Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olmaya devam ediyor. Kadınların mücadelelerini dünya kamuoyuna duyurmaya çalıştıkları, 25 Kasım tarihli “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü”, aynı zamanda Dominik’te vahşice katledilen Mirabal Kardeşler’in mücadelesi ile de özdeşleşmiş durumda.
Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biri olmaya devam ediyor. “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü”, her yıl 25 Kasım’da, dünyanın farklı köşelerinden kadınların seslerini yükselttikleri bir gün. Kadınların mücadelelerini dünya kamuoyuna duyurmaya çalıştıkları 25 Kasım tarihi, aynı zamanda Dominik’te vahşice katledilen Mirabal Kardeşler’in mücadelesi ile de özdeşleşmiş durumda.
Mirabal Kardeşler’in Mücadelesinden 25 Kasım’lara
Mirabal Kardeşler adıyla bilinen Patria, Minerva ve Maria Teresa, ülkeyi uzun yıllar boyunca diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo karşıtlığıyla tanınıyorlardı. Trujillo’nun, kız kardeşleri hedef göstermesinin üzerinden çok geçmeden vahşice katledildiler. Mirabal Kardeşler’in mücadele ruhunu yaşatmak için seçilen 25 Kasım günü, özellikle kadın hakları savunucuları tarafından cinsiyete dayalı şiddete karşı tepkilerin gösterildiği bir gün olma özelliğini kazandı.
20 Aralık 1993 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi’ni kabul ederek dünya genelinde kadınlara ve kız çocuklarına karşı uygulanan şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik bir adım attı. 7 Şubat 2000 tarihinde ise 25 Kasım resmi olarak “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler, gün dolayısıyla hükümetleri, uluslararası kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik etkinlikler düzenlemeye davet ediyor.
Şiddetin Önlenmesi için Yatırım Yapılması Şart!
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1979’da Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’ni (CEDAW) kabul etmesine karşın kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet dünya genelinde halen yaygın bir sorun.
2008 yılında, Kadınlara Karşı Şiddeti Sonlandırmak için UNITE adı verilen bir girişim başlatıldı. Girişim, şiddet sorununa karşı önlem alınabilmek için yatırım yapmanın önemine dikkat çekmekle birlikte cinsiyet eşitliği ile ilgili halkın farkındalığını artırmayı, politika üretmeyi ve dünya genelinde kaynakları artırmayı hedefliyor.
Öte yandan ülkelerin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önlemek için ne kadar kaynak ayırdıklarına dair veriler endişe verici şekilde eksik. Örneğin, hükümet yardımlarının yalnızca %5’i kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti ele almaya odaklanırken bunun yalnızca %0,2’si önleme amacına yönlendirilmiş. Bu realiteden yola çıkarak 2023 yılının kampanyası “Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddeti Önlemek İçin Yatırım Yap” olarak seçildi. Kampanya ile kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmeye ne kadar önem verdiklerini göstermeleri adına hükümetlerden cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesine yönelik yatırımlarını paylaşmaları istenecek.
Aynı şekilde UNITE de kadın örgütlerine daha fazla destek verilmesini ve daha iyi yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyor. Faillerin yargılanması gerektiğinin altını çizen kurum; kadınlar için daha fazla hizmetin sağlanması, kolluk kuvveti yetkililerine yönelik özel eğitimlerin verilmesi gibi önlemlerin önemine dikkat çekiyor.