Derin Altan, Naz Yaman ve Utku Güven, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı’nda Erken Aşama Kategorisinde Esmiyor ile ödül kazandı. Ödülün, Esmiyor’a maddi kaynak, akreditasyon ve tanınırlık sağladığını söyleyen Derin Altan, “Bir sivil toplum kuruluşu yerine sürdürülebilirlik alanında kaygıları ve çalışmaları olan bir grubun bu konuya işaret etmesi son derece değerli olmakla birlikte sosyal girişimlerin nasıl konumlanabileceği konusunda da örnek teşkil ediyor” dedi.
Yazı: Elif YAŞAR ÖZYÜREK
Esmiyor hangi amaçla yola çıktı? İklim krizi ve sürdürülebilirlik alanlarında neler yapıyor?
Esmiyor, yolculuğuna 2020 yılında iklim değişikliğine farklı açılardan bakan, her hafta bir uzmanı konuk eden Esmiyor Podcast ile başladı. 2021 yılında içerik ürettiği platformların çeşitlenmesiyle bir dijital iletişim platformuna dönüştü ve 2022 yılının başında çalışma alanlarını genişleterek sürdürülebilirlik ve iklim krizi alanında çalışan, amaç odaklı bir tasarım ve iletişim stüdyosu oldu. Bu doğrultuda; sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında yenilikçi, ilham verici ve bilim temelli projeler tasarlayıp iletişimini yaparak bir etki yaratmayı amaçladığımızı söyleyebiliriz.
Kale Grubu ile nasıl tanıştınız? İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı’na katılmaya nasıl karar verdiniz?
Kale Grubu ile İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı ve ödülleri kapsamında tanıştık. Pek tabii, tanışmamız, aday olmamızdan veya ödülü kazanmamızdan oldukça önceydi.
Birkaç yıldır ödülleri ve programın, sosyal girişimlerin Türkiye’de tanınması konusunda sağladığı katkıları özenerek takip ediyorduk. Programa katılmaya ise 2022 yılında tam da orman yangınları belgeselimiz ve Bozcaada Caz Festivali kapsamında yaptığımız programların arasında karar verdik. Oldukça sıkışmış bir andı ve yaklaşık 50 dakikada başvurumuzu tamamladık -ama öncesinde zaten iyice hazırlanmış olduğumuzun bir kez daha altını çizmeyi isteriz.
Ödül programı Esmiyor’a neler kazandırdı?
Ödül programının Esmiyor’a kattıklarından çok ödülün sosyal girişim ekosistemine katkılarını anlatmayı isteriz. Tahmin edilebileceği gibi ödülün, Esmiyor’a maddi kaynak, girişim olması açısından bir akreditasyon ve tanınırlık sağladığını söyleyebiliriz. Bunu örnekleyebiliriz. Öte yandan ödülün ve programın asıl önemini yeterince vurgulamamış oluruz.
Öncelikle “sosyal girişim” konseptinin henüz tanınmadığı, kurumlar tarafından bilinmediği bir noktada Kale gibi Türkiye’nin köklü gruplarından birinin sosyal girişim konusunu sahiplenmesi büyük bir örnek. Bir sivil toplum kuruluşu yerine sürdürülebilirlik alanında kaygıları ve çalışmaları olan bir grubun bu konuya işaret etmesi son derece değerli olmakla birlikte sosyal girişimlerin nasıl konumlanabileceği konusunda da örnek teşkil ediyor. Aynı nedenle ödül, sosyal girişimcilik konusunun ana akım olması ve gerekli alt yapı hazırlıklarının yapılabilmesi açısından da oldukça önemli.