Beni “Akkuyu”larda Merdivensiz Bıraktın
Yazar: Filiz Yavuz
Yayınevi: Can Yayınları, Şubat 2015
“Mülki ve idari erkân” tarafından sürekli “daha fazla enerji” deniyor. Türkiye’nin ekonomik gelişmesi ve sanayileşmesinin, enerji açığını gidermeye bağlı olduğu vurgulanıyor. Bu ihtiyacı gidermenin yolu olarak da tehlikeli bir yöntem gösteriliyor: Nükleer santral. İşte Filiz Yavuz’un Niras ve BBC Media Action ortaklığındaki “Objective” isimli araştırmacı gazetecilik programının desteğini alarak hazırladığı çalışma, “Beni ‘Akkuyu’larda Merdivensiz Bıraktın” adlı kitap da Türkiye’de yeniden ama bu kez daha hararetli bir şekilde gündeme gelen nükleer enerji konusunu, şeffaf ve herkes için anlaşılabilir bir şekilde anlatıyor.
Göğü Delen Adam
Yazar: Erich Scheurmann
Çeviri: Levent Tayla
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları, 2015
Erich Scheurmann tarafından ilk kez Almanca olarak 1920 yılında yazılan kitap (Der Papalagi), bugün artık bir yeşil klasiği olarak kabul ediliyor. Türkiye’de de Ayrıntı Yayınları tarafından bu yıl 13’üncü baskısı yapılan eserde Samoa’da bir kabile şefi olan Tuavii’nin Avrupa’da geçirdiği günleri bir mektup halinde halkına anlatması konu ediliyor. Günümüz insanlığına adeta bir tokat niteliğinde olan kitap, “Beyaz Adam”ı temsil eden Papalagi’lerin -yani bizlerin- doğru sandığı tüm yanlışları gözler önüne seriyor.
Nerede Bu Fil?
Yazan ve resimleyen: Barroux
Çeviri: Turgay Bayındır
Yayınevi: Redhouse, 2015
Türkiye’nin WWF-Yeşil Ofis sertifikalı ilk ve tek yayınevi olan Redhouse, çevre bilincini çocuklara aktarmak ve doğayı korumanın önemini vurgulamak amacıyla Çevreci Kitaplar serisine başladı. Serinin ilk eseri de Fransız illüstratör Barroux’un tasarladığı “Nerede Bu Fil?” isimli resimli kitabı. Üç yaş ve üzeri çocuklara yönelik kitap, ormanın yalnızca ağaç demek olmadığını basit bir saklambaç oyunu aracılığıyla anlatıyor. Ormanlar zarar görürse, içinde bulunan tüm hayvanların zarar göreceğini gözler önüne seriyor. Kitap, Barroux’nun yaratıcılığı sayesinde aynı zamanda bir “sessiz kitap” olma özelliği taşıyor. Tamamen metinsiz ya da çok az metinle hazırlanan bu tür kitaplarda, hikâye temel olarak resimlerle anlatılıyor. Her çocuk okur çizim ve resimleri farklı bir şekilde yorumlayabildiği için, kendi bakış açılarına göre bambaşka hikayeler de ortaya çıkabiliyor.