Enerji

Küresel Elektrik Piyasasının Kazananları ve Kaybedenleri

Enerji ve çevre alanında finansal ve ekonomik meselelere dair araştırma ve analizler yürüten Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (IEFFA) Ekim ayında yayımlanan “Dönüşmekte Olan Küresel Elektrik Şirketleri: Liderler ve Geride Kalanlar: 11 Vaka Çalışması” isimli raporu, ekonomilerin güneş ve rüzgara yatırım yaparak milyarlar kazanabileceğini ortaya koyuyor. Rapor, teknoloji alanındaki gelişmeler ile rüzgar ve güneşe dayalı enerji üretim maliyetlerindeki düşüş sayesinde, Asya, Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika ve Afrika’da neredeyse herkesi şaşırtan hızda bir değişim yaşandığını gösteriyor. Enel, RWE ve Engie gibi 11 büyük elektrik üretim şirketi ile bu şirketlerin ellerinde bulundurduğu elektrik santrallarının incelendiği raporda 2007-2016 yılları arasında beklenenden daha az performans gösteren elektrik santrallarının neden olduğu toplam piyasa değeri kaybının 180 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor.

IEFFA Raporunda Öne Çıkan Noktalar

  • Toptan elektrik fiyatlarındaki düşüş tüm Avrupa’da önemli piyasa dalgalanmalarına yol açtı ve yenilenebilir enerjinin sorumluluk ve gereklerini üstlenmekte geç kalmış başlıca elektrik şirketlerinin süregelen maddi kayıp riskiyle karşı karşıya kaldığını gösterdi.
  • ABD’de yenilenebilir enerji lideri NextEra için yenilenebilirler düşük fiyatlara elektrik sağlamaya devam ederken, şirket aynı zamanda yenilenebilir enerjiyi sürdürülebilir hissedar katkı değeri yaratma aracı olarak görüyor.
  • Çin’de ise CEIC muhtemelen dünyanın en büyük kurulu gücüne sahip şirketi olacak (225 GW).
  • 2007’den bu yana elektrik fiyatlarının dört misli arttığı ve yüksek maliyetli bir kömürlü termik santral inşaatının fiyatların daha da artmasına yol açabileceği Güney Afrika’da, yenilenebilirler her zamankinden daha cazip ama dalgalanmalara da neden olabilecek gibi görünüyor.
  • 2017 Hindistan için bir dönüm noktasıydı: Güneş enerjisi tarifeleri başlıca ulusal elektrik şirketi NTPC’nin mevcut kömürlü termik santrallarda ürettiği elektriğin maliyetinden daha düşüktü.
  • Avustralya’da, enerji politikalarındaki belirsizliklerden kaynaklanan çok yüksek elektrik fiyatları yenilenebilir enerji dönüşümünde gecikmeye neden oldu.

Raporun başyazarı ve IEFFA Avustralya Enerji Finansmanı Çalışmaları Direktörü Tim Buckley, her ne kadar yenilenebilir kaynakların küresel elektrik üretiminin başlıca kaynakları olması için birkaç 10 yıla daha ihtiyacımız olduğunu söylese de yenilenebilirlerin bugünkü varlığının kalıcı ve gelişimlerinin önlenemez olduğunu vurguluyor.

About Post Author