#ekoIQ Özel Sektör Kadınların İş Gücüne Katılma Oranı Eğitim Seviyesine Bağlı Olarak Artıyor
Özel Sektör

Kadınların İş Gücüne Katılma Oranı Eğitim Seviyesine Bağlı Olarak Artıyor

Üniversitelerin mühendislik bölümlerinde eğitimine devam eden üniversite ve yüksek lisans öğrencileri ile yeni mezun adayların katılacakları Woman in Engineering Career Summit, 1-2 Şubat tarihlerinde düzenlenecek. Odak noktası “Mühendislikte Kadın Liderliği” olarak belirlenen zirvenin, geleceğin kadın mühendislerine yeni ilhamlar yaratması bekleniyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2023 verilerine göre, ülkemizde 24 odaya bağlı olarak 677 bin 242 mühendis görev alıyor. Bu rakamın 163 bin 29’unu ise kadın mühendisler oluşturuyor. Kadın mühendislerin 38 bin 12’si mimarlık, 19 bin 893’ü inşaat sektöründe hizmet veriyor. Gemi mühendisliği ise kadın mühendislerin en az olduğu alan olarak kayıtlara geçiyor.

Gençlerin kariyer platformu Youthall, bu yıl QNB Finansbank ana sponsorluğunda Woman in Engineering Career Summit’in üçüncüsünü düzenliyor. Online olarak düzenlenecek zirve, kadınların mühendislik alanına olan katkılarını genç yeteneklere aktararak geleceğin kadın mühendislerine yeni ilham kaynakları yaratmayı hedefliyor. Üniversitelerin mühendislik bölümünde eğitimine devam eden öğrenciler, yeni mezunlar ve ilham veren kadın yöneticiler ile bir arada olmak isteyen herkesin katılımına açık olan zirveye başvurular, 31 Ocak’a kadar Youthall’un internet sitesinden yapılabilecek.

“Kadınlar İş Yaşamında Erkeklerden Çok Daha Az Yer Alıyor”

Youthall Kurucu Ortağı Elis Yılmaz Aykan, Türkiye nüfusunun %49’unu oluşturan kadınların iş yaşamında erkeklerden çok daha az yer aldığını belirtti. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Aykan, “TÜİK’in İstatistiklerle Kadın 2022 Araştırması’na göre, 2021 yılında erkeklerin iş gücüne katılma oranı %70,3 iken, bu oran kadınlarda %32,8’de kaldı” dedi.

Kadınların iş gücüne katılma oranının eğitim seviyesine bağlı olarak arttığını dile getiren Aykan şunları söyledi: “Okuryazar olmayan kadınların iş gücüne katılma oranı %12,8. Lise altı eğitimli kadınların iş gücüne katılma oranı %25,3. Lise mezunu kadınların iş gücüne katılma oranı %32,5. Mesleki veya teknik lise mezunu kadınların iş gücüne katılma oranı %38,5 iken yükseköğretim mezunu kadınların iş gücüne katılma oranı ise %67,6’ya çıkıyor.”

Değişen yeni dünya düzeninde yetenekli insan kaynağına duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirten Aykan, “Cinsiyet eşitsizliğinin iş gücüne etkisine dair ipuçları sunan bu veriler tersine çevrilebilir ve kurumsal şirketlerin katkılarıyla kadınların iş dünyasındaki temsilini güçlendirmek için teşvik edici olabilir. Yetenekli iş gücü ihtiyacını karşılamak için, kadınların iş hayatına katılımını ve her kademede temsilini güçlendirmenin anahtarı olan cinsiyet eşitliği konusunda şirketlere çok büyük görev düşüyor”  dedi.

About Post Author