Yapılan araştırmalara
göre ofis çalışanlarının
bir işgünü içinde
basmış oldukları kağıt
dokümanların %45’i çöpe
atılıyor. Oysa iyi bir atık
kağıt yönetimiyle %25
enerji tasarrufu, %60
daha az hava kirliliği, %40
daha az su kirliliği ve %40
daha az çöp rakamlarına
ulaşabiliriz. Teknoloji
ve iş süreç yönetiminin
öncü şirketlerinden olan
Xerox da dünya genelinde
on binlerce şirkete
“Yönetilebilen Baskı
Hizmetleri”ni sunuyor.
Biz de Xerox Türkiye
Genel Müdürü Burak
Özer’e hem firmalara
sundukları hizmetleri
sorduk, hem de kağıt
tasarrufunun püf
noktalarını…
Füsun AKAY
Xerox, uzun yıllardan bu yana şirket hedefleri ile sürdürülebilir çevre politikasını aynı çizgide götürüyor. Üretim süreçlerinde ve Ar-Ge projelerinde çevreyi korumayı önceliklendiren bir yaklaşımla faaliyetlerini sürdürüyor. Xerox’un bu konudaki duyarlılığını gösteren pek çok çalışması var. Şirketimiz, her yıl “Energy Star” programı kriterlerine uyarak 1.1 milyon evi bir yıl boyunca aydınlatmaya yetecek 1.4 milyon megawat saatlik enerji tasarrufu sağlıyor. Tüm yeni ürünlerimiz; gürültü, ozon ve toz emisyonlarının en aza indirgendiği bir ortamda üretiliyor. Ürünleri oluşturan parçaların geridönüşüm ve yeniden kullanımı ise %99.3 gibi tarihi bir orana ulaştı. Xerox’un sıfır atık ile düzenli depolama programı kararlı bir şekilde sürdürülüyor. Su koruma programı ile son bir yıl içinde su tüketimi %17 oranında azaltıldı. Bunlar ilk etapta göze çarpan faaliyetler.
Xerox, verimli bir doküman yönetim sürecini sürdürülebilirliğinin olmazsa olmaz bir parçası olarak görüyor. Şirketin kağıt tasarrufu konusunda birçok inovatif çalışması var. Geçtiğimiz yıllarda duyurulan, halen üzerinde çalışmaları sürdürülen, defalarca kullanılabilen silinebilir kağıt buluşu, elektronik kağıt buluşu, geridönüşümlü kağıt buluşları, bilgi ve dokümanların basılmadan paylaşılabilmesini sağlayan yazılımları bu konuda yaptığı çalışmalara örnek olarak verilebilir.
İş yaşamını inovatif yaklaşımlarıyla baştan sona değiştiren Xerox’un özellikle kurumsal şirketlere sunduğu Yönetilen Baskı Hizmetleri (Managed Print Services) de kağıt tüketimini azaltan, çevre korumaya ve iş akışlarını sürdürülebilir kılmaya yönelik bir Xerox yaklaşımı. Söz konusu hizmet ile şirketlerin bu alanda yaptıkları harcama maliyetlerini %30’lara varan oranda düşürmeyi, çalışan üretkenliğini artırmayı ve sürdürülebilir iş akışı sağlamayı taahhüt ediyoruz. Yönetilen Baskı Hizmetleri; şirketlerin kağıt, toner, kartuş gibi sarf malzemelerinin kullanımını azalttığı gibi enerji kullanım miktarlarını da düşürüyor.
Xerox’un en son teknoloji çok fonksiyonlu ofis ürünleri, daha az sarf malzemesi ve enerji kullanımını teşvik ediyor ve Energy Star programı standartlarını destekliyor. Aynı zamanda kullanılmadığı zaman minimum enerji tüketimi modunda bekleme ve hızlı bir şekilde devreye girme özellikleri ile performanstan taviz vermeden enerji tasarrufunu destekliyor. Birçok ofis aracımızda, üzerinde kartuşu, ambalaj kutusu bulunmayan, kendini eriterek tamamen bitiren “katı mürekkep” (solid ink) teknolojisi dediğimiz çevreci bir toner kullanılıyor. Katı mürekkep teknolojisi geleneksel lazer yazıcılara göre %90 daha az atık oluşturuyor, dolayısıyla da çevreye daha az karbon ayakizi bırakıyor.
Bildiğimiz kadarıyla bu hizmetle, şirketlerde kullanılan ofis araçları da optimize ediliyor. Bu kapsamda ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Evet… Yönetilen Baskı Hizmetleri’ni almaya karar veren şirket için öncelikle analizler yapılıyor. Bu analizler sonucunda ofis cihazları sadece şirketin baskı maliyetlerini azaltmak için değil, aynı zamanda kağıt tüketimini de azaltacak şekilde konumlandırılıyor. Örneğin ofis binasındaki işlevsiz birkaç yazıcı yerine çalışanların yoğun olarak baskı aldığı ortak noktalara çok fonksiyonlu ofis cihazları yerleştiriliyor. Böylece ofis içinde merkezi noktalardan çok fonksiyonlu birkaç ofis aracı ile daha az sayıda ofis makinesinin kullanılması sağlanıyor. Bu cihazların hepsinin çift taraflı yazdırma, bilginin dijital ortama aktarılabilmesi için; bilgisayara, e-posta’ya veya başka bir ofis cihazına tarama seçenekleri bulunuyor. Xerox’un çok fonksiyonlu ofis cihazlarında kulanılan Xerox ConnectKey teknolojisinin sunduğu mobil olarak ve bulut üzerinden çalışma altyapısı da kağıt tüketimini azaltan teknoloji çözümleri arasında gösterilebilir. Xerox ConnectKey platformuna sahip çok fonksiyonlu ofis araçları ile zaman ve mekandan bağımsız bulut üzerinden baskı alabilme imkanı, iş öncesinde yapılan gereksiz baskıların önüne geçiyor.
Bu platformun popüler depolama hizmetlerini desteklemesi de kağıtla yapılan birçok işin tüm mobil cihazlar üzerinden yapılmasını sağlıyor. Dünya üzerinde her sektörden onbinlerce kurum ve kuruluşa verilen Xerox Yönetilen Baskı Hizmetleri ile şirketler %30-40’lara varan oranlarda kağıt tasarrufu sağlıyor.
Peki, kağıt israfına dikkat çekmek amacıyla sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığınız işbirlikleri var mı?
Xerox, çevre koruma ve sürdürülebilirlikle ilgili dünyadaki çeşitli kuruluşlarla ortak hareket ediyor ve bazı programlar yürütüyor. Sürdürülebilir bir çevre için çalışma yapan STK’lara her yıl milyonlarca dolar bağışta bulunuyor. Xerox’un çevre korumaya yönelik yaptığı çalışmalar ve ayırdığı kaynaklar, her yıl düzenli olarak yayınlanan Global Vatandaşlık Raporu’nda detaylı biçimde açıklanıyor. Örneğin Xerox ve The Nature Conservancy (Doğayı Koruma Kuruluşu) arasındaki işbirliği 8’inci yılında çok önemli projelere imza atarak devam ediyor. Xerox dünyanın en büyük ofis kağıdı tedarikçisi olarak, kağıt üretici firmalara getirdiği standart ve zorunluluklarla, doğal orman alanlarından kağıt üretmek için ağaç kesimini engelliyor ve dünya üzerinde ağaç tarımı yapılmasını teşvik ediyor. Aynı zamanda tedarikçilerinin de sürdürülebilir orman yönetimi için bağlayıcı olan koşullara sadık kaldıklarını sıkı bir biçimde denetliyor.
Günümüzde pek çok şirketin gereksiz yere, çok fazla kağıt israfı yaptığı bilinen bir gerçek. Bu konuda yöneticilere ve çalışanlara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Kağıt israfını azaltmanın temel yolları nelerdir?
Xerox’un yaptırdığı araştırmalar, ofis çalışanlarının bir işgünü içinde basmış oldukları kağıt dokümanların %45’ini çöpe attıklarını gösteriyor. Biz de kağıt tüketimini azaltmak için çalışanlara, yöneticilere, hatta bireysel kullanıcılara birçok tavsiyelerde bulunuyoruz. Xerox ofis araçları üzerinde bulunan, kağıt tasarrufu sağlayan özelliklerin iyi bilinmesini ve kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle ofis çalışanlarının ve yöneticilerin baskı alırken kağıdın iki tarafını da kullanmasını, kağıt dosyalar arşivlemek yerine dijital bir arşivleme sistemi oluşturmalarını, bilgiyi kağıt üzerinden dolaştırmak yerine ağ ortamında dağıtmalarını, çok sayfalı dokümanlar için de sadece basılması gereken bölümlerin seçilerek basılmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca yanlışlıkla, öylesine basılan ve basıldıktan sonra yazıcıda unutulan dokümanları engellemek için de ofis ürünlerimizde bulunan şifreli veya kartlı baskı seçeneği sunuyor, yazıcıya gönderilen dokümanların yazıcı başına gelmeden yazdırılmamasını sağlıyoruz. Bu denenmiş önerilerle yıllık ortalama %50’nin üzerinde kağıt tasarrufu sağlanabileceğini düşünüyoruz.
Türkiye’nin kağıt tüketimi konusunda net bir istatistiki veri olmadığını belirten Xerox Türkiye Genel Müdürü Burak Özer, çeşitli güvenilir kuruluşların yaptığı saptamalara göre her yıl kişi başı ortalama 42 kg kağıt tüketildiği bilgisini paylaşıyor. Bu kağıtların da büyük bir bölümünün geri dönüştürülemediğini vurgulayan Özer, kağıt tüketimi konusunda önemli veriler paylaşıyor. Bunlardan biri de dünyada tüketilen kağıt miktarının hepsinin geri dönüştürülmesi durumunda her yıl 8 milyon hektar orman alanının korunabileceği. Atık kağıtların kullanılmasıyla sağlanacak tasarruf miktarları da şöyle: %25 enerji tasarrufu, %60 daha az hava kirliliği, %40 daha az su kirliliği, %60 su tasarrufu ve %40 daha az çöp… Bir ton kullanılmış kağıt, geri kazanıldığında yaklaşık 16 adet çam ağacının kesilmesini, bir ton kullanılmış gazete kağıdı, 8 çam ağacının kesilmesini engelliyor. Özellikle baskı endüstrisi verilerine göre kesilmiş ormanların %11’i kağıt endüstrisi tarafından kullanılıyor. Endüstrilerin öncelikli kağıt, enerji ve su kullanımını azaltarak sürdürülebilirliği desteklemesi gerektiğinin altını çizen Burak Özer, son olarak şunları söylüyor: “Xerox, kendi markası ile ürettiği ofis kağıtlarında uluslararası çevre standartlarına bire bir uyuyor ve kağıt üretim süreçlerini, tedarikçilerini denetliyor. Xerox gibi diğer kağıt tedarikçilerinin de üretilen kağıtların hammaddesini doğal orman alanlarından değil, ağaç tarımı yapılan alanlardan sağlaması ve üretim süreçlerini kontrol etmesi gerekiyor.”