ın da benzer bir hazırlık içinde olduğu öğrenildi.

Moldova’dan Doğu Avrupa Ülkelerine Mektup

Moldova, diğer Doğu Avrupa ülkelerine gönderdiği bir mektupla önümüzdeki iklim zirvesine ev sahipliği yapmak için gönüllü oldu. Reuters, Moldova’nın gönderdiği mektuba ulaştı. COP29’un öneminin vurgulandığı mektupta, Moldova Cumhuriyeti Çevre Bakanlığının etkinliğe başkanlık etmek için resmi olarak bir adaylık sunmayı planladığı belirtildi.

Sırbistan’ın Henüz Resmi Bir Teklifi Yok

Aynı zamanda Sırbistan da COP29’a hem ev sahipliği yapmayı hem de etkinliğin yürütücüsü olmayı istese de henüz resmi bir teklifi bulunmuyor. Diplomatik kaynaklar, Sırbistan’ın gönüllü olması halinde teklifin Rusya ve müttefiki Belarus’un desteğini alabileceğini söyledi. Sırbistan, Rusya’nın geleneksel müttefiki olmasına karşın Moldova gibi Avrupa Birliği’ne katılmak için başvuruda bulunmuştu ve Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamıştı.

Bu ülkelerden herhangi birinin bölgesel onayı alıp almayacağı henüz bilinmiyor. Öte yandan Birleşmiş Milletler kurallarına göre, COP başkanlığının beş küresel bölge arasında dönüşümlü olarak değişmesi gerekiyor. Ayrıca yılın etkinliğini yapacak bölgenin oy birliği ile kendi arasında başkanlığı yürütecek ülkeyi belirlemesi gerekiyor.

Zirvenin Yeri Almanya’ya Dönebilir

Ülkeler COP29 başkanını belirlemezse, Birleşik Arap Emirlikleri bir yıl daha başkanlığı sürdürmek zorunda kalabilir. Ülkeler yeni bir ev sahibi seçemezse zirvenin yeri UNFCCC’nin merkezi olan Almanya’ya geri dönebilir. Doğu Avrupa ülkeleri arasında çözüm bulmak için görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Almanya’nın UNFCCC’nin merkezi olarak küresel iklim konferanslarının kuralları kapsamında özel bir sorumluluk ve rol üstlendiğinin bilincinde olduğunu ifade etti.

Jeopolitik kriz, COP29’u yürüten ülkenin bu role hazırlanmak için çok az zamanının kalmasına neden oldu. Dubai‘deki kimi müzakereciler, kalan kısa zaman göze alındığında gelecek yılki zirvenin daha dar kapsamda geçebileceğini söyledi.

Türkiye’nin COP31 Hazırlığı

ISD Dünya Müzakereleri Bülteni web sitesine göre, Almanya’daki yıllık Bonn iklim görüşmelerinde Türkiye, COP31’e ev sahipliği yapmak için teklif verebileceklerini belirtmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin görüşmelere ev sahipliği yapmayı “isteyeceğini” dile getirdi ve belirli bir şehir adı vermedi.

Türkiye ve Avustralya, 2026’daki iklim müzakerelerine ev sahipliği yapma tekliflerinde Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda’nın desteği için yarışacak.

About Post Author