#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

“Kikirik” Çocuklar Arasında Üretim, Dayanışma ve Paylaşım Bağı Kuruyor

Pilot çalışma olarak tasarlanan Kikirik projesi, özel eğitim öğrencisi olan gençlerin üretim aracılığı ile hayata aktif katılımını destekliyor. Kırılgan gruplar arasında üretim, dayanışma ve paylaşım üzerinden bir bağ oluşmasına destek olmayı amaçlayan projenin Kikirik adlı maymun oyuncağı, özel eğitim öğrencileri tarafından tasarlandı ve oyuncağın adını yine öğrenciler buldu.

Hasat Derneği Hatay temsilciliği Kikirik projesinin de bir parçası olduğu 12-18 yaş arası gençlerle çalışmalarına, Sanat Ne İşe Yarar projesi, gençlerin dahil oldukları katılımcı araştırma ve savunuculuk çalışmaları ile gençlerle çalışan sivil kurumların haritalandırılması projesiyle devam ediyor.

Kikirik, Hatay’da Afetten Etkilenen Çocuklara Dağıtıldı

Derneğin çalışmaları kapsamında, Hatay’da özel eğitim okulundaki öğretmen ve öğrenciler birlikte çalışarak Kikirik’i ürettiler. Kikirik ine Hatay’da afetten etkilenen çocuklara dağıtıldı. Proje ile hem özel eğitim meslek lisesi öğrencileri üretime ve sürecin tüm aşamalarına katkı sağladı hem de farklı çevre koşullarına sahip çocuklara Kikirik ulaşmış oldu.

Kikirik’in Hikayesi

Kikirik’in hikayesi, Temmuz 2023’te İngiltere’den gelen bireysel bir bağışla başladı. Bağış Antakya Ekinci Özel Eğitim Meslek Okulu’ndaki atölyelerde tasarım ve üretim üzerinden beceri geliştirme eğitimlerini sürdüren özel eğitim öğrencilerinin kendi tasarladıkları ve ismini buldukları maymun oyuncak Kikirik’in üretilmesi için kullanıldı. Üretilen oyuncaklar mülteci çocuklarla paylaşılarak proje, akrandan akrana oyuncak projesine dönüştü. Farklı branşlardan 12 öğretmenin ve 30’a yakın öğrencinin dahil olduğu sürecin sonunda 100 oyuncak üretilerek oyuncakların dağıtımı Nisan 2024’te gerçekleşti. Şubat 2024 tarihinde yine bireysel bir bağışçıdan gelen maddi destek ile oyuncakların yanında çocuklara dağıtılmak üzere okul seti de hazırlandı.

Projenin Genişletilmesi ve Yeni Projeler Oluşturulması Amaçlanıyor

Pilot çalışma olarak tasarlanan Kikirik ile özel eğitim öğrencisi olan gençlerin üretim aracılığı ile hayata aktif katılımını desteklemenin yanı sıra kırılgan gruplar arasında üretim, dayanışma ve paylaşım üzerinden bir bağ oluşması hedefleniyor. Bir model oluşturması amaçlanan pilot çalışmanın, bağış ve proje kaynaklarıyla genişletilmesi ve yeni projelerin ortaya konması da hedefler arasında yer alıyor.

Kikirik’in öncelikli amaçları şu şekilde belirlendi:

  • Okullar tatile girdiğinde çocuklar için yaz atölyeleri gerçekleştirmek,
  • Mezun olan ve konteyner kentlerde kalan çocukların tekrar sürece katılabilmesini sağlayacak projeler gerçekleştirmek,
  • Özel eğitim meslek okulları için uygulanabilir bir model önerisi oluşturmak,
  • Kırılgan gruplar arasında şartların olgunlaşmasıyla birlikte farklı karşılaşma alanları yaratacak güçlenme projeleri geliştirmek.