Türetim Ekonomisi Derneği’nin, Hrant Dink Vakfı Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile ortak olarak başlattığı Kadın ve İklim Projesi tamamlandı.
Kadın ve İklim Projesi, 2019 yılının Aralık ayından beri yürütülen çalışmalarla daha adil bir ekonomi için ilham kaynağı olmayı hedefliyor. Türkiye’de farklı coğrafyalarda iklim ve biyolojik çeşitlilik kriziyle mücadele eden, farklı alanlarda üretim yapan kadın topluluklarının görünürlüğünü sağlamak amacıyla kurgulanan projede iki yıl içerisinde elde edilen kazanımlar paylaşıldı.
Proje süreci boyunca iklim ve biyolojik çeşitlilik krizleri ile mücadele eden kadın toplulukların hikayeleri “KAD.İM Belgeseli” ismiyle paylaşıldı ve belgesel BIFED’de (Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali) Panorama kategorisinde gösterildi. Toplulukların ihtiyaçlarından yola çıkarak “KAD.İM Sohbetler” serisi düzenlendi.
Aynı zamanda proje kapsamında Türkiye’deki iklim krizi ve kadın meselelerinin akademik düzeyde tartışılmasına destek olabilmek için bu hikayelerden yola çıkarak bir araştırma raporu hazırlandı.
Projenin devamlılığını sağlamak için ise kadın toplulukları arasında bir dayanışma ağı kurulmak üzere “Önemsiyoruz” girişimi ile birlikte atölyeler düzenlendi. Yapılan atölyelerden yola çıkarak Topluluk İhtiyaç Analizi Araştırma Raporu hazırlandı.
Toplulukların birbirini tanımalarına, ürettikleri ürünler hakkında bilgi sahibi olmalarına ve işbirliği yapmalarına altyapı sağlanması için açık kaynaklı bir harita oluşturuldu. İklim ve biyolojik çeşitlilik krizleri ile mücadele etme yöntemlerini destekleyerek, hali hazırda üretime başlayacak topluluklar için yol gösterici olmak amacıyla Adil ve İyi Uygulamalar Rehberi yayımlandı.
İklim ve biyolojik çeşitlilik krizine ekoloji ve ekonominin birbirini desteklediği, kadın topluluklarının bir araya gelerek dayanışma ruhunu yaşattığı kamusal çözümler arayan Kadın ve İklim Projesi’nin yayımlanan tüm içeriklerine kadim.org adresinden, belgesele ise Türetim Ekonomisi Derneği Youtube sayfasından ulaşabilirsiniz.