#ekoIQ Sağlık “Kimyasal Silahlara Karşı Küresel Norm İnsanlık Onuruna Dair Ahlaki Bir Beyandır”
Sağlık

“Kimyasal Silahlara Karşı Küresel Norm İnsanlık Onuruna Dair Ahlaki Bir Beyandır”

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) üyesi devletler, her yıl 30 Kasım’ı Kimyasal Savaş Kurbanlarını Anma Günü olarak seçti. Böylelikle kimyasal savaş kurbanlarına saygı sunulmasının yanı sıra kimyasal silah tehdidinin ortadan kaldırılmasına yönelik taahhütlerin teyit edilmesi için bir zemin oluşturuluyor.

Kimyasal Silahlar Sözleşmesine Taraf Devletler Konferansı’nın 20. oturumunda her yıl 30 Kasım’ın veya konferansın başladığı ilk günün “Kimyasal Savaş Kurbanlarını Anma Günü” olmasına karar verildi. Anma günü ile kimyasal savaş kurbanlarına saygı sunulmasının yanı sıra OPCW’ya taraf ülkelerin kimyasal silah tehdidinin ortadan kaldırılması yönündeki taahhütlerini teyit etmeleri için bir zemin oluşturuluyor.

Kimyasal Silahlar Sözleşmesinin Üçüncü Gözden Geçirme Konferansı, 8-19 Nisan 2013 tarihlerinde Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlendi. Konferansta, taraf devletlerin kimyasal silah yasağına yönelik “kesin taahhütlerini” doğrulayan bir politik deklarasyon oy birliğiyle kabul edildi. Deklerasyon ile 2008’de gerçekleştirilen son Gözden Geçirme Konferansı’ndan bugüne dek uygulanan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin kapsamlı şekilde ele alınması da kabul edildi.

“Kimyasal Silahların Modern Tarihe Düşürdüğü Gölge!”

Deklarasyon, OPCW’nin gelecek beş yıldaki odak noktalarını da barındırıyor. Kimyasal silahları dünyadan arındırma misyonunu üstlenen OPCW, saldırılara maruz kalanların anısını onurlandırmayı hedefliyor.

OPCW’nun sitesinde yayımladığı ve “Kimyasal silahların modern tarihe düşürdüğü gölge, dünya ölçeğinde hem sivil hem de asker olmak üzere sayısız kurbana yol açtı” denilen mesajda; İyeper, Halepçe, Serdeşt ve Guta gibi kentlerin adını anmanın dahi acı ve ölüme dair görüntüleri hafızalarda canlandırdığı vurgulandı. Ayrıca mesajda, “Kimyasal silah olmayan bir gelecek sağlamak için, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nde öngörülen normu korumalı, güçlendirmeli ve genişletmeliyiz. Kimyasal silahlara karşı küresel norm, yalnızca yasal bir anlaşma değil, aynı zamanda insanlık onuruna dair ahlaki bir beyandır” ifadeleri kullanıldı. Kimyasal silah kullanımı sonrasında hayatta kalanların yaşadıkları acılara dikkat çeken OPCW, bu insanların desteğe ihtiyaç duyduklarının da altını çizdi.

Kimyasal Silahsızlanma Çabaları

Kimyasal silahsızlanma çabalarında 100 yılı aşkın süredir emek verilen ciddi girişimler Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin imzalanmasıyla sonuçlandı. Birinci Dünya Savaşı sırasında yoğun bir şekilde kullanılan kimyasal silahlar 100 binin üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine ve yaklaşık 1 milyon insanın yaralanmasına neden oldu. İkinci Dünya Savaşı esnasında ise nükleer silahlar gündeme geldi. Zamanla kimyasal silahların erişilebilirliğinin ve yayılmasının oluşturduğu tehdit, kapsamlı bir yasağın talep edilir hale gelmesine yol açtı. Ve 1993 yılında kabul edilen Kimyasal Silahlar Sözleşmesi, 29 Nisan 1997’de yürürlüğe girdi. Sözleşmenin önsözünde, “Tüm insanlık adına, kimyasal silahların kullanım olasılığını tamamen ortadan kaldırmak” ifadesi yer aldı.

OPCW, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin 8. Maddesi doğrultusunda;
  • Sözleşmenin anlayış ve amacını gerçekleştirmek,
  • Uluslararası uyumluluk dahil olmak üzere sözleşmenin hükümlerini yerine getirmek,
  • Sözleşmeye taraf olan devletler arasında danışma ve işbirliği oluşturulması adına forum sağlamak hedeflerini benimsiyor.

About Post Author