Kamuoyunda “Katliam Yasası” olarak anılan yasa teklifinin TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri, 17 Temmuz saat 14.00’da başladı. Tartışmalı geçen görüşmeler sabahın erken saatlerine kadar devam etti. Yaşam hakkı savunucuları sağlıklı sokak köpeklerine de “ötanazi” yapılmasının yolunu açan yasa teklifini Meclis önünde protesto etti.
Sağlıklı sokak köpeklerine de “ötanazi” yapılmasının, bir diğer deyişle “öldürülmesi”nin yolunu açan ve kamuoyunda “Katliam Yasası” olarak anılan yasa teklifinin TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri 17 Temmuz Çarşamba günü başladı. Gergin başlayan görüşmeler, tartışmalarla sabah saatlerine kadar devam etti.
İlk olarak yaşam hakkı savunucusu sivil toplum örgütlerinin komisyona alınmaması nedeniyle Meclis’te arbede yaşandı. Hayvanseverler teklifi Meclis önünde protesto etti.
Yaşam Hakkı Savunucuları Komisyona Alınmadı
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeler saat 14.00’da başladı. Komisyon salonunun küçük olması nedeniyle yaşam hakkı savunucusu platformların temsilcileri salona giremedi. Bazı milletvekilleri ve gazeteciler de ayakta kaldı. Muhalefet milletvekilleri, ortamın sağlıksız, salonun yetersiz olduğunu belirterek daha büyük bir salona geçilmesini talep etti. Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi bu talebi reddedince gerilim arttı ve tartışma çıktı.
Güvenli Sokaklar Platformu Temsilcileri Salona Alındı
Çıkan tartışmalar ve muhalefetin de talebi doğrultusunda görüşmeler, daha geniş olan ana binadaki Plan ve Bütçe Komisyonu Salonu’na alındı. Kirişçi, salona milletvekilleri, gazeteciler ve görevliler dışında kimsenin alınmayacağını duyurdu. Salona girmek isteyen yaşam hakkı savunucularının önü, komisyon salonuna giden koridorda kesilince güvenlik görevlileri ile tartışma çıktı ve arbede yaşandı. Salona yaşam hakkı savunucuları alınmazken teklifin yasalaşmasını savunan, Güvenli Sokaklar Platformu’nun temsilcilerinin salona alındığı ortaya çıktı. Bunun üzerine tartışma büyüdü.
Yaşam Hakkı Savunucuları Meclis Kapısında
İki gün sürmesi beklenen komisyon görüşmelerinde muhalefet partileri teklifte değişiklik talep etti. Yasanın çekilmesini isteyen sivil toplum örgütleri de Meclis kapısında eylem yaptı. Yaşam hakkı savunucuları tepkilerini şu sözlerle dile getirdi: “Vicdan, merhamet, adalet”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, hayvanları vermiyoruz”, “Barınak demek katliam demek”, “Hayvan, yaşam, özgürlük”, “Sokak hayvanları sahipsiz değildir.”
“CHP’li Belediyeler Bunu Yapmayacak”
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, “Bu kanun teklifinde, 2028 yılına kadar barınak yapma yükümlülüğünü erteliyor. Bu şu demek: ‘Para yok. Sorumluluk sizde. Yetki sizde. Hayvanlar sokakta. Katledin onları.’ CHP’li belediyeler bunu yapmayacak elbet. Ama bunu yapacak birçok belediye başkanı çıkacak. Muğlak ifadeler var” dedi.
Teklifte engelli hayvanların doğrudan itlafının önünü açan çok kötü kullanılmaya müsait bir ifade olduğuna dikkat çeken Özel, “Bu yüzden biz buna karşı, hayvan hakları yasasında CHP grubu kırmızı alarmdadır. En üst düzey kırmızı alarmdadır” diye konuştu.