#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Kadınlar İçin Ekonomik Paketler Nerede?

BM Kadın Örgütü (UN Women) Genel Müdür Yardımcısı Anita Bhatia son yazısında örgütün raporundaki öne çıkanları anlatıyor.

 

BM Kadın Örgütü (UN Women) Genel Müdür Yardımcısı Anita Bhatia’nın yazısında, örgütün son raporu “Hızlı Cinsiyet Eşitliği Değerlendirmesi”nde öne çıkan maddeler anlatıldı. Dünya çapında kadınların pandemiden ağır yara aldığı ve herhangi bir aksiyon alınmazsa toplumsal cinsiyet eşitliğinde kaydedilen 25 yıldan fazla ilerlemenin kaybedileceğine dikkat çekiyor.

Yazısında, kadınlar en çok üç alanda darbe aldığını belirten Bhatia, bunların gelir, sağlık ve güvenlik alanları olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Kadınların yoğun olduğu sektörler ve işler, konaklama hizmetlerinden bakıcılığa kadar olan yasal olmayan ve part-time çalışma alanları ağır darbe aldı. Kadın hastalıklarına olan kamu harcamaları virüsle savaşma gerekçesiyle ertelendi veya tamamen kesildi. Karantinalar ve dışarı çıkma yasakları ile beraber kadına yönelik şiddette büyük artışlar oldu”.

Hükümetler ekonomiye anında müdahale etti, ancak kadınların ihtiyaçları büyük oranda göz ardı edildi. Önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantısından kadınlara yönelik paketlerin de çıkacağı umut ediliyor. Kadınların yoğun olarak çalıştığı sektörlere vergi barışı, vergi indirimi ve vergi ertelemesi, küçük hibeler, uygun krediler gibi araçlarla desteklenmesi gerektiği belirtilerken kadın hastalıklarına olan sağlık yatırımları bir an önce eski haline dönmesi gerektiği vurgulanıyor.

Yazısında, aynı zamanda orta vadede önemli olan beş adım sıralanıyor;

  1. Kamu ihale kurallarını kadın liderliğindeki işletmelerin ihtiyaçlarına ve yeteneklerine göre ayarlamak,
  2. İşlerin çoğu çevrimiçi olmaya başladığı için kadınla erkek arasındaki dijital ayrımı azaltmak,
  3. Çocukların okul öncesi ve genel eğitimini herkes için uygun fiyatlı hale getirmek,
  4. İstatistiklerin ve verilerin kadınlara hizmet etmesini sağlamak,
  5. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti tek seferde sonsuza kadar bitirmek.

Yazının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör