Sivil Toplum

“Kadınların Öncülüğünde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şart”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kadınların öncülüğünde acilen toplumsal cinsiyet eşitliğini önceleyen politikaların geliştirilmesi ve bu politikaların harfiyen uygulanması şart” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Savaşın gölgesinde barış, İstanbul sözleşmesi ve kadın istihdamı konularına değinen Soyer, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hem toplumsal hem de küresel barış için elzem olduğunu belirtti. Tunç Soyer, “Kadın-erkek eşitliğini tesis edemezsek ne adil bir dünyayı ne de barışı mümkün kılabiliriz. Ne kadın cinayetlerini engelleyebilir ne de ülkeleri bombalanan kadınların ve çocukların ülkelerini terk etmek zorunda kalmasının önüne geçebiliriz. Bunun için kadınların öncülüğünde acilen toplumsal cinsiyet eşitliğini önceleyen politikaların geliştirilmesi ve bu politikaların harfiyen uygulanması şart” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karar alma mekanizmalarında eşit temsilin uygulandığını söyleyen Soyer, “Yönetim ve istihdam politikasında cinsiyet eşitliği ilkesini esas alıyoruz. Belediyemiz, ülkemizde en fazla kadın yöneticinin olduğu kurumların başında geliyor. Kadın ve erkek yönetici oranlarımız neredeyse yarı yarıya. Son üç yılda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kadın çalışan oranının %40 artış gösterdiğini de söylemeliyim” şeklinde konuştu.

Kadın istihdamına yönelik projeleri uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, çocukların sosyal gelişimlerine katkı sunma ve annelere mesleki beceri kazandırarak işgücüne katılımlarını destekleme amacıyla Masal Evleri’ni hayata geçirdi. Masal Evleri kent genelinde 12 merkeze ulaştı. Kentin farklı bölgelerindeki 25 ayrı merkezle faaliyet gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, kadın istihdamına doğrudan katkı sağlıyor. 2019‘dan bu yana Meslek Fabrikası‘ndan 75 branşta eğitim alan 14 bin 554 kursiyerden 10 bin 671’i kadın. Meslek Fabrikası bünyesinde kadın istihdamına yönelik özel projeler de geliştirilmeye başlandı. Roteks Tekstil işbirliğiyle başlatılan “Kadın Emeği Hayat İlmeği” projesi bunlardan biri.

Ayrıca, Haziran 2021’de kadın, çocuk, genç ve engelli bireyler için fırsat eşitliği sağlayacak birimleri tek çatı altında birleştiren Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi hizmete açıldı. Yerleşke içindeki ANAHTAR Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi’nde; Meslek Fabrikası işbirliğiyle kadınlara el emeği, bilişim, muhasebe, aşçılık, yabancı dil gibi pek çok alanda istihdama yönelik kurslar başlatıldı. Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadele kapsamında kente yeni bir kadın sığınma evi kazandırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bünyesindeki her iki sığınma merkezinde de kadın ve çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamakla birlikte psikolojik, hukuksal ve sosyal hizmet alanında danışmanlık hizmeti veriliyor. Yanı sıra Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi, “toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri” düzenledi. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez kamuda karar alma mekanizmasında yer alan erkek yöneticiler için de toplumsal cinsiyet eşitliği atölyesi yapıldı. Atölye çalışmaları Büyükşehir Belediyesi’nin tüm erkek personeli kapsayacak şekilde genişletilecek.

About Post Author